Mala busilica?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Branislav
Majstor početnik

Mala busilica?

Post by Branislav »

Do sada sam koristio klasicnu busilicu za rupe u drvetu promera 2-3 mm.Lutajuci po netu pronasao sam interesantnu rucnu busilicu.
Koristio bih je za busenje rupa na bocnim stranicama ramova za kosnice.Letvice su debljine 10mm i 4 rupe idu na jednu bocnu stranu.
Molim sve vas za misljenje i iskustva i eventualnu neku drugu preporuku.

http://www.mikroprinc.rs/proizvodi.aspx?sub=p&pg=C2010
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Imam takvih nekoliko, sluze mi za busenje stampanih ploca kada nesto hocu na brzinu da probam. Znaci koristim ih za vitroplast (stkloplastika u sirem smislu) ili pertinax (textolit ili sta vec). Burgije su 0.5mm do 3mm. Futer je obicno takvog oblika da moze da prihvati male burgije. Broj obrtaja je veliki 6000-10000 ili cak i vise. Napaja se jednosmernom strujom (moze iz akumulatora)... brzina se lako regulise promenom napona (recimo iz nekog ispravljaca-stabilizatora sa regulacijom napona).

Povremeno se mogu nabaviti i jace masine kineske proizvodnje (imaju pribor za brusenje i graviranje, kao i sajlu)... ali mi se cini da su imale problematican futer... treba pogledati.

nadam se da sam ista pomogao.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bojim se da ti je ovo prebrzo. Palice drvo. A trebace ti i ispravljac.
Za takvu namenu (a i siru) verovatno su najzgodnije male srafilice.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:Bojim se da ti je ovo prebrzo. Palice drvo. A trebace ti i ispravljac.
Da... jos se prilikom promene brzine (promenom napona) smanjuje i moment.

Srafilice NISU zgodne jer su nezgrapne... ako pricamo o rupama precnika ispod 1mm... (za sta male busilice imaju smisla)
a ponekad se u futer ne moze ni stegnuti tako mala burgija, pa treba ona sto ima prosirenje za stezanje.

p.s. one masine za brusenje sa sajlom su bolji kompromis posto imaju regulaciju broja obrtaja, a napajaju se direktno iz 220V

evo nekih:
http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... a=72513000
http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... a=72550000
ali i to je prebrzo.... madaaa... mislim da je bolje da se proba ...
Ovo je Womax, jeftinija varijanta.

Bosch, Metabo, Dremel i ostale nisam spominjao zato sto su mozda coveku preskupi
Last edited by boggy on 26 Feb 2010 15:13, edited 1 time in total.
Branislav
Majstor početnik

Post by Branislav »

mbole wrote:Bojim se da ti je ovo prebrzo. Palice drvo. A trebace ti i ispravljac.
Mala srafilica nema steznu glavu,vec bit sa burgijom.Te burgije su skroz izvitoperene i nisu bas udobne za rad.
Ispravljac treba i to malo jaci od 0,4 A.Njihova cena je niska.Mozda vec imam neki slican od silnih uredjaja.
Branislav
Majstor početnik

Post by Branislav »

boggy bio sam u Woby.Na zalost te male brusilice primaju samo 3.2 ili 3.5mm burgije.Nemaju steznu glavu i imaju futer u koji se umetne brusni kamen.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Mala srafilica nema steznu glavu,vec bit sa burgijom.
Evo ja imam jednu metabo sa steznom glavom za burgije >= 1mm. Ako ti treba za ramove, to je odličan model sa dve brzine. Jedino što osovina nije baš 100% u osi..., ali o tome sam već oisao pa da se ne ponaljam.
Ne znam u čemu je nezgrapna za te male rupice :rolleyes: , doduše, boggy je pričao o rupicama manjim od 1mm ...
Last edited by metabo on 26 Feb 2010 15:45, edited 1 time in total.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Branislav wrote:boggy bio sam u Woby.Na zalost te male brusilice primaju samo 3.2 ili 3.5mm burgije.Nemaju steznu glavu i imaju futer u koji se umetne brusni kamen.
Meni ono vise lici na biaks nego na busilicu!
Sama brzina i stezna glava(sa caurom kao kod frezera samo od 3mm) govori da je u pitanju biaks a ne busilica!!!
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

