IZVINJENJE I DVA PITANJA.
- GERSIVARIUS
- Majstor početnik
IZVINJENJE I DVA PITANJA.
Zdravo poštovane kolege.Najpre izvinjenje zbog nedolaska na skup.Imao sam nekih grdnih problema.Verujem da je bilo super i Bože zdravlja biće još prilike.Dve stvari su mi na umu:
1.Å ta se može uraditi ako je drugi premaz bajca(nitro baza)učinio drvo suviše tamnim(u pitanju je boja palisandera).
2.Kako vam se čini sledeća zamisao kao rešenje:da iza noža cirkulara montiram metalni flah (3 mm koliki je rez noža)dužine 1m koji bio u pravcu noža cirkulara kao vodilju za sečenje komada koji se ne može uspešno dužinsko-pravoliniski seći pomoću paralelnog graničnika.Naime u pitanju je gazište za stepenik koji se nalazi u delu takozvanog "lastinog repa"a koji je trougaonog oblika pa samim tim bi se prilikom rezanja oslanjao na paralelni graničnik ćoškom što bi za mene početnika bilo kao da guram slobodnom rukom.Samo da napomenem da nemam "kolica"(ja tako znam pokretni deo za guranje komada prilikom sečenja na cirkularu).Ne znam koliko sam uspeo da objasnim a ako neko ima predlog molim za pomoć.Unapred zahvalan vaš brat po drvetu.
1.Å ta se može uraditi ako je drugi premaz bajca(nitro baza)učinio drvo suviše tamnim(u pitanju je boja palisandera).
2.Kako vam se čini sledeća zamisao kao rešenje:da iza noža cirkulara montiram metalni flah (3 mm koliki je rez noža)dužine 1m koji bio u pravcu noža cirkulara kao vodilju za sečenje komada koji se ne može uspešno dužinsko-pravoliniski seći pomoću paralelnog graničnika.Naime u pitanju je gazište za stepenik koji se nalazi u delu takozvanog "lastinog repa"a koji je trougaonog oblika pa samim tim bi se prilikom rezanja oslanjao na paralelni graničnik ćoškom što bi za mene početnika bilo kao da guram slobodnom rukom.Samo da napomenem da nemam "kolica"(ja tako znam pokretni deo za guranje komada prilikom sečenja na cirkularu).Ne znam koliko sam uspeo da objasnim a ako neko ima predlog molim za pomoć.Unapred zahvalan vaš brat po drvetu.
"Julije dječače,ja sam odviše star ali poslušaj što ću ti reći-kaniš li pobjediti,nikako ne smješ izgubiti!"
Mislim da sam razumeo "situaciju" koju si opisao i mislim da ti taj zahvat koji si predložio neće pomoći mnogo ili da ti neće pomoći ništa.
Ako sam dobro razumeo posle tog sečenja ćeš dobiti trapez. Ono što ne znam je kolike će stranice tog trapeza biti odnosno koliko će biti stranica tog trapeza koju nameravaš da isečeš predloženim pomagalom. Ukoliko je to duži rez onda ti je moj predlog da to uradiš ručnim cirkularom uz upotrebu lineala koji ćeš učvrstiti stegama u samo gazište ali tako da postigneš nadmeru a potom doteraš pravu meru na abrihteru.
Mislim šta reći...Ako si ti bio nejasan u svom pitanju šta reći tek na ovakav odgovor...
Pozz
Ako sam dobro razumeo posle tog sečenja ćeš dobiti trapez. Ono što ne znam je kolike će stranice tog trapeza biti odnosno koliko će biti stranica tog trapeza koju nameravaš da isečeš predloženim pomagalom. Ukoliko je to duži rez onda ti je moj predlog da to uradiš ručnim cirkularom uz upotrebu lineala koji ćeš učvrstiti stegama u samo gazište ali tako da postigneš nadmeru a potom doteraš pravu meru na abrihteru.
