dobar dan svima!:D
Tražila sam pomoć po Netu i naišla na ovaj divan sajt i forum!
Uskoro ću dati 4 starinske fotelje na tapaciranje. Malo mi je sve to skupo, pa sam mislila da ručke "obradim" sama. Izgledaju ovako: http://mto.lauraashley.com/upholstery-a ... onal-chair
i od punog su drveta. Stare su oko 50 godina i nikad nisu restaurirane. Kad ih tapetar odvoji, ja bih pokušala da ih "sredim"
Pitanja:
- one sada imaju satenski sjaj; Å ta bi to moglo biti? Lak ili šelak?
- da li da skidam taj sloj dok se ne pojavi drvo? Ono se inače već pojavljuje na ivicama od izlizanosti.
- koji premaz da upotrebim kao finiš?
Hvala.
PS.Nadam se da vas nisam iznervirala svojim neznanjem. Inače, ja mogu da uradim SVE, samo ako jedanput vidim kako se radi, nisam nespretna, naprotiv.
Najbolje ti je sve osmirglati pa ispocetka posto su ravne povrsine.Najbolji su ti poliuretani odnosno najlakoradniji.A ostale kolege ce da kazu svoje misljenje.
Ovo sto je na linku nije PU lak, vec lazura, odnosno tankoslojni premaz. Generalno lazure nisu pogodne za drvo koje je vec jednom obradjivano nekim lakom, bojom...
PU lakovi se zovu bas tako Poliuretanski lakovi. Odlicne su izdrzljivosti ali obicno deluju malo "plasticno".
Sto se tice toga sto je trenutno na foteljama, sudeci prema godistu proizvodnje, sumnjam da je u pitanju selak. Najverovatnije je neki od nitro lakova.
Iskreno, ako radis prvi put, ne bih ti bas preporucio da radis sama. Ovo su dosta lepe fotelje i bilo bi steta da se "zeznu". Ili barem prvo probaj na nekom otpadnom komadu kako ce to da izgleda, pa tek onda "napadni" nogare.
Nisi napisala da li je drvo koje pocinje da se vidi svetlo ili je ovo njegova prirodna boja. Ako je drvo svetlo, onda je najverovatnije prvo bajcovano nekim tamnim bajcom. Ima ih po radnjama, samo treba potrefiti nijansu koja je tebi potrebna. Oni rastvoreni u vodi su jednostavniji za upotrebu (ima ih i rastvorenih u uljanom razredjivacu). Kad postignes odgovarajucu nijansu (racunaj da ce jos malkice potamneti kad se preko nanese lak), sledi lakiranje. Za vecinu PU lakova mozes da biras kolikog sjaja ce biti, od potpuno mat, preko "svilenog" do visokog sjaja.
Kod vodenih lakova, koji su jednostavniji za upotrebu (nema razredjivaca, alat peres pod cesmom), obicno i nema visokog sjaja, vec je ono sto zovu sjajni upravo taj saten/svileni.
U svakom slucaju sleduje ti smirglanje "do besvesti", to jest do golog drveta, posto nemas pojma cime je nekada lakirana fotelja, a najgora stv ar koja moze da ti se desi je da "pobrkas hemije". Nije lako odrediti od koje smirgle da krenes kada se ne vidi sama povrsina koju treba da obradis. Da li je lak debeo ili tanak, da li se tvrd ili se "razvlaci". Kao neko generalno pravilo, ako smirglas rukom, pocni od recimo granulacije 100 (treba ti smirgla takozvane otvorene strukture koja se manje zapunjava). Ako se brzo zapunjava, idi na grublju granulaciju (80, 60..), ako ne radi njom dok ne skines kompletan stari lak. Ako radis nekom masinom kreni od nesto grublje granulacije.
Kad uklonis sav stari lak, predji na finije granulacije (ne preskaci) 120, 150, 180... tako do oko 300-350 odnosno dok ne budes zadovoljna glatkocom. Nakon najfinije granulacije, prebrisi sve vlaznom (vlaznom ne mokrom) krpom, i ostavi da se osusi. Povrsina koja je do tada bila glatka, najednom ce postati hrapava (to smo i hteli). Ponovo smirglaj najfinijom granulacijom, ali ovoga puta veoma blago, samo koliko da skines dlacice koje su se podigle. Ponovi ovo vlazenje smirglanje, bar dva do tri puta (zavisi od vrste drveta), ili dok se dlacice vise ne podizu.
Dalje sleduje lakiranje, a kojim redom i koje tacno "hemije" koristis zavisi od konkretnog laka koji izaberes. Uglavnom svi imaju nekakav osnovni lak i zavrsni lak. Poostuj uputstva proizvodjaca za vremena susenja, broj slojeva, eventualna medjusmirglanja i to je to.