metabo wrote:
Mala srafilica nema steznu glavu,vec bit sa burgijom.
Evo ja imam jednu metabo sa steznom glavom za burgije >= 1mm. Ako ti treba za ramove, to je odličan model sa dve brzine. Jedino što osovina nije baš 100% u osi..., ali o tome sam već oisao pa da se ne ponaljam.
Ne znam u čemu je nezgrapna za te male rupice :rolleyes: , doduše, boggy je pričao o rupicama manjim od 1mm ...
Da... za manje od 1mm mora nesto lakse da se koristi.
Branislave, sto se tice futera... to je tacno... tu i nema futera nego samo 3mm... doduse... minijaturni futer koji imam na drugoj busilici (maloj)... e, njegov navoj odgovara navoju na Womaxovoj steznoj glavi... kako se vec zove alatka... pa moze i da se iskombinuje. Dalje, na jeftinijim malim busilicama se ulozak za steznu glavu moze i menjati i prilagoditi debljini burgije.... svaki iole sposoban strugar to moze napraviti... ne bih ovo pricao da vec nemam jednu malecku busilicu sa takvim "futerom".
Ali... ako covek radi samo 2-3mm... to moze pazljivo da se uradi kvalitetnijom srafilicom koja ima normalni futer.
Last edited by boggy on 26 Feb 2010 16:24, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Branislav wrote:Mala srafilica nema steznu glavu,vec bit sa burgijom.Te burgije su skroz izvitoperene i nisu bas udobne za rad.
Ispravljac treba i to malo jaci od 0,4 A.Njihova cena je niska.Mozda vec imam neki slican od silnih uredjaja.
Kako koja :)
Neke imaju steznu glavu fabricki, za neke moze da se kupi mala stezna glava do 6mm, koja se umece u nosac za bitove (imam jednu takvu).
Zasto bi burgije koje su za bit dosed od 1/4" bile izvitoperene? Imam jednu Metabovu i jednu Festovu takvu garnituru, i mogu ti reci da sam video malo tako kvalitetnih burgija. E sad ako si pazario neku garnituru za "oba evra", to je vec druga prica, al to nema mnogo veze sa tipom burgije.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Branislav wrote:boggy bio sam u Woby.Na zalost te male brusilice primaju samo 3.2 ili 3.5mm burgije.Nemaju steznu glavu i imaju futer u koji se umetne brusni kamen.
Te male "Dremel" brusilice/busilice obicno dolaze sa setom od 4 caure, koje pokrivaju razpon od 0.x do najcesce 3.2mm. E sad da li je to tako i kod womax-a, pa si propustio da ih uocis ili stvarno isporucuju samo jednu cauru, ne znam. Znam da Dremel dolazi sa takvim setom od 4 caure.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Ako sam dobro razumio ti ces kroz te rupe na okviru da provlacis zicu na koju se stavlja vosak ...tebi treba busac rama koji ujedno stavlja i nitne na ram jer prilikom zatezanja zice te nitne ne dozvoljavaju da se zica utopi u drvo..

http://roj.co.rs/proizvodi/pribor.html
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
Branislav
Majstor početnik

Post by Branislav »

Roj nudi samo sila za rupe.Ja ne stavljam caure vec klemerice iznad i ispod rupa.
Branislav
Majstor početnik

Post by Branislav »

mbole wrote:
Te male "Dremel" brusilice/busilice obicno dolaze sa setom od 4 caure, koje pokrivaju razpon od 0.x do najcesce 3.2mm. E sad da li je to tako i kod womax-a, pa si propustio da ih uocis ili stvarno isporucuju samo jednu cauru, ne znam. Znam da Dremel dolazi sa takvim setom od 4 caure.
Idem sutra ponovo u Woby.Trgovac koji je danas bio u Woby nije bas mnogo strucan.Mislim da postoji set od 4 caure koje se naknadno kupuju.
Javljam se sutra.
Hvala svima na savetima i preporukama.:)
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Kolega, ja sam za svoje potrebe prvo kupio jeftini biaks u Woby Haus-u marke "Womax". Nekoliko primeraka sam isprobao i izabrao sam onu sa "najmanjim" bacanjem osovine rotora. Nažalost one nemaju štelujući futer (steznu glavu) nego navojnu čauru sa dve stezne čaure.

http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... a=72513000

Probao sam dali na osovinu "pasuje" dremelov futer - ne "pasuje", drugi navoj.
Kako mi je ubrzo izgoreo rotor (moja krivica jer sam previše forsirao alat) odlučim i kupim biaks "Dremel serije 300"

http://www.dremeleurope.com/dremelocs-d ... cat_id=471

a u prodavnici "DABS ALATI" (Bulevar Arsenija Čarnojevića 99 N.Bgd. tel: 313-33-51) dodatno i štelujući futer za biaks (raspon od 0,4-3,4 mm):

http://www.dremeleurope.com/dremelocs-d ... rod_id=215

i sada imam kvalitetan alat za rad.

Nije na odmet pogledati i ovu ponudu:

http://www.dremeleurope.com/dremelocs-d ... rod_id=218
Last edited by yetta on 27 Feb 2010 09:54, edited 1 time in total.
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
Post Reply