Kako se zovu ovi vijci i koja je osnovna njihova svrha?
Kako se zovu ovi vijci i koja je osnovna njihova svrha?
Molim vas drugari,buduci na buvljacima se pored klasicnih srafova za drvo,prodaju i takozvani ,,iver" srafovi,pa me zanima njihova karakteristika?
Citao sam rubriku o vijcima-na sajtu,kao i o iver srafovima(konfirmat),pardon vijcima :-),ali se nigde ne spominju i ti takozvani iver srafovi: oni su crne boje,imaju dublji i ostriji navoj od klasicnih vijaka za drvo,krstasti je zarez za sravljenje,pa me zanima dali su pogodni za medijapan(19 ica i 28-ica) ili su ipak bolji klasicni vijci za drvo?;)
Citao sam rubriku o vijcima-na sajtu,kao i o iver srafovima(konfirmat),pardon vijcima :-),ali se nigde ne spominju i ti takozvani iver srafovi: oni su crne boje,imaju dublji i ostriji navoj od klasicnih vijaka za drvo,krstasti je zarez za sravljenje,pa me zanima dali su pogodni za medijapan(19 ica i 28-ica) ili su ipak bolji klasicni vijci za drvo?;)
MDF ne trpi agresivne šrafove (puca). Obavezno je zabušavane pilot rupa sa burgijom debljine tela (bez navoja). Ukoliko spajaš dva MDF parčeta, na ulaznom parčetu obavezno obori malo ivice i na izlaznom kraju rupe. Å irina rupa na ulaznom parčetu treba da bude jednaka prečniku vijka sa navojem (puna mera).
Kupi par komada pa probaj. Ukoliko je navoj mnogo agresivan, on verovatno nije pogodan za MDF.
Kupi par komada pa probaj. Ukoliko je navoj mnogo agresivan, on verovatno nije pogodan za MDF.
A dali znas o kojim vijcima sam pricao?:(
Dali mogu da oborim ivice rupama samo sirom burgijom,malo veceg precnika od precnika glave vijka?
Znam samo kad usrafljavam te crne iver srafove da se cuje kao skripanje,kao kad bi natezao drvo,zanimalo me dali imaju bolju moc zatezanja od klasicnih,buduci da su kanali na navojima dublji,al mi nekako telo cini mi se kruto i mislimda su mi se par vijaka i slomilo???
Sta mi je najbolje za spajanje dve MDF ploce, a da mogu to sam odraditi, znaci nemam trostepenu burgiju...?
Ako mozes odgovori mi da ne bih otvarao drugu temu,kako se trazi sirova iverica na skladistima, i pocemu je ona bolja od obicne iverice-suve?
Hvala!!!
Dali mogu da oborim ivice rupama samo sirom burgijom,malo veceg precnika od precnika glave vijka?
Znam samo kad usrafljavam te crne iver srafove da se cuje kao skripanje,kao kad bi natezao drvo,zanimalo me dali imaju bolju moc zatezanja od klasicnih,buduci da su kanali na navojima dublji,al mi nekako telo cini mi se kruto i mislimda su mi se par vijaka i slomilo???
Sta mi je najbolje za spajanje dve MDF ploce, a da mogu to sam odraditi, znaci nemam trostepenu burgiju...?
Ako mozes odgovori mi da ne bih otvarao drugu temu,kako se trazi sirova iverica na skladistima, i pocemu je ona bolja od obicne iverice-suve?
Hvala!!!
Last edited by Pigoza on 02 Feb 2010 11:59, edited 1 time in total.
Ti crni srafovi koje su ti pokazali sa ostrim navojem, nemaju nikakve veze sa iverom, ivericom, i uopste sa drvetom.
To su srafovi za gips-karton (Knauf), nego se neko od trgovaca nasao pametan.
Trostepena burgija je prilicno jeftina, i imas je na buvljaku. Moj predlog su ti mali konfirmati (oni od 5mm).
Ugao vrha burgije je obicno 118 stepeni. Ugao konusa na srafu je 90 stepeni. Znaci treba ti upustac (takodje jeftino).
Sirova iverica nije sirova u smislu da je vlazna, pa tako ne postoji ni suva iverica (iverica ako nije suva, onda je raspadnuta i neupotrebljiva).
Sirova je u smislu da nije "oplemenjena" to jest presvucena melaminskom folijom ili furnirom, odnosno ono sto se najcesce zove univer.
Znaci na skladistu je trazis bas kao sirovu ivericu.
To su srafovi za gips-karton (Knauf), nego se neko od trgovaca nasao pametan.
Trostepena burgija je prilicno jeftina, i imas je na buvljaku. Moj predlog su ti mali konfirmati (oni od 5mm).
Ugao vrha burgije je obicno 118 stepeni. Ugao konusa na srafu je 90 stepeni. Znaci treba ti upustac (takodje jeftino).
Sirova iverica nije sirova u smislu da je vlazna, pa tako ne postoji ni suva iverica (iverica ako nije suva, onda je raspadnuta i neupotrebljiva).
Sirova je u smislu da nije "oplemenjena" to jest presvucena melaminskom folijom ili furnirom, odnosno ono sto se najcesce zove univer.
Nema veze sa temom, ali kada si vec spomenuo sirovu iverucu da pitam. Moze li se ona prefarbati bojom za zeljezo i tako prefarbana podnosli li kisu i ostale vremenske uvijete?mbole wrote:Sirova iverica nije sirova u smislu da je vlazna, pa tako ne postoji ni suva iverica (iverica ako nije suva, onda je raspadnuta i neupotrebljiva).