Posto sam u sličnom problemu kao i antiquarija,tj.želim da restaruiram neke stare stolice od punog drveta i sto što ide uz njih,moje pitanje je čime bi bilo najbolje da šmirglam sve to?Da radim ručno trajaće mi duuuugo,predugo.Nabavio sam neki dodatak za bušilicu na koji se "nalepi" okrugli komad šmirgle pa mislim da mi je to dovoljno za ravne površine ali roblem mi je šmirglanje reljefnih nogara kao i prečki naslona.Da li postoji isto neki dodatak za bušilicu sa vrhom i malim prečniom koji ja mogu da iskoristim za to i kako se to zove?
...najbolje bi bilo da ociscene delove odnesete kod nekog stolara koji ume i hoce da lakira ...cenim da ruke ne bi trebale izaci vise od 1000 din. i materijal 500 din ... uradite sa lakovima u nitro-celuloznom sistemu ... ja licno nisam ljubitelj Izocijanata koje neki zdusno preporucuju ...
Problem i jeste skidanje starog laka. To nece biti dobro smirglom, narocito ostrijom, jer ce se lako narusiti forma. Ako je namestaj manje vredan, onda se moze skidati i nekom hemijom, ali ona razara i drvo. Ako je vredniji, onda se stari lak skida struganjem, ostrim ciklingom i oblikovanim nozevima prema krivinama, a tek na kraju se malo dotera sitnijom smirglom, poprave se eventualno polomljeni i osteceni i rasklimani delovi, pa tek onda ide na bojenje i lakiranje. Zato su restauracije i skupe, jer treba puno paznje i posla ako ne zelis da upropastis.
Tim okruglim diskom ces nabraviti dzumbus na ravnim povrsinama.
Naizgleda seve je OK, ali kad malo bolje pogledas ili prodjes necim ravnim, shvatices da si dobio talase, i ukopana mesta, koja dok ispravis skinuces poveliku kolicinu materijala.
Ravne povrsine smirglas vibracionom brusilicom ili rukom preko bloka za smirglanje.
Sto se tice udubljenja, jedino sto mi pada na pamet da bi moglo relativno fino da ga osmirgla je nesto ovakvo: http://www.wobyhaus.co.rs/proizvod_deta ... em=0102884
Mada je tu ruka i smirgla ili ko sto pezzo rece cikling sa odgovarajucim zaobljenjima.
Mozda bi najbolje bilo da prvo skines sve sto mozes fenom i raznim spahlicama, pa tek onda da predjes na smirglu.
Bole, ta cetka uopste nece da pomogne. Drvo je cesto mekse od laka, i kada probije kroz njega, odeee, a lak pored toga ostaje.
Takav namestaj se cesto upropasti nestrucnim intervencijama. A kako su rekli prethodnci. Jedino ne znam da li kod nas ima hemijskih sredstava za skidanje laka?
Eh BR, ono sto meni i tebi izgleda kao upropasceni komad, vecina ljudi vidi kao "super obnovljeno".
A da naucimo nekoga restauraciji namestaja sa par poruka na forumu... teska posla.
Znam da ta cetka pravi ... al posto je krenuo od disk brusilice, ovo je nezno
Prvo bi trebalo videti koji je lak uopste u pitanju. Ako je to nesto stvarno staro, lako je moguce da je selak, a njega skines alkoholom (spiritusom).
Hemije ima da se nadje, vidjam po radnjama i neke novije "ekoloske" (zaboravio sam naziv, neka Grcka ili Turska firma koliko se secam), to jes nisu otrovcine ko sto je skidol i slicno.
...ukoliko ima dosta duboreza, udubljenja, krivih povrsina a da bi sebi sto vise olaksali i ubrzali posao moja je preporuka da prvo odradite hemijski tretman ... on ne mora da podrazumeva kompletno uklanjanje starog premaza vec i njegovo omeksavanje gde bi ga vi pogodnom alatkom (drveni naostreni stapic) lako zgulili sa komada ... hemijski tretman, odnosno procedure i operacije koje se podrazumevaju po tim, radite na otvorenom, sa rukavicama i nema problema ... koriste se gotovi proizvodi tipa skid boja (sadrze obicno "aktivnu materiju" i parafin koji sluzi da formira skramu i uspori isparavanje aktivne materije sa povrsine predmeta) ima ih koji deluju brze (10 min) i sporije (10 sati ...) ......... a mozete da koristite i nitro, PU ili sl. razredjivac ... naravno potrebno je izabrati neki jaci i koji sporije isparava ... ili raditi izjutra ...
...dobro nakvasite predmete i zatvorite u neki pogodan plasticni dzak - moze i od djubreta ... ostavite da hemija deluje .. u slucaju da je potrebno kvasenje ponoviti vise puta ... ako je nitro lak on ce se rastvarati pa ga lako mozete oprati ... ako je PU on se smezura ... i sl.
kada ovo obavite operite sve premete sa alkoholom ili nitro razredjivacem, ostavite dan/dva da se sve dobro osusi, odradite fino brusenje, bajcujete i lakirate ... ukoliko imate stari bajc a zelite i njega da skinete to odradite sa nekim izbeljivacem za rublje ...
i da ne bi isli mnogo u sirinu ukoliko treba nesto detaljnije mozete me kontaktirati privatnom porukom ..
Pozdrav