Mislim šta reći...Ako si ti bio nejasan u svom pitanju šta reći tek na ovakav odgovor...
Pozz
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
- GERSIVARIUS
- Majstor početnik
Hvala na odgovoru.Oblik koji treba da dobijem nije trapez već pravougli trougao.Naime,ja sam sastavio tri letvice različitih,odgovarajućih dužina i sada trba da režem hipotenuzu.Tvoj predlog rešenja je o.k. ali sam ja ručni cikular montirao u radni sto i dosta se zezao da bih ga udesio da kada hoću sečem tačno pod 90 i 45 stepeni tako da ću najverovatnije odneti kod nekog ko ima kolica ili ih sam praviti(tj tast će ih praviti).Imaš li neki predlog u vezi bajca?
"Julije dječače,ja sam odviše star ali poslušaj što ću ti reći-kaniš li pobjediti,nikako ne smješ izgubiti!"
druze,nisi naveo vrstu drveta pod broj 1(ako je tvrdo,onda je plice upilo,a ako je camovina,ili borovina onda je dublje),pod broj 2 nisi naveo sta je premazano.imas 2 opcije:
1.uzmi krpu i namoci nitro rzredjivacem i brisi iz vise puta(palisander je jaaakkooo taman)znaci obrisi,pa druga krpa,pa tako dok krpa ne ostane cista.naravno ostace ti u porama(teksturi)tamnije(tu leka nema)
2.ako su to neki ramovi ili ako je uze u elementima proteraj kroz masinu za pola mm da skines sloj,nikako slajfericom jer ces sve zamuljati.
eto toliko,sa obzirom koliko si podataka dao!!!
1.uzmi krpu i namoci nitro rzredjivacem i brisi iz vise puta(palisander je jaaakkooo taman)znaci obrisi,pa druga krpa,pa tako dok krpa ne ostane cista.naravno ostace ti u porama(teksturi)tamnije(tu leka nema)
2.ako su to neki ramovi ili ako je uze u elementima proteraj kroz masinu za pola mm da skines sloj,nikako slajfericom jer ces sve zamuljati.
eto toliko,sa obzirom koliko si podataka dao!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
- GERSIVARIUS
- Majstor početnik
Prijatelju hvala puno na ovom odgovoru.U pitanju je hrastovina,omanji panel.Ispalo je mnogo tamno,gotovo crno iz daleka ali sa tvojim predlogom će biti o.k. a i neka pore budu tamnije-još bolje.Molim,ako ti nije teško da mi kažeš još nešto.
1.da li se uljani bajc brže suši od sandolina?
2.postoji li onovni uljani lak?
3.da li sam dobro skapirao sledeće:samo se osnovni lak brusi a završni samo nanosi(to sam zaključio sa uputstva koje sam pročitao na konzervama nitro temeljnog i završnog laka)ili se svi slojevi bruse sem poslednjeg?
1.da li se uljani bajc brže suši od sandolina?
2.postoji li onovni uljani lak?
3.da li sam dobro skapirao sledeće:samo se osnovni lak brusi a završni samo nanosi(to sam zaključio sa uputstva koje sam pročitao na konzervama nitro temeljnog i završnog laka)ili se svi slojevi bruse sem poslednjeg?
