Strucna literatura za ostrenje i razmetanje lisnate testere

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
majstor zica
Brzi dodavač alata

Strucna literatura za ostrenje i razmetanje lisnate testere

Post by majstor zica »

Da li moze neko da mi kaze kako,ili, da mi preporuci neku strucnu literaturu za ostrenje i razmetanje lisnate testere za bansek,na kojem secem uglavnom meko drvo?U pitaju je bansek koji ima tocak precnika 90cm.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

majstor zica wrote:Da li moze neko da mi kaze kako,ili, da mi preporuci neku strucnu literaturu za ostrenje i razmetanje lisnate testere za bansek,na kojem secem uglavnom meko drvo?U pitaju je bansek koji ima tocak precnika 90cm.
Kolika je dužina i širina pile, koliko zubi ima na col, da li kotač na banzeku ima radijus?Da li imaš strojeve za brušenje i razvrtanje zubi?
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Cini mi se da je bila tema o tome, ali svejedno najbolje je eksperimentisati ako nema drugog nacina da se nauci.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Kako izgleda taj stroj za razmetanje zuba?
majstor zica
Brzi dodavač alata

Post by majstor zica »

Interesuje me koliko stepena zub treba da bude poboden,za meko drvo, i kolika visina zuba treba da bude i koliko mm treba da bude rzmeten zub na testeri za meko,akoliko sve to isto za tvrdo drvo.
majstor zica
Brzi dodavač alata

Post by majstor zica »

Propusti sam da dam podatke o testeri
sirina testere-5 cm
duzina testere-7 metara
korak zuba-22 mm
debljina tesere-0.8 mm
Gde mogu nabaviti srucnu literaturu o masinama na pilani,banseka posebno,i to ostrenje mi je problem.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Odi na podforum "Pitajte stolare" Listovi za bansek.Tamo je Å trkić malo opširnije pisao o tome.Inače, ja trenutno radim na jednoj pilani baš na brušenju i "šrenkanju" pila.Ali je najbolje da sam odeš na neku pilanu i vidi na licu mjesta kako se to radi.Nisi rekao da li kotač ima radijus, jer ako ima, taj se radijus mora napraviti i na samoj pili.Uzmeš ravnalo i staviš ga na kotač poprijeko i vidiš da li ima kakav radijus ili ispupčenje.
majstor zica
Brzi dodavač alata

Post by majstor zica »

Hvala momci!
majstor zica
Brzi dodavač alata

Post by majstor zica »

Kupio sam polovan italijanski bansek marke Bongiounni ,uredio ga koliko sam mogao.Dobro radi osim sto mi je potrebno da cesto ostrim i razmecem testeru.Za razmetanje sam dobio savet,hvala wood-steel.
Sada sam cuo da se umesto drvenih,a ja upotrebljavam bukove pakne,tj.vodjice za testere,koriste se neki magneti i da je bolje njih da upotrebljavam.Ja ne znam ni kakvi su to magneti,oblik i debljina,na primer,kako se postvljaju i gde se sve postavljaju i na koji nacin,nadalje ,da li zna neko da mi kaze gde bih mogao da ih kupim,ako nema original,ja bih pokusao sam nesto da napravim ako se to moze?Isto tako mi je vazno po kom principu se postavljaju,da se privlace,ili odbijaju jedan od drugog?
Treba mi pomoc i u slici i u recima,ako neko ima tako nesto,da slika kako stoji na njegovom banseku pa da mi pokaze?
Bansek je isti onaj za koji sam pitao za testere.
zmaj60
Dodavač alata

Post by zmaj60 »

pozdrav majstori ova tema o ostrenju i razmetanju testera me zanima imali negde da se nadje vise saveta kako naostriti najbolje sa ovim ostrilicama sto rukom odredjujes ugao i sve ostalo bio bih zahvalan ako bi mi pomogli savetima kako da napravim da bansek radi najbolje
Post Reply