Skinuo sam štok ka kuhinji na kojima nikad nismo ni koristili vrata. Å tok je bio masivan i mnogo je mesta zauzimao. Ovako hoću da dobijem više mesta za prolaz, ali moram nekako da završim zidove.
Prvo me interesuje da li mogu da skinem i ove bočne drvene grede koje su se pojavile ispod štoka? Iznad njih postoji izbetoniran kao neki nadvratnik, ali bih ostavio i drvenu gredu. Da li ove bočne grede sada nemaju nikakvu ulogu ili ipak nešto nose? Značilo bi mi da ih skinem.
E sad, kako da uradim neki lagani štok.
Gde mogu da na nađem odgovarajuće daske i kako da ih montiram? Video sam neke obrađene daske u "Uradi sam" debljine 11mm, koštaju oko 380din.
Pretpostavljam da bih mogao da ih postavim samo na unutrašnju stranu, pervajz nije neophodan?
Možda bi trebala deblja daska?
Kako da sve to spojim sa zidom?
Bočne grede su širine 8,5cm a zid sa malterom je širine 11cm.
Ako skinse bocne grede, onda nista nece drzati ovu horizontalnu. Drugim recima moras da skines i nju.
Jedna od mogucnosti koja mi pada na pamet je da uopste i ne pravis stok.
Uzmi rigipsove ili knauf lajsne za coskove (veoma tanki metalni profil sa staklenom mrezicom). Ove neravnine popunis knauf gipsom, u uglove utisnes lajsne (ispod njih mora da bude potpuno ispunjeno gipsom), lepo sve to poravnas, okrecis i gotovo. Lajsne su tu da se ne bi krzali uglovi.
Hvala na odgovoru, ali ako može samo malo detaljnije.
Znači tvoj predlog bi se radio potpuno bez gipsanih ploča? To mi odgovara.
Da li se gipsana ispuna dobro lepi za drvo, tako da ne ispuca kasnije?
Ili misliš da gips ispunom i lajsnom samo formiram ivicu, a između sve posle izmalterišem?
Last edited by predraguez on 20 Sep 2009 14:15, edited 1 time in total.
Koliko vidim, nemas prevelike rupe, odnosno ovo sto je zidano je prilicno ravno.
Samim tim nema ni potrebe za dodatnim plocama.
Znaci, kompletno skines stok (gips ne moze da lepo stoji na drvetu posto se drvo siri i skuplja, a gips onda puca).
Gipsom (ne obicnim gipsom vec ovim knauf/rigips), lepo to jos malo poravnas. Gips ne smes da nanosis u predebelom sloju odjednom , ali recimo po 5 milimetara nije problem (mozes da nanaeses debeo sloj, ali iz vise koraka, znaci 5mm pa susenje, pa opet 5mm...). Onda na ivice postavis lajsne (onako kao sto sam ti opisao u prethodnom postu), sve jos malo zagladis, okrecis i gotovo.
Lajsne imas dve sorte. Jedne koje su samo obican tanki limeni L profil otprilike 2X2 cm, i varijantu koja vec ima na sebi zalepljenu fiberglas mrezicu. Ako uzmes ove koje nemaju mrezicu, onda ti treba i odgovarajuca traka.
Knauf/rigips fugenfiler ima pored boljih mehanickih osobina (tvrdji, teze puca) i lepo otvoreno vreme rada od oko 20-30 minuta, za razliku od obicnog gipsa, tako da mozes da ga nanosis na vece povrsine.
Mozes u sustini i da malterises izmedju ivica, ali mislim da nema potrebe, odnosno da ce biti skuplja pita od tepsije. Malter jeste jeftiniji, al to je jos jedna posebna "muckalica", pa dugacko susenje, teze je raditi sa njim nego sa gipsom... A ne bih rekao da ti treba neka prevelika kolicina da se ovo odradi, jedna, mozda max dve kese od 5kg (drugim recima finansijska usteda upotrebom maltera i ne bi bila neka, a imao bi dosta vise posla).