Kod jednog kolege sam vidio masinu koja ima horizontalno postavljenu osovinu na kojoj je glava sa 4 ravna noza duzine desetak cm!
Umjesto kolica i pomjeranja obratka koji se obradjuje kod nje drvo koje se obradjuje stoji fiksno a osovina se pomjera oko njega(pneumatski) i pravi "pero" za spoj u kojem god obliku hoces odnosno kako ga nastelujes da se krece glava!
Ima i slicnu masinu na kojoj je futer sa svrdlom koji se takodje pomjera pneumatski i pravi "utor" za spoj!
Masine su me odusevile a nidje ne mogu da ih nadjem na netu a neznam ni kako se zovu strucno?
Ima li ko nesto slicno i kako se zovu na Srpskom i Engleskom?
Kako se zove ova masina?
Kako se zove ova masina?
Last edited by Sasa on 08 Feb 2010 09:29, edited 1 time in total.
Ne mogu da ih slikam jer kolega nije bas prijateljski bio raspolozen kad sam mu usao u radionicu, ne znam sta mu bi promijeni covjek raspolozenje jedva da je ista progovorio kad sam ga pitao za masine a tek kad sam htio da vidim kako rade onda je pozelenio! Masine su fabricke stariji modeli sa livenom konstrukcijom, samo mi je rekao da su iz neke fabrike stolica!
Ovo rjesenje sa pneumatikom je izvanredno za velike serije, nastelujes i samo mijenjas komade, svaki pomocni radnik moze da radi na nju posao koji se inace ne moze povjeriti pomocnom redniku!
Ovo rjesenje sa pneumatikom je izvanredno za velike serije, nastelujes i samo mijenjas komade, svaki pomocni radnik moze da radi na nju posao koji se inace ne moze povjeriti pomocnom redniku!
Ima je kod nas bacijeva koristimo je za stolice dvostrana je radi levi i desni komad odjednom.Ima ih u apokalipsi manja od nase bila je 4500.Ima u Rumi 2750 ima i kod Otasa makar je bilo ,kod Lakija je bila neka kineska.Cene su ti od 3000-8000e zavisno od godista i modela.Nju ti prati oscilirajuca busilica koja pravi rupu za cep obicno 8-10mm sa dva ili cetri pera.Za osam sati mozes da odradis do dve hiljade cepova ako je sve na paleti kraj masine.