Problem sa rezanjem na cirkularu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
stari
Moderator
Moderator

Problem sa rezanjem na cirkularu

Post by stari »

Imam Iskrin ručni cirkular KZ promjer 156mm i 24 zuba, koji je montiran na radni stol. Problem mi se javlja kod uzdužnog rezanja tvrđih (bukva) i debljih materijala između 20 i 40mm.Pila odmiče materijal od vodilice i ako pritiščem materijal uz vodilicu počne se gušiti i paliti materijal.Napominjem da sam pilu podešavao prema uputama sa foruma, znači da je pila okomita i paralelna sa vodilicom.Molim savjete.
Image
Image
:(
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Prvo provjeri tu dasku koju koristis kao firung, ako imas iskustva mozes i odokativno al ti predlazem da to uradis rastezanjem spage preko te strane uz koju guras dasku koju rezes!
Napravi jednu kajlu sa ostricom pod nekim malim uglom i kad ti daska koju rezes prodje testeru zabodes kajlu odozgor i povremeno je pomjeras(primices prema nozu), nemoj mnogo da je guras u rez da ga ne siri previse jer ti nece biti dobra dimenzija svuda u suprotnom!
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Mozda ti taban cirkulara i lista nije u paralitetu pa list ukoso gazi.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

runer wrote:Mozda ti taban cirkulara i lista nije u paralitetu pa list ukoso gazi.
Ne vidim kako to moze biti problem kad on list koristi kao bazu na osnovu koje steluje firung!!!
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

ako se puno grejala testera ona se trgla na kontra stranu od firunga i zato ti navlaci dasku na kontra stranu nadji drugi list cikulara stavi i probaj pa ces videti da li je to ??? pozdrav Radenko
Last edited by radenko on 29 Nov 2010 19:40, edited 1 time in total.
smirglaj nikad dosta
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

tebi se moj prijatelju baca telo testere i zavlaci u stranu(greje se list i pocinje da pali materijal)inace je jako mali fi testere a ti bi da debelo i tvrdo seces.:)
savet ti je sledeci:ako ti je firung strogo paralelan sa firungom i ako je testera dobro naostrena seci materijal iz 2 prolaza tako neces silovati masinu a i rez ce podneti lakse.1 rez do pola i onda ostatak u drugom"cugu".;)
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Sasa wrote:Prvo provjeri tu dasku koju koristis kao firung, ako imas iskustva mozes i odokativno al ti predlazem da to uradis rastezanjem spage preko te strane uz koju guras dasku koju rezes!
Napravi jednu kajlu sa ostricom pod nekim malim uglom i kad ti daska koju rezes prodje testeru zabodes kajlu odozgor i povremeno je pomjeras(primices prema nozu), nemoj mnogo da je guras u rez da ga ne siri previse jer ti nece biti dobra dimenzija svuda u suprotnom!
Koristio sam za firung i element podnog laminata, koji je idealno ravan, ali ista stvar.
Ovo sa kajlom ču pokušati, pa javim rezultat.

radenko
Danas 19:39:29ako se puno grejala testera ona se trgla na kontra stranu od firunga i zato ti navlaci dasku na kontra stranu nadji drugi list cikulara stavi i probaj pa ces videti da li je to ??? pozdrav Radenko

Pokušao sam staviti neki Poljski list sa 60 zuba, ali ista stvar, guši se i pali jednu stranu.
Napominjem, da su svi listovi sa vidija zubima.
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Singeru, sutra ću pokušati i to. Pošto mi je "radiona"-garaža u sklopu kuće, moram po danu, jer žena "šizi"
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

imam taj isti cirkular KZ 55D, pre svega ima malo snage 800w. To je malo za tvrde materijale. Ja sam u stol stavioo jednog kineza od 1200w. S njom nisam imao problema dok nisam pokusao da od cepanice izvadim letvu 2x3x 15 cm. Kod mene se desilo ono sto ti je Singer napisao, savila se pleh papuca sa telom cirkulara za 10 stepeni, ali se list pile ne dimi. Kod Iskre pleh je od aliminijskog liva debljine oko 2-3mm i ne moze se tako lako saviti. Mozda ti je otisao lager na puznom zupcaniku (proveri rukom dal list klima levo-desno

