Burgije za metal HSS-G ili HSS-TiN
Burgije za metal HSS-G ili HSS-TiN
Vidim u Woby hausu burgije za metal 19 komada oko 1500 dinara. Postoje dva tipa: HSS-G i HSS-TiN. Postoji li velika razlika između ova dva tipa?
Pozdrav,
Aleksandar Stojkov
Aleksandar Stojkov
HSS-G su burgije proizvedene brusenjem iz komada celika.
HSS-TiN su najcesce (ali ne uvek) obicne HSS-R burgije (proizvedene valjanjem) koje su presvucene slojem Titanijum-nitrida. Svrha tog sloja je da smanji trenje.
HSS-R burgije imaju vecu elsticnost, ali slabije rezne osobine od HSS-G. To su generalno "obicne" burgije.
HSS-G su krtije, ali boje rezu i imaju vecu preciznost.
E sad, za ove metabove HSS-TiN koje koliko vidim nisanis, nije precizno napisano da li su valjane ili brusene, ali po ceni i malo "zamagljenom" opisu na Metabo sajtu, deluje da su brusene, pa presvucene TiN-om. Drugim recima nema neke velike razlike.
Imas i treci tip HSS-Co, sto je vec "ozbiljna" burgija, napravljena od legure sa kobalotm, namenjena za jace materijale, i velike preciznosti izrade. Naravno, ne po toj ceni
HSS-TiN su najcesce (ali ne uvek) obicne HSS-R burgije (proizvedene valjanjem) koje su presvucene slojem Titanijum-nitrida. Svrha tog sloja je da smanji trenje.
HSS-R burgije imaju vecu elsticnost, ali slabije rezne osobine od HSS-G. To su generalno "obicne" burgije.
HSS-G su krtije, ali boje rezu i imaju vecu preciznost.
E sad, za ove metabove HSS-TiN koje koliko vidim nisanis, nije precizno napisano da li su valjane ili brusene, ali po ceni i malo "zamagljenom" opisu na Metabo sajtu, deluje da su brusene, pa presvucene TiN-om. Drugim recima nema neke velike razlike.
Imas i treci tip HSS-Co, sto je vec "ozbiljna" burgija, napravljena od legure sa kobalotm, namenjena za jace materijale, i velike preciznosti izrade. Naravno, ne po toj ceni

Ali s obzirom da nam Kinezi još samo i "decu ne prave" pitanje je koliko su burgije kupljene na inim mestima i šopovima upravo ono što tražimo a ne Kinesko djubre pa da mi se ne dešava da kupim burgiju kvaliteta HSS-G i kada sa njom širim rupu u profilu od 2mm sa 6 na 8 mm ona se napravi kao ekser bez navoja POJEDE SE ( još uvek je čuvam kao uspomenu)
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
CCCCCCpajja wrote:ko kaze da toga nema !!!šarenko wrote:Ali s obzirom da nam Kinezi još samo i "decu ne prave"
Ne komentarišem
moje klinceze imaju normalne ravne okice:)
Last edited by šarenko on 26 Sep 2009 18:58, edited 1 time in total.
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
Kupio sam HSS tin pošto su nešto skuplje (po nekoj logici trebalo bi da budu neznatno kvalitetnije). Koliko sam našao po internetu, trebalo bi da su brušene pa samo presvučene.
Inače ih retko koristim a hss-r , one obične su mi se izuzetno brzo istupile, pa rekoh da kupim nešto kvalitetnije.
Inače ih retko koristim a hss-r , one obične su mi se izuzetno brzo istupile, pa rekoh da kupim nešto kvalitetnije.
Pozdrav,
Aleksandar Stojkov
Aleksandar Stojkov
Ja imam jednu bosovu garnituru HSS-G, vec nekih 5-6 godina. Rade odlicno, mada ih ne koristim preterano.
Najcesca greska kod busenja je preveliki broj obrtaja i pritisak. To tupi burgije cas posla.
Druga cesta stvar koja ih sahranjuje je eloksirani aluminijum. Povrsina mu je "otrovno" tvrda. Ustvari kad se malo bolje razmisli aluminijum oksid se koristi kao jedan od materijala za izradu brusnih ploca
Najcesca greska kod busenja je preveliki broj obrtaja i pritisak. To tupi burgije cas posla.
Druga cesta stvar koja ih sahranjuje je eloksirani aluminijum. Povrsina mu je "otrovno" tvrda. Ustvari kad se malo bolje razmisli aluminijum oksid se koristi kao jedan od materijala za izradu brusnih ploca