Skriveno svetlo-kako

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Skriveno svetlo-kako

Post by LepoJeBitiFin »

Zeleo bih da osvetlim radni sto kuhinjski.Neonku bih zakacio za gornje (visece ) kuhinjske elemente ali buh zeleo da svetlost bude usmerena pravo i samo na dole.
Da li je dovoljno samo da ispred neonke postavim jednu horizontalu sirine 100mm i duzine 2000mm ( posto mi je i kuhinja duzine 2000mm )
Iza neonke je zid a ispred pomenuta horizontala , neonka se ne bi videla , ali me plasi da ta svetlost ne bi bila usmerena vec bi se ipak prosipsla okolo ?
Imata neki savet sta i kako ?
Da li je dovoljna neonka od 16 , 18 . ili 30w za ovakve stvari ?
Hvala . . .
Last edited by LepoJeBitiFin on 16 May 2011 16:58, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
Rendisha
Pred-majstorsko zvanje

Post by Rendisha »

Sama neonka nije izvor usmerenog svetla a i oko nje imas manje-vise reflektujuce povrsine - zid, plocice, radna ploca... tako da ce rasipanja uvek biti. Da bi sto vise sprecio direktno svetlo, jednostavno nacrtaj iz profila raspored gornjih, donjih elemenata (radne ploce), zida, lampe i maske. Onda udaris tangentu od cilindra neonke na donju ivicu maske pa vidis gde pada u odnosu na radnu plocu - na nju ili "presipa" preko ivice... pa u skladu s tim korigujes visinu i/ili polozaj maske. Reflektovano bi mogao smanjiti odgovarajucim reflektorima (mozda ima da se kupi neki nosac fluo cevi sa reflektorom) ili farbanjem okoline u sto tamniju i mat boju...
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ne zaboravi da imas led diodno osvetljenje koje ne rasipa svetlo(u poslednje vreme poprilicno moderno);)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

LED ima jos jednu prednost, to jest dosta je tanji od neonke, pa ga ta "letva" sa prednje strane mnogo bolje zaseni, to jest usmeri mu svetlo.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Pogledacu malo kako izgleda to led diodno svetlo . . .
Hvala i pozZz . . .
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
LG
Precizni šegrt

Post by LG »

Gde ima da se kupi led osvetljenje za ovakvu namenu? odgovori ili ovde ili na privatnu poruku, svejedno. Hvala.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

branimir wrote:http://www.lumina.rs
Ima gdje u RH ovako za kupiti?
Takav izbor. Ova ducan ima puno stvari.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Ilok u Hrvatskoj je par kilometara od Backe Palanke gde je sediste Lumine.
dusanissimmus
Precizni šegrt

Post by dusanissimmus »

branimir wrote:http://www.lumina.rs
malo su skupi???
1800 din za metar??? (18e) ja sam u artinvestu video za 801 din (8e) po metru...
a cenu alu profila necu ni da komentarisem... jel ih prave od zlata ili od aluminijuma?
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Ideja je ok. Horizontala o kojoj govoriš može biti šira ili uža ovisno o tome kolko će ti cijev (neonska) nisko biti kad je montiraš.
Standardne snage su 18W (oko 60 cm duljine), 36W (oko 120 cm) i 58W (oko160 cm). Ima ih još koliko hoćeš ali nije bitno.
Dobro je da su plohe oko cijevi što svjetlije boje jer će tako više svjetlosti koja padne na njih reflektirati i usmjeriti natrag. Zato bih ja tu šinu (ili horizontalu) o kojoj govoriš s unutrašnje strane (prema cijevi) obojao u bijelo, a nikako u što tamnije jer ćeš baš tada izgubiti taj dio svjetlosti.
LED je još uvijek prilično skup.
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

branimir wrote:Ilok u Hrvatskoj je par kilometara od Backe Palanke gde je sediste Lumine.
Čitam da se može naručiti po povoljnim cijenama na eBay-u pa provjeri.
Post Reply