Ne, mislim bas 90 stepeni. Znam da cesto taj ugao krste kao 45, al 45 je ugao izmedju vertikale i povrsine upustenja. Ugao koji zahvata samo upustenje, odnosno konus je ustvari 90 stepeni.Sasa wrote:Mislis 45 stepeni!?mbole wrote:Ugao konusa na srafu je 90 stepeni.
Kao sto je ugao burgije 118 stepeni a ne 59.
Hvala, a mogu li naci konfirmate na buvljaku ili ipak bolje da pogledam u gvozdjari i prodavnicama gde prodaju alat i pribor?
,,Moj predlog su ti mali konfirmati (oni od 5mm)." Jel ovo dovoljno za MDF 28mm??
Jel se imbusom zasrafljuju ,ili imaju i krstasti?
Reci mi koju-dimenziju za trostepenu burgiju da trazim za konfirmate od 5mm?
I koji upustac za te iste konfirmate?
Pitao sam te za sirovu iverice, jer sam video na netu,da na zapadu koriste neku ivericu koja lici kao da su tanke daske lepljene jedna na drugu debljine recimo 2-3mm, a i kod nas sam video takve radne stolove,pa neznam kako se to zove(univer,sper..?):(
Pozz
,,Moj predlog su ti mali konfirmati (oni od 5mm)." Jel ovo dovoljno za MDF 28mm??
Jel se imbusom zasrafljuju ,ili imaju i krstasti?
Reci mi koju-dimenziju za trostepenu burgiju da trazim za konfirmate od 5mm?
I koji upustac za te iste konfirmate?
Pitao sam te za sirovu iverice, jer sam video na netu,da na zapadu koriste neku ivericu koja lici kao da su tanke daske lepljene jedna na drugu debljine recimo 2-3mm, a i kod nas sam video takve radne stolove,pa neznam kako se to zove(univer,sper..?):(
Pozz
Last edited by Pigoza on 03 Feb 2010 08:43, edited 1 time in total.
Ima ih i na buvljaku i po radnjama. Jedino pogledaj kako im izgleda navoj. Ima ih gde nije bas gladak i fino uradjen, vec je prilicno grub, pa se tesko srafi (tih losih imas i po radnjama i na buvljaku, tako da moras bas da pogledas).
Na 28mm debelom mozes da koristis i one od 8mm, a koje ces koristiti zavisi od opterecenja koje treba da trpe. Nisi napisao sta pravis (policu, sto, krevet...) pa ne znam da li su ti potrebni ti deblji. Sa tanjima se lakse radi i manja je opasnost da se MDF rascepi.
Treba ti imbus.
Na 28mm debelom mozes da koristis i one od 8mm, a koje ces koristiti zavisi od opterecenja koje treba da trpe. Nisi napisao sta pravis (policu, sto, krevet...) pa ne znam da li su ti potrebni ti deblji. Sa tanjima se lakse radi i manja je opasnost da se MDF rascepi.
Treba ti imbus.
To što ima šaru kao "Bajadera" je ili šperploča (lepljeni slojevi furnira) ili je univer (oplemenjena ivericaPitao sam te za sirovu iverice, jer sam video na netu,da na zapadu koriste neku ivericu koja lici kao da su tanke daske lepljene jedna na drugu debljine recimo 2-3mm, a i kod nas sam video takve radne stolove,pa neznam kako se to zove(univer,sper..?)

Glava na konfirmatima može biti i za PZ2 (pozidrive) šrafcigere i za imbuse. Ovi drugi su daleko rasprostranjeniji i sa njima je lakše raditi (pogodniji su za ručno dotezanje, a ilakše im se pristupa na nepristupačnim mestima). Uz konfirmate idu i odovarajuće kapice koje ih maskiraju (kupuju se posebno).
Ukoliko nađeš odgovarajuću trostepenu burgiju, upuštač ti neće trebati, ali njega, ukoliko se baviš stolarijom i u najhobističkijoj mogućoj varijanti, treba imati. Uvek se nađe neki šraf sa konusnom glavom za koga treba pripremiti rupu.
Hvala Metabo!
Planiram da pravim kabinet za zvucnu kutiju,a u planu mi je i tv polica,ili mozda kompjuterski stocic,a dalje mozda i elementic za garderobu(za na orman)....imam planove,samo da polako pocnem da kupujem alat i valjda ce biti i vremena slobodnog..:-)
Jel odgovara ako je 5-ica konfimat da onda burgija bude 3mm(u dasku koju zatezem?)
Jel za upustac ide u stepenima-ugao + precnik,ili samo precnik?
Kako idu trostepene burgije,recimo za konfirmat 5mm, jel ide 8/7/5mm ili kako idu dimenzije?
Pozzz
Planiram da pravim kabinet za zvucnu kutiju,a u planu mi je i tv polica,ili mozda kompjuterski stocic,a dalje mozda i elementic za garderobu(za na orman)....imam planove,samo da polako pocnem da kupujem alat i valjda ce biti i vremena slobodnog..:-)
Jel odgovara ako je 5-ica konfimat da onda burgija bude 3mm(u dasku koju zatezem?)
Jel za upustac ide u stepenima-ugao + precnik,ili samo precnik?
Kako idu trostepene burgije,recimo za konfirmat 5mm, jel ide 8/7/5mm ili kako idu dimenzije?
Pozzz
Trostepene burgije prate "anatomiju" konfirmata. Najmanji prečnik je prečnik stabla gde je navoj, veći prečnik je prečnik stabla gde nema navoja i najbveći je prečnik glave. Ukoliko nemaš trostepenu burgiju, potrebne su ti dve burgije za pilot rupu (stablo sa navojem i bez navoja) i upuštač (sa njim samo ovlaš obaraš ivice). Prečnik upuštača odgovara prečniku glave, a svi konusi kod upuštača su pod uglom 90 stepeni.