Porezi i slicno

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Porezi i slicno

Post by mbole »

PREOBRAZBA wrote:+20%PDV(koji kasnije odbiješ sam sebi),
Kako bre odbijes sam sebi PDV (ocu i ja :))?
Jedino ako kupujes na firmu, pa ti je to ulazni PDV koji ti se priznaje za povracaj?

ova diskusija se vodila na pogresnom mestu, pa je preseljena u novu temu
Last edited by mbole on 23 Mar 2009 00:05, edited 1 time in total.
PREOBRAZBA
Majstor početnik

Post by PREOBRAZBA »

Da mbole, tako sam mislio,odbiješ u tom smislu što kasnije platiš samo razliku PDV-a. Ja sam se sad registrovao i za stolariju pa je to sasvim legalno.
Teorija brez prakse - ko voz brez akse!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

PREOBRAZBA wrote:Da mbole, tako sam mislio,odbiješ u tom smislu što kasnije platiš samo razliku PDV-a. Ja sam se sad registrovao i za stolariju pa je to sasvim legalno.
Misliš na razliku između ulaznog i izlaznog PDV-a na nivou obračunskog perioda ? (ovde je on 1 ili 3 meseca)
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Masinu bilo koju da uzmete na radnju uzima se ao sredstvo za rad .Stim ako ste u sistemu pdv onda imate pravo na povracaj pdv ali ga morate platiti pa ga onda knjigovodja obracunava .Da vas nebuni kupite masinu za 118 eura sa pdv vi proizvedete robe za 100eura na to morate dodati 18%PDV sto iznosi 118 znaci da u obracunskom periodu nemate za uplatu pdv a daste proizveli za 200 eura pdv bi bio+36 ukupno 236 kupiliste masinu i drzavi platite 18 evrica a ne 36 .Postoji i ona opcija kada si u pretplati pdv ali to se retko desava samo je obrnuti postupak.Mnogi misle to je ko nekad das porudzbenicu pa ko j... porez e ovi se izvestili.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U sustini to se svodi da na opremu i potrosni materijal za obavljanje delatnosti ne placas PDV, to jest platis ga prvo, al ti ga posle vrate.

Recimo kad ne bi imao nikakav izlaz, vec samo pokupovao alat za firmu, mogao bi da trazis od drzave da ti vrati preplaceni porez (mozes i da ostavis pa da u narednom periodu prebijes sa tvojim dugovanjem). Jedino sto ti onda u roku od mesec dana "malo navrate" poreznici pa krenu da trakeljaju po svim papirima koje imas. Ne da drzava tek tako pare :)
Ako i nakon sto nadju da je sve u redu, kroz 45 dana mozes da ocekujes pare nazad na racunu.

E sad je samo pitanje sta sve drzava priznaje kao opremu i potrosni materijal za obavljanje delatnosti.
Recimo nama priznaju kancelarijski materijal (papir, koverte, olovke...) sredstva za odrzavanje higijene (sapun, ubruse, hemiju...), troskove interneta, telefona, struje... ali ne priznaju nabavku vozila (bilo kakvog, teretnog ili putnickog, posto nemamo robu koju bi razvozili) kao ni gorivo za to vozilo, kiselu vodu, kafu, sokove...

Naravno sve pod uslovom da si u sistemu PDV-a

Eh tek sad videh da je radmit odpisao pre mene.
PREOBRAZBA
Majstor početnik

Post by PREOBRAZBA »

