ormar od zida do zida kao sogal na kosom plafonu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
jankovicz
Dodavač alata

ormar od zida do zida kao sogal na kosom plafonu

Post by jankovicz »

Molim vas za savjet kako da rijesim pitanje plakara od zida do zida i od poda do plafona u spavacoj sobi u potkrovlju gdje je kosi plafon. Naime ledja tog plakara bi bila na lijevoj strani visine 2,60 cm a na desnoj strani visine 150 cm. dubina bi mogla biti od 40 do 60 cm, a širina odnosno dužina plakara i sobe je 300 cm. Ako moze samo crtez rjesenja i napominjem da nije bitan materijal, bitno je da je brza izvedba. Ja sam to zamislio da možda na visini od poda do 150 cm budu klizna vrata i garderober, a gore iznad u kosinama da bude kao police za ves i složenu garderobu.
jankovicz
Dodavač alata

Post by jankovicz »

i bas niko ne moze da mi pomogne savjetom? kako da napravim okvir i kako da zatvorim prostor do stropa?
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Pa jel ti treba samo crtez ili neko ko ce to brzo da napravi?
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Postoji nekoliko vrsta resenja za "kose" plakare. Mogu se naci i kosa klizna vrata - osim poslednjih/najvisih , ali to dosta kosta (u smislu - vise nego standardna izrada). Ukoliko radis sam i nemas mogucnosti uzduznog secenja materijala pod uglom (bilo kog materijala - plocastog ili drvenih letvi/konstrukcije), jedino resenje je ono koje si sam napisao - u najmanjoj visini se naprave klizna vrata, a iznad koso secena vrata na sarke (po izboru). U tom slucaju (izbegavajuci kose spojeve) ne moras stavljati plafon (strop) elemenata , samo bocne stranice , kako vec zahteva oblik prostora i na te stranice se kace kosa vrata (klasicna), Stranice su medjusobno povezane podom elementa (plakar se pravi iz segmenata - mnogo je lakse - donji deo+nekoliko kosih, gornjih) i ledjima elementa (pozeljno je koristiti cvrsci materijal u ovm slucaju - univer/ivokal). Sam plakar treba biti nekoliko cm nizi od stropa ,ladi lakseg postavljanja, a i da bi se naknadno lepo ukrojila maska iznad kosih vrata , koja sprecava prasinu da udje u elemente sa kosim vratima (posto plafona na njima nema).
Savetujem da prvo formiras/ napravis taj donji garderobni deo , pa da na licu mesta uzmes mere za ostatak.
Da ne zaboravim , sarke za kosa vrata se postavljaju na duzoj vertikalnoj strani (izgleda ocigledno , ali sam bio svedok nekoliko takvih previda).
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

A zasto ne staviti plafon elementa!?
jankovicz
Dodavač alata

Post by jankovicz »

Hvala Pedjamil,
otprilike sam shvatio, s tim sto sam zamislio da napravim kostur od letvica na koji bih naslanjao police, sto vjerovatno i ti pretpostavljas.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Sasa wrote:A zasto ne staviti plafon elementa!?
Pa najvjerojatnije je tome razlog jer bi trebao stranice na vrhu rezati pod kupem a iz teksta je predpostavio da čovjek ili nema potrebnog alata ili dovoljno iskustva.Moja pretpostavka,mada sam mišljenja da bi ipak trebao prepustiti taj posao nekome ko ima iskustva jer se u takvim poslovima lako zezneš i uništiš materijal koji i nije đaba.
Čovijek sniva a Bog realizira!
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Ja to ovako resavam
Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Gledam ovu sliku i ...
Leva i srednja vrata su mi jasna, normaln klizna vrata.
Al ova desna???
Ne mogu da budu klizna, posto nemaju gde da se "uhvate" za gornju sinu, a ne izgledaju kao da su "obicna".
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

I ona su klizna mada se ne koriste.U gornjem levom uglu kosih vrata se nalazi tockic kao i na desnom uglu.Ako se bolje zagledas videces da su ta vrata siroka taman da tockic dohvati ravnu sinu.U praksi ta vrata su fiksna,stavio sam kocnicu,ako treba skine se kocnica i ona postaju klizna.Inace ta vrata su pregradna,dele sobu na dnevni i garderobni deo.Izvini,tek sad sam video da se ne vidi sirina kosih vrata na ovoj slici,stavio sam sliku koju nisam hteo,ali nema veze.
Last edited by becka75 on 11 Nov 2010 00:09, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Aha, u sustini ta vrata idu na 3 tockica, a desni gornji kraj (onaj nizi) im "visi" u vazduhu.
Da, za povremenu upotrebu sasvim OK, za stalnu verovatno ne bi dugo izdrzalo.
Post Reply