Ovo sa bajcem sam ja radio kad sam bajcovao jasen pa mi je bilo mnogo tamno. Boja je bila ravnomerno nanesena ali tamno. Bilo je letnje vreme, zega, bajc je bio nitro. Uzeo sam kuhinjski sunjer koji ima jednu stranu zelenu (ono kao gruba vuna) a u drugu ruku krpa. Sunjer sam umakao u VODU. To sam radio odmah posle bajcovanja, taman koliko je nitro ispario. Skinulo se taman koliko je trebalo i dobio sam efekat starog namestaja, sto sam i hteo. Negde sam koristio grubu stranu a negde meku sundjera. Posle sam isao sa poliuretanskim lakom. Nisam imao nikakvih problema sa prijanjanjem laka i evo, posle godinu dana nikakvih promena. Kombinaciju nitro-voda niko ne preporucuje, ali je toliko bilo toplo da sa nitro razredivacem nista ne bih postigao, samo bih razmrljao.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Valjda ćemo se razumeti...To što ćeš napraviti kolica to nije loše ali kolica treba da budu takva da pružaju mogućnost da se podešava ugao rezanja. Mislim na ugao rezanja a ne na nagib testere.GERSIVARIUS wrote:Hvala na odgovoru.Oblik koji treba da dobijem nije trapez već pravougli trougao.Naime,ja sam sastavio tri letvice različitih,odgovarajućih dužina i sada trba da režem hipotenuzu.Tvoj predlog rešenja je o.k. ali sam ja ručni cikular montirao u radni sto i dosta se zezao da bih ga udesio da kada hoću sečem tačno pod 90 i 45 stepeni tako da ću najverovatnije odneti kod nekog ko ima kolica ili ih sam praviti(tj tast će ih praviti).Imaš li neki predlog u vezi bajca?
Još uvek ne znam koliki treba da bude dugačak rez po hipotenuzi odnosno kolike su stranice tog pravouglog trougla ali možda treba razmišljati i o tome da se slobodnom rukom iseče hipotenuza sa nekom nadmeroma onda na abrihteru dotera na potrebno i to je to....
Ovo oko farbanja nemam pojma.
Pozz
- GERSIVARIUS
- Majstor početnik
Poštovani kolega ipak ću uraditi prema tvom uputstvu sa rezanjem slobodnom rukom i nadmerorom pa na abrihter.Još jednom hvala.saša wrote:Valjda ćemo se razumeti...To što ćeš napraviti kolica to nije loše ali kolica treba da budu takva da pružaju mogućnost da se podešava ugao rezanja. Mislim na ugao rezanja a ne na nagib testere.GERSIVARIUS wrote:Hvala na odgovoru.Oblik koji treba da dobijem nije trapez već pravougli trougao.Naime,ja sam sastavio tri letvice različitih,odgovarajućih dužina i sada trba da režem hipotenuzu.Tvoj predlog rešenja je o.k. ali sam ja ručni cikular montirao u radni sto i dosta se zezao da bih ga udesio da kada hoću sečem tačno pod 90 i 45 stepeni tako da ću najverovatnije odneti kod nekog ko ima kolica ili ih sam praviti(tj tast će ih praviti).Imaš li neki predlog u vezi bajca?
Još uvek ne znam koliki treba da bude dugačak rez po hipotenuzi odnosno kolike su stranice tog pravouglog trougla ali možda treba razmišljati i o tome da se slobodnom rukom iseče hipotenuza sa nekom nadmeroma onda na abrihteru dotera na potrebno i to je to....
Ovo oko farbanja nemam pojma.
Pozz
- GERSIVARIUS
- Majstor početnik
Kolega hvala na ovom korisnom savetu.Verujem da većina početnika nezna za ovaj problem na visokim temperaturama vazduha kao što ni ja nisam znao.velja wrote:Ovo sa bajcem sam ja radio kad sam bajcovao jasen pa mi je bilo mnogo tamno. Boja je bila ravnomerno nanesena ali tamno. Bilo je letnje vreme, zega, bajc je bio nitro. Uzeo sam kuhinjski sunjer koji ima jednu stranu zelenu (ono kao gruba vuna) a u drugu ruku krpa. Sunjer sam umakao u VODU. To sam radio odmah posle bajcovanja, taman koliko je nitro ispario. Skinulo se taman koliko je trebalo i dobio sam efekat starog namestaja, sto sam i hteo. Negde sam koristio grubu stranu a negde meku sundjera. Posle sam isao sa poliuretanskim lakom. Nisam imao nikakvih problema sa prijanjanjem laka i evo, posle godinu dana nikakvih promena. Kombinaciju nitro-voda niko ne preporucuje, ali je toliko bilo toplo da sa nitro razredivacem nista ne bih postigao, samo bih razmrljao.
