elektricna glodalica einhell E-OF 1200

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
ghoustdog
Brzi dodavač alata

elektricna glodalica einhell E-OF 1200

Post by ghoustdog »

prvo sve da vas pozdravim i pohvalim ovaj forum na lepim i korisnim objasnjenjima koji uvek dobro dodju za ljude koji se nebave ovim stvarima profesionalno - velika pomoc pri radu.

e sad ako moze mala pomoc oko elektricne glodalice einhell E-OF 1200
crveno sive boje je 1200w , 0-40mm , 16000 - 32000minO

dobio sam je kao poklon a nisam vest u baratanju sa ovakvim stvarima(imam cirkular i jos neke sitnice koje sam dobio od dede) ali ovo nisam nikada koristio.
to sto me zanima je dali pri radu sa glodalicom tj pre rada - smem da skinem onaj prvi deo (ako se on uopste i skida) gde su ona dva drzaca tj federa(opruge) kako bih glodalica ostala samo sa onim radnim delom (bitom)
npr hteo bih da napravim radni sto(tezgu)samo za nju pa da mi nebih smetale pri radu te opruge i da uprostim rad sa njom ako je to ikako moguce?
i naravno ako ima nekih slika i objasnjenja sto se ticu ovog alata,njegovog montiranja i rada sa njim.

pozdrav
drvengrad
Precizni šegrt

Post by drvengrad »

Ako poskidaš sve te "viškove", kako misliš da podešavaš visinu noževa pri radu? Ili ti to nije bitno :rolleyes:
ghoustdog
Brzi dodavač alata

Post by ghoustdog »

na jednom sajtu sam pogledao video klip sa pravljenjem lifta od drveta na koji je nakacena masina pomeranjem tj vrtenjem tockica gore - dole (lift sistem)i tako dobijas odredjenu visinu rada glodalice.
na to sam mislio(Wooden router lift, with gears).
mislim da je jako dobro osmisljeno i prakticno.
Last edited by ghoustdog on 06 Oct 2009 10:40, edited 1 time in total.
drvengrad
Precizni šegrt

Post by drvengrad »

Za taj sistem su ti potrebne opruge. Kako misliš da pričvrstiš glodalicu za sto, ako joj skineš bazu/postolje? Kad si već kod engleskih naziva, potraži Router table, a i ovde na sajtu ima puno o tome pisano. Mislim da će moderatori da iskoče iz kože :D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vrlo verovatno si video verziju glodalice kakva je uobicajena u Americi.
Kod te verzije vodjica uopste i nema, pa su ljudi primorani da prave takav mehanizam.
Drugim recima, imas mnogo jednostavnije varijante za izradu stola ako zadrzis vodjice. Tesko je da u amaterskoj varijanti napravis vodjenje onako precizno kao sto je to uradjeno fabricki (mada posto je u pitanju Enhel... :))
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

ghoustdog wrote:na jednom sajtu sam pogledao video klip sa pravljenjem lifta od drveta na koji je nakacena masina pomeranjem tj vrtenjem tockica gore - dole (lift sistem)i tako dobijas odredjenu visinu rada glodalice.
na to sam mislio(Wooden router lift, with gears).
mislim da je jako dobro osmisljeno i prakticno.
Pronadji druže moj, na ovom sajtu sve ima o tom stolu i vodjicama , liftovima, i ostalim pomagalima da bi mogao sa njima da braniš doktorsku disertaciju o frezeru.tEMA JE STO ZA FREZER
i nalazio se u ELEKTRIČNI ALATI,a ima je i u PITAJTE STOLARE, a puno tga i u Å ABLONI I POMAGALA ( ovu rubriku ti od sveg srca preporučujem)
Last edited by šarenko on 06 Oct 2009 15:32, edited 1 time in total.
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Valjda mislis na ovo www.youtube.com/watch?v=U5SzkQTxMvA
stvarno je dobra stvar. Planove za ovaj lift mozes naci na sajtu http://woodgears.ca/router_lift/
ali detaljni plan se placa. Mislim da na osnovu slicica moze da se uradi ovaj lift

Pozdrav
Last edited by dikar on 06 Oct 2009 21:57, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moze da se napravi i tako naravno, ali to je upravo ona varijanta glodalice o kakvoj sam pisao, to jest ona fabricki nema vodjice.
Jedino sto bi dobio takvom verzijom je nesto veci vertikalni hod, i to pod uslovom da konkretnu glodalicu uopste mozes da lepo "uvezes", posto je ta koju imas malo "coskasta".
Imas odgovarajuce diskusije i linkove ovde:
viewtopic.php?id=1071
ovde
viewtopic.php?id=670
ovde
viewtopic.php?id=372&p=2
...
verovatno ima jos, trazi malo :)
ghoustdog
Brzi dodavač alata

Post by ghoustdog »

kazem da se nerazumem nesto extra u sve ovo zato i pitam da nebude posle kasno ( da mi fali neki deo )
ovo sam i postavio samo zbog tog videa koji sam nasao i reko ajd da pitam za svaki slucaj.
pogledacu malo sve ovo sto ima na forumu i ako negde zapnem naravno - pitam.

svejedno hvala svima na objasnjenju.
pozzz
Macola69
Zarezivač olovaka

Post by Macola69 »

Da ne otvaram drugu temu pomoc cu potraziti ovdje, naime neki dan kupih Black&Decker glodalicu 1200w i odmah sam se bacio na izradu stola. Skinuo sam postojecu plastiku koja je bila pricvrscena na masinu a pricvrstio sam drugu koju sam prethodno odsjekao na dimenzije 20x30 cm i ona je debela 10mm i tok je uglavio u stol, e sad moje pitanje je da li se glodalo gura do kraja u masinu prije nego se stegne? Ako je to pravilo onda ja ne mogu izbaciti glodalo iz stola vise od nekih 8 mm maximalno.
Sama masina ima podobar vertikalni hod ali u nultom polozaju je glodalo dosta udaljeno od povrsine koju obradjujemo.
Moje pitanje je da li smjem glodalo prije stezanja izvuci iz glave neki centimetar i da li je tako bezbjedan rad na masini?

