KOMBINIRKA jela stil vs bugarka

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
kaste
Šegrt

KOMBINIRKA jela stil vs bugarka

Post by kaste »

Nameravam kupiti jos jednu kombinirku (tipa abrihter 41) pa me zanimaju jeftinije varijante i iskustva sa njima.
Da li neko poseduje bugarsku jakorudu ili ZMM ili neku od JELA Still (iz vrnjacke banje ja mislim) i kakva su iskustva sa njima?
Da li nova vredi 3000 evra ili ne?
Sta je vas predlog?

Unapred zahvalan
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Jela stil prodaje Bugarke, tj. masine Yakoruda
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Đorđe
Moderator
Moderator

Post by Đorđe »

ja sam pazario bugarku pre par godina www.stolarskaradionica.com/forum/viewtopic.php?id=162
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

imam bugarku kombinirku KP321 (zadnji voz pred embargo) vise nego zadovoljan
letos sam uzeo frezer / cirkular u Jela stil, takodje zadovoljan, trazio sam da mi pojacaju motore na 3.3 i dodali po dve brzine, izasla me je 1650 evra
ja mislim da vredi, Jela ima u prodaji i Yakoruda, kopiraju ih, solidno, i sto je vaznije jeftinije prodaju
bio sam kod njih, video ponudu
- bugarka ima npr. "not aus" prekidac (motori staju u roku od 3-4 sekunde), ovde ima takav prekidac ali nema tu funkciju, na Jelinim masinama su bile neobradjene ivice - ostre da se iseces / druge razlike nema i ovo su sitnice
kaste
Šegrt

Post by kaste »

FALA
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

pajja wrote:imam bugarku kombinirku KP321 (zadnji voz pred embargo) vise nego zadovoljan
letos sam uzeo frezer / cirkular u Jela stil, takodje zadovoljan, trazio sam da mi pojacaju motore na 3.3 i dodali po dve brzine, izasla me je 1650 evra
ja mislim da vredi, Jela ima u prodaji i Yakoruda, kopiraju ih, solidno, i sto je vaznije jeftinije prodaju
bio sam kod njih, video ponudu
- bugarka ima npr. "not aus" prekidac (motori staju u roku od 3-4 sekunde), ovde ima takav prekidac ali nema tu funkciju, na Jelinim masinama su bile neobradjene ivice - ostre da se iseces / druge razlike nema i ovo su sitnice
Za te bugarke sam chuo nego kakve su sto se tiche preciznosti?
VELIKE tajne MALIH majstora
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

kao i svaka druga masina
uostalom sve je do tebe, tvog oka i tvoje preciznosti
mozes sve da podesis
- svaki firung i svaku plocu / mislim na nagib da bi bilo na vinkl za ablihter, na cirkular da materijal ide paralelno sa testerom itd
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

pajja wrote:kao i svaka druga masina
uostalom sve je do tebe, tvog oka i tvoje preciznosti
mozes sve da podesis
- svaki firung i svaku plocu / mislim na nagib da bi bilo na vinkl za ablihter, na cirkular da materijal ide paralelno sa testerom itd
Tu se slazem da je vecina stvari do choveka,ali dosta zavisi i od alata(znash ono bez alata nema zanata)Pitao sam za preciznost jer je moj drugar stradao sa mio standard prosle godine,uz sva moguca stelovanja testera mu je "bacala"Problem je reschio sa skidanjem glave i noshenjem na obradu kod strugara schto uopshte nije jeftino.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

ovde je sve po standardu - nema nikakvih vibracija
kaste
Šegrt

Post by kaste »

pajja, jedno pitanje kod te bugarke da li radi cirkular i abrihter zajedno - primer od daske pravim letve, red abrihter red cirkular?
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

ne razumem te bas naj bolje
ima tri motora (ablihter / diht, cirkular, frezer) ali u istom trenutku moze da radi samo jedan
djagi
Majstor

Post by djagi »

kaste wrote:pajja, jedno pitanje kod te bugarke da li radi cirkular i abrihter zajedno - primer od daske pravim letve, red abrihter red cirkular?
nema sanse to da uradis.Uvek moras da iskljucis predhodno i ukljucis sledece,Jedino ako ne zuris
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

A uz to je i prilicno opasno. Ostrica koja se vrti a ti ne radis na njoj, pa stoga i ne obracas dovoljno paznje na nju, je verovatno najopasnija stvar u radionici.
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

Sto se tiche sigurnosti djavo ne ore i ne kopa a ne radi ni stolariju tako da treba otvoriti chetvoro ochiju.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

To sto radi samo jedna operacija je prednost. Svi majstori sa kojima sam razgovarao isticu kao manu masina dve stvari : vibracije i "kad se sve vrti".
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Post Reply