E dodje vreme da i ja delim savete oko stolarije...biće propast sveta...GERSIVARIUS wrote:Poštovani kolega ipak ću uraditi prema tvom uputstvu sa rezanjem slobodnom rukom i nadmerorom pa na abrihter.Još jednom hvala.
Pozz
Last edited by saša on 30 Nov 2009 20:53, edited 1 time in total.
Ljudi moji, ne zezajte se sa cirkularom!!!
Tu nema nista slobodna ruka, posto cas posla moze da te "oslobodi" od ruke, ili od glave.
Najjednostavniji nacin da to odrezes je rucnim cirkularom i vodilicom. Moze i ona od letve i komada lesonita da ti zavrsi posao.
Ako ti je problem da skidas cirkular sa stola, moze i na njemu ali ne tako kako si zamislio.
Treba ti "lazna ivica" odnosno komad recimo malo debljeg spera, na koji ces prikaciti svoju dasku za stepeniste "ukrivo" tako da kad ivica tog spera ide duz paralelne vodilice, rez ide po tvojoj dasci tamo gde hoces.
Ako ti nije potpuno jasno sta sam napisao, reci pa cu da nacrtam.
Tu nema nista slobodna ruka, posto cas posla moze da te "oslobodi" od ruke, ili od glave.
Najjednostavniji nacin da to odrezes je rucnim cirkularom i vodilicom. Moze i ona od letve i komada lesonita da ti zavrsi posao.
Ako ti je problem da skidas cirkular sa stola, moze i na njemu ali ne tako kako si zamislio.
Treba ti "lazna ivica" odnosno komad recimo malo debljeg spera, na koji ces prikaciti svoju dasku za stepeniste "ukrivo" tako da kad ivica tog spera ide duz paralelne vodilice, rez ide po tvojoj dasci tamo gde hoces.
Ako ti nije potpuno jasno sta sam napisao, reci pa cu da nacrtam.
Može i ovako kako je objasnio mbole lažnom ivicom ali pitanje je kolika je velika tabla stonog cirkulara koji ima gersivarius a preko svega toga i da je dovoljno velika da gazište štrči preko ivice treba uzeti u obzir i to da će tada štrčati deo pravog ugla tog trougla (da ne kažem ćoše) što će otežati postavljanje lažne ivice i kasnije paralelno vodjenje uz list testere.
Preseći iz ruke tako krupan komad materijala kao što je gazište i to ne nešto posebno precizno, zbog korišćenja nadmere, mislim da nije toliko opasno a ni teško...
Pozz
Preseći iz ruke tako krupan komad materijala kao što je gazište i to ne nešto posebno precizno, zbog korišćenja nadmere, mislim da nije toliko opasno a ni teško...
Pozz
Uf...ja nisam ovo shvatio ovako kako je mbole nacrtao. Čini mi se da je gersivarius rekao da treba da seče po hipotenuzi a mbole je nacrtao rezanje po kateti.
Inače, ovo kako je mbole nacrtao je ok. Ono što sam ja predložio se odnosilo na hipotenuzu. Uzgred, iseći na nadmeru a potom na abrihteru doterati na potrebno i još uz sve to dobiti idealan prav ugao je gotovo nemoguće iz ruke. Kada sam ono predlagao nisam mislio na ovaj ugao koji je objasnio mbole nego na sečenje hipotenuze...
Inače, ovo kako je mbole nacrtao je ok. Ono što sam ja predložio se odnosilo na hipotenuzu. Uzgred, iseći na nadmeru a potom na abrihteru doterati na potrebno i još uz sve to dobiti idealan prav ugao je gotovo nemoguće iz ruke. Kada sam ono predlagao nisam mislio na ovaj ugao koji je objasnio mbole nego na sečenje hipotenuze...