Image
Last edited by Macola69 on 13 Oct 2009 09:59, edited 1 time in total.
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

Lepo si postavio pitanje, da li je bezbedno.
Ne da nije bezbedno već je izuzetno opasno!!! Zamisli da ti pri brzini od 20.000 obrtaje izleti nož (glodalo), ili polomi! Strogo poštuj uputstvo proizvođača o montiranju noža (glodala).
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
Macola69
Zarezivač olovaka

Post by Macola69 »

dragisa dragisa wrote:Lepo si postavio pitanje, da li je bezbedno.
Ne da nije bezbedno već je izuzetno opasno!!! Zamisli da ti pri brzini od 20.000 obrtaje izleti nož (glodalo), ili polomi! Strogo poštuj uputstvo proizvođača o montiranju noža (glodala).
Ali te stvari i ne pisu u upustvu proizvodjaca, koliko ja znam onaj konus steze glodalo samo u onom gornjem djelu gdje je matica e sad drugo pitanje da li postoje glodala sa malo duzim tjelom?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Moje pitanje je da li smjem glodalo prije stezanja izvuci iz glave neki centimetar i da li je tako bezbjedan rad na masini?
U uputstvu http://service.blackanddecker.co.uk/PDM ... 900_uk.pdf str. 7 i slika A ti je objašnjeno kako se postavljaju glodala (mora da viri najmanje 3 mm iz futera). Ne piše koliko može maksimalno. Gledaj da ti bar 20mm tela glodala bude stegnuto u glavi. Manje od toga je veliki rizik. (Ja gurnem do kraja i onda vratim par mm)

Skinuo sam postojecu plastiku koja je bila pricvrscena na masinu a pricvrstio sam drugu koju sam prethodno odsjekao na dimenzije 20x30 cm i ona je debela 10mm i tok je uglavio u stol
Pretpostavljam da si je uglavio OD GORE u sto i da je debljina od 10 mm jedina koja razdvaja postolje glodalice od obradka. Pravo da ti kažem, malo mi je čudno da ima tako veliki hod (55mm) a da može tako malo da "izviri" glodalo. Pogledaj da nisi ograničen šrafom 27 (slika H) i da li si dugme za fini podešavanje (30, slika J) odvrnuo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Taj razmak koji postoji u nultom polozaju je tu, posto postoje glodala razlicitih duzina.
Recimo ako bi proizvodjac skratio taj razmak, onda glodalo kome je radni deo dug 5cm uopste ne bi mogao dovoljno da spustis, to jest da uvuces na recimo dubinu glodanja od 2mm.
E sad, bice da si stavio neko bas malo glodalo, posto si izgubio nesto manje od 1cm vertikalnog hoda (ploca ti je debela 1cm, a ona koju si skinuo je verovatno imala oko 2-3mm, znaci skratio si hod glodalice za oko 7-8mm).

Sto se tice postavljanja glodala u u glavu, neko pravilo je da se gurne do kraja i onda povuce nazad za oko milimetar do dva (NE VISE OD TOGA, znaci nikako za centimetar). Na taj nacin se lakse vadi iz glave kada ga otpustas, posto mozes da ga gurnes ka glavi i na taj nacin otpustis iz stezne caure.

Postoji i mogucnost da imas neko glodalo sa jako malim stablom (gde se sve stedi...) Normalna duzina stabla treba da je oko 30-35mm.
Macola69
Zarezivač olovaka

Post by Macola69 »

metabo wrote:
U uputstvu http://service.blackanddecker.co.uk/PDM ... 900_uk.pdf str. 7 i slika A ti je objašnjeno kako se postavljaju glodala (mora da viri najmanje 3 mm iz futera). Ne piše koliko može maksimalno. Gledaj da ti bar 20mm tela glodala bude stegnuto u glavi. Manje od toga je veliki rizik. (Ja gurnem do kraja i onda vratim par mm)

Skinuo sam postojecu plastiku koja je bila pricvrscena na masinu a pricvrstio sam drugu koju sam prethodno odsjekao na dimenzije 20x30 cm i ona je debela 10mm i tok je uglavio u stol
Pretpostavljam da si je uglavio OD GORE u sto i da je debljina od 10 mmjedina koja razdvaja postolje glodalice od obradka. Pravo da ti kažem, malo mi je čudno da ima tako veliki hod (55mm) a da može tako malo da "izviri" glodalo. Pogledaj da nisi ograničen šrafom 27 (slika H) i da li si dugme za fini podešavanje (30, slika J) odvrnuo.
da samo je tih 10mm izmedju obradka i postolja masine ali racunajuci da je prijasnja plastika bila nekih 3,5 mm ja sam prakticki svojim dodatkom izgubio maksimalno 7mm i ni meni nikako nije jasno da masina ima toliki hod a da ju je izbacilo iz pune funkcionalnosti tih 7 mm razlike u debljini plastike:|
I da nisam ogranicen tim sarafom na slici H.
Post Reply