Ps Nemoj mnogo da optercujes Iskru, zna da prolupa puzni navoj na osovini, opravka je skupa-nov rotor
Last edited by dikar on 29 Nov 2010 21:01, edited 1 time in total.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Ako je snaga cirkulara 800W, vjerojatno je premala za zahtjevnije radove. Ipak, gotovo sam siguran da je kod tebe greška u vođenju materijala uzrok paljenja materijala i lista. List sa 60 zuba koji si koristio nikako nije za uzdužni rez masiva.
Moj ti je savjet da skineš cirkular sa radnog stola i koristiš ga na način za koji je i namjenjen - iz ruke. Evo i primjer kako: http://picasaweb.google.com/Kicho27/KrevetBukva#
Tu je korišten Iskrin cirkular snage 1200 W, ali je i materijal deblji ( bukva nazivne debljine 80 mm, a stvarno je debela 85 mm). uzdužni prerezi su rađeni u dva prolaza, svaki sa jedne strane daske, dubine 45 mm.
Last edited by BILJEŽNIK on 29 Nov 2010 22:40, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Prvo sto mi lici je da list testere i firung nisu paralelni. Znaci uopste nije bitno da li je paralelno telo cirkulara sa firungom. Bitno je da sa firungom bude paralelan list.
kako jednostavno da proveris.
1. Kreni da rezes neku dasku (pozeljno tvrdo drvo, oblanjana) za koju znas da ima jednu ivicu ravnu i siroke stranice paralelne (znaci prosla kroz diht) i zaseci je samo za santimetar dva, koliko da list prodje i kroz gornju povrsinu.
2. UGASI cirkular i izvuci utikac iz zida, i utikac gurni u dzep (nikad nisi dovoljno siguran)
3. sad tu dasku stavi sa druge strane tako da ista ivica dodje do vodjice kao kad si je zarezao.
4. priguraj dasku do zadnje strane lista tako da onaj zarez pocne da dohvata do zuba. Okreci rukom list i ako zubi ne prolaze glatko kroz rez vec kace o neku stranu, znaci da ti volicia i list nisu paralelni.

Drugo. List cirkulara za uzduzni rez se razlikuje od onog za poprecni (drugaciji je oblik zuba). Jel taj list nekada ostren? Ako jeste kako? Kod porfesionalnog ostraca ili "onako"? Ako nije ostren kod profesionalca, vrlo je moguce da nisu lepo odradjeni uglovi i da list zato "vuce" na jednu stranu.

Trece, proveri da li list "baca". Ako nemas, pozajmi negde komparater sa stalkom. prisloni ga na bok lista (blizu zuba, ali ne na zube), i okreci rukom list (utikac testere pri tom gurni u dzep). Videces koliko list "baca". Ako je to par stotih, nije strasno. Ako je vise od toga, nesto ne valja. List, ploce koje ga pritezu, osovina, lezajevi...

Mada ja i dalje tipujem na prvu stavku, to jest da list i firung nisu paralelni.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Ja isto mislim da je samo paralelnost lista testere i firunga (nikad necu zapamtiti tu rec)...jer ja imam totalno sr...e od cirkulara i uopste nemam takvih problema...
Mbole - molio bih te za informaciju kakve su testere sa uzduzni rez a kakve za poprecni? Vidjao sam one tanke listove, bez zubica onih na vrhu, jel to mozda ta za uzduzne?
Trt, mrt, zivot ili smrt!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zub lista za uzduzni rez je kad ga gledas spreda i odozgo pravougaonik.
Zub lista za poprecni rez je ostren ukoso kad ga gledas odozgo i spreda.

Drugim recima list za uzduzni rez se ponasa kao malo dleto, a list za poprecni ko mali noz.
To je glavna principijelna razlika. Naravno pojedini proizvodjaci ovo modifikuju , i dodaju finese u konkretnom obliku, debljini, uglovima...
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Stari mislim da ti je sada jedinstvena prilika da kupiš malo bolji cirkular a da te žena nekritizira :D
Mislim da je došlo vrjeme da se ja i ti uhvatimo malo aparata za varenje i neke brusilice pa da ti složimo pravi firung na taj stolić da imaš za sve :/
Čovijek sniva a Bog realizira!
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Sve sam provjerio i sve bi bilo u nekim granicama.Odneo sam list na brušenje kod profesionalca (brusi listove za većinu firmi u Rijeci i okolici). Rekao je da je list tup, ali i "žnj" klase (male vidijice na rubovima zuba) i da jedva čeka da uđemo u EU da se prestanu prodavati takva sr..a. To se događa nama amaterima. Sutra (1.12.)počinje novogodišnja akcija -15% u jednoj trgovini alata i za početak bih uzeo novi list pile (njemački 35€), ali imaju listove samo sa 12 i 36 zuba. Molio bih preporuku. :/
Post Reply