Obaranje ivice na 32°
Obaranje ivice na 32°
Pravim plakar pod kosinom krova. Portrebo mi je da neke ivice oborim na ugao od 32°, kako bi "plafon" plakara lepo legao. Prijatelj stolar ima formatizer i može da postigne 45°, ili više. Ne može 32°. Postoji mogućnost da nešto podmećemo, budžimo..., ali mi se takvo rešenje nešto baš ne dopada. Jel moguće da ne postoji makina koja može da izvede 32°?
a bre Sale ovo ni ja ne razumem.Sasa wrote:E tako nekako!!!
A moze i:
Izrezes dva pravougla trougla od iverice, sa katetama oko 50 cm!
Spojis ih sa tri cafne od po 10 cm
Stegnes stegom za granicnik na kolicima formatizera i onda komad stegnes za taj "sablon"
Spustis noz za 13 stepeni i rezi do mile volje!

Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Ako ti treba rez pod uglom to mozes sa jednostavnim sablonom na cirkularu (negde je vec bilo objasnjenje sa slikom kako se pravi sablon za uglove na stonom cirkularu)...
Ako mislis na kosinu stranice onda mozes i rucnim cirkularom...
Ako mislis na kosinu stranice onda mozes i rucnim cirkularom...
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
Predpostawka moja je da cowjek ima cirkular raskrajac a ne wertikalni formatizer!singer wrote:a bre Sale ovo ni ja ne razumem.Sasa wrote:E tako nekako!!!
A moze i:
Izrezes dva pravougla trougla od iverice, sa katetama oko 50 cm!
Spojis ih sa tri cafne od po 10 cm
Stegnes stegom za granicnik na kolicima formatizera i onda komad stegnes za taj "sablon"
Spustis noz za 13 stepeni i rezi do mile volje!
Kod raskrajaca noz moze da se spusta od 90-45 stepeni u odnosu na plocu i kolica!
Ako na kolica dodas(fiksiras) plocu koja se pod uglom 45 stepeni spusta do noza, onda se spustanjem noza dobija ugao reza od 45-0 stepeni!
Ili matematicki
90-45-13=32
Ako ta ploca kojoj ivicu treba da oboris pod 32 nije predugacka, mozes da za firung pritegnes stegama neku pomocnu plocu tako da stoji vertikalnokako bi ti posluzila kao dovoljno visoka vodjica, pa da tvoju koju rezes postavis vertikalno, cirkular postavis na 32 stepena i to je to.
Ako je ploca dugacka, i ovo Sasino resenje je problematicno (mada inace radi poso odlicno), osim ako ne napravis bas dugaaaacak sablon. Videcu da malo kasnije nacrtam obe varijante.
Ako je ploca dugacka, i ovo Sasino resenje je problematicno (mada inace radi poso odlicno), osim ako ne napravis bas dugaaaacak sablon. Videcu da malo kasnije nacrtam obe varijante.
Evo i slikica:

Da napomenem jos jednom, ako je daska dosta dugacka a uska, bilo koja od ove dve varijante moze da bude opasna.
U tom slucaju preostaje ti da ili preprojektujes orman, tako da recimo odvojis taj gornji deo, pa da se ta daska skrati, ili da smisljas neku varijantu sa rucnim cirkularom ili glodalicom, gde ces cirkular/glodalicu voditi po dasci uz pomoc nekog sablona (koji bi tek morali da izmislimo
).

Da napomenem jos jednom, ako je daska dosta dugacka a uska, bilo koja od ove dve varijante moze da bude opasna.
U tom slucaju preostaje ti da ili preprojektujes orman, tako da recimo odvojis taj gornji deo, pa da se ta daska skrati, ili da smisljas neku varijantu sa rucnim cirkularom ili glodalicom, gde ces cirkular/glodalicu voditi po dasci uz pomoc nekog sablona (koji bi tek morali da izmislimo