proracun brzine banseka za struganje grade

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
zeljkoelektro
Dodavač alata

proracun brzine banseka za struganje grade

Post by zeljkoelektro »

pravim bansek za struganje grade imam tockove precnika 690mm motor je snage 11kw 1450 obr/min

velika remenica precnika 240 mm duzina testere 5500mm kolika treba da bude brzina testere u m/s i koliki

treba da bude precnik male remenice na motoru unapred hvala zeljkoelektro@gmail.com
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

zeljkoelektro wrote:pravim bansek za struganje grade imam tockove precnika 690mm motor je snage 11kw 1450 obr/min

velika remenica precnika 240 mm duzina testere 5500mm kolika treba da bude brzina testere u m/s i koliki

treba da bude precnik male remenice na motoru unapred hvala zeljkoelektro@gmail.com
Zasto ti je potrebno 11kw. dovljno ti je 4kw. i to maksimalno.
segrt hlapic
Dodavač alata

Post by segrt hlapic »

idealna brzina lista iznosi 25m/s

i ja kazem da je 4-5 KW dovoljno
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Trebalo bi i da se brzina voza prilagodi brzini testere (mnogo sporo - testera se nepotrebno tupi; mnogo brzo - postoji mogucnost pucanja testere). 25m/s je idealno za struganje gradje (krupan zub testere).
stari dud
Precizni šegrt

Post by stari dud »

moj bansek ima 900mm tockove,strugao bi uglavnom topolu,bukvu bagrem. naj vise bi izvlacio daske od 22mm. a max duzina trupaca do 3.40m. ma da bi ostavio opciju i za srtuganje usluzno ako se zalomi neki krov ili slicno da mogu do 5m duzine da struzem. moje pitanje glasi

koja mi je optimalna brzina za taj posao .tockovi su 900mm precnika,radna povrsina tocka 50mm,gonjena remenica 670mm,pogonska 120mm.
koja brzina mi treba testere,koja sirina testere,koja debljina testere i usput,koja snaga motora moze to da goni ? imam motor benzinski cetvorotaktni 8ks
Post Reply