Radmit je sve objasnio oko PDV-A(mi imamo 20 %) to je taj sistem. Ti ustvari platiš sav porez ionako,kad ga ne bi mogao odbiti, onda bi ga platio dva puta. Periodi plačanja su ovde isti kao i kod vas,zavisi od prometa, ako ga imaš puno onda ne mogu(država) dugo strpiti pa je mesečni period, ja ga imam malo pa su onda zadovoljni na svaka 3 meseca.
Å to se tiče npr.auta ovde se koristi uglavnom lizing-najam,mislim, da taj trošak može uči u bilo kojoj delatnosti,vozilo unajmljuje tvoja firma, jer to je isto kao kad bi unajmio radionicu ili kancelariju, trošak najemnine....imaš više oblika, po tom pitanju sam "tanak"-zato imam ženu, a žena mora plačati knjigovođu, birokratija- papira kolko hočeš...sam se ne možeš snači.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovde su po pitanju vozila "gadni". I mi imamo auto na lizing, ali nam se to jednostavno ne priznaje kao trosak. Otprilike: idite autobusom.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Nisu gadni :)
Možeš ti da koristiš auto u službene svrhe ali onda na troškove plaćaš poreze i doprinose kao da ti je to deo plate (60-70%), pa ti vidi šta ti se više isplati. Pa još kad premašiš kvotu, plaćaš na kraju fiskalne godine i porez na ekstra dobit.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Kako nas sve iste stvari zezaj he he ali kao sto kaze mbole netreba cackati mecku u ..... jer ete ih 11 izutra na kafi ako trazis nesto od njih.Sto se tice vozila teretno vozilo takodje kombiji ,pikapi kojima u saobracajnoj pise teretno a registrovani na firmu moze se koristiti pdv prilikom kupovine vozila takodje pdv od goriva moze da se koristi ali putni nalozi i ostalo .E j..o me onaj ko mi prvi rekao da udjem u sistem 2005 tri godine sam samo cekao dali cu imati p[are za pdv .Ali sad imamo maloprodaju pa se to malo pegla.Das robe neznam ni sam koliko na 30 -60 dana a pdv plati sledeci mesec bole koga briga dali si naplatio.Sto se tice putnickih auta nema povracaja ali ima ova kombinacija stokaze metabo ali ako spadnes na to kljuc u bravu srafciger u ruke i popravlaj brave po zgradama.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cekaj malo nesto se nismo razumeli. Nisam ja pricao o koriscenju privatnog auta.

Znaci firma je kupila auto (dobro nije ga kupila, uzela ga je na pusing, al dodje mu na isto)
E gospoda iz poreske kazu: Vama automobil ne treba za obavljanje delatnosti. Ni teretni, ni ne daj dva bozeta putnicki. Ima da idete peske ili GSP-om ili zeleznicom po Beogradu i ostatku sveta kad god treba da se nadjete sa poslovnim partnerom, odnesete neki terminal, ma sta god.
Jedino ako radite sa nekom robom onda mozete da uzmete teretni auto i da vam se broji da vam je to za obavljanje delatnosti. Naravno mi robu nikakvu nemamo bavimo se samo uslugama.
Putnicki moze samo ako ste registrovani za prevoz ljudi. Niste.
Nema vracanja PDV-a. Ni za kupovinu vozila ni za gorivo.
A putne naloge, evidenciju bonova za gorivo... ima da vodite.
PREOBRAZBA
Majstor početnik

Post by PREOBRAZBA »

Da sam ja na boletovom mestu, doregistrirao bi firmu, dodaš neku delatnost (neznam koje usluge nudite) npr.ako si knjigovođa dodaš još prodaju kancelarijskog materiala....pa moraš bar uzorke pokazivati mušterijama, tvoj je problem ako nisi ništa prodao... ili se varam pa to kod vas ne može?
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

MENJAJ KNJIGOVODJU!Ej bre sace mi jos malo cetres godina a skoro 20 se bijem sa bandom.Mozda te malo seksa to sa pusingom zbog saobracajne Mbole uzo se auto da se vozis ko gospodin e sad placaj pdv salim se stisni knjigovodju zato je placen da nadje rupu .
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ma registrovani smo za "sve sem droge i oruzja" stobi se reklo. Al dzaba, kad ni magacin nemamo (sto nije lose posto ne moramo da vodimo magacin).
Ovde su jednostavno "nenormalni" po pitanju kola u bilo kom pogledu. Pogledaj samo ogranicenja za uvoz.

Meni je potpuno besmisleno da bilo ko smatra da firmi nije potreban automobil za obavljanje delatnosti. Pa imamo zaposlenog kurira, koji vozi taj auto, i dnevno utuce po 150 kilometara kroz Beograd. Odnesi terminal u Zemun, svrati u Telekom po overu papira, idi do knjigovodje da mu odneses papire, pokupi terminal na Dorcolu, odnesi prijavu PDV-a...
Gaga
Majstor

Post by Gaga »

E moj Rade, oni te čekaju i tu i tamo. nemožeš im umaći nema šanse. Mbole plaćaj dok možeš, pa šta ti
ostane. Ne vredi nemožeš na kraj izaći.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne placam ja :)
Ja sam samo "prosta radna snaga" (dobro nisam bas prosta, recimo da sam slozena radna snaga :), ali nemam nikakvih vlasnickih odnosa sa firmom.
No to ne znaci da mi glupost i nelogicnost ne smetaju.
Post Reply