Stocic za dnevnu sobu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
amater12
Dodavač alata

Stocic za dnevnu sobu

Post by amater12 »

U jednom casopisu sam videla zanimljivu ideju da se napravi stocic od medijapana tako sto se ploce sastave u kocku ( oni predlazu lepljenjem i srafljenjem) Njihove predlozene dimenzije su 38x38x 1,8cm)
Glavni stos je u tome sto je predlog da se ta kocka oblepi tapetama ili materijalom po zelji.

Nekoliko stvari mi je nejasno: Citala sam da je medijapan prilicno tezak pa ne znam da li bi ti stocici sa gore datim dimenzijama bili preteski za recimo pomeranje i da li bi neki tanji medijapan < 18 mm bio bolja varijanta a da opet bude stabilan kao klub stocic. Ili mozda neki drugi materijal?

Ovo oko obleplivanja mi je totalno nejasno. :/Da se oblepi tapetama u odgovarajucem dezenu, koliko je to postojano? Koji jos materijal moze da se lepi na mdf ?
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Ja sam radio nesto slicno.
Koristio sam sirovu ivericu 16mm(jeftinije a nista losije,ako uzmes nesto tanje bice ti teze da ga sastavis,nisam lepio samo srafio),a nakon toga sundjer 3mm,i presvukao(tapacirao) eko kozom.
Konobari kazu da nemaju problema sa odrzavanjem.
Sto se tice tapeta nemam komentar.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Tapete bi se brzo raspale i onda bi to izgledalo ružno.Mislim da je kolega Dule dao sasvim dobru ideju postojano je ima ih u raznim dezenima i daje neki malo ozbiljniji štih.
Čovijek sniva a Bog realizira!
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Mislim da ti je 18 mm samo deblje sto kazu kolege mnogo lakse zasrafiti i utiplovati malo tutkala i to je ok.A nece da bude tesko u sustini svi ozbiljniji klubstolovi se rade od mdf.Dule je potpuno upravu odradi to kao taburice eko koza ,sto Simpera ima strasno dobrih eko koza za svaciji dzep i ukus.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

De ajd skeniraj taj casopis da vidimo to sto si ti videla, da vidimo bas kakve su to tapete :)

pozdrav
Marko
Bez znanja nema zanata :)
amater12
Dodavač alata

Post by amater12 »

Skeniracu kad budem bila na poslu za 7 dana, deluje kao upakovan poklon :) Mada mi se sad vise dopada ideja o tapaciranju jer deluje trajnije. Samo gde da nabavim onaj pistolj za heftanje ili kako se to vec zove?
NEX
Majstor

Post by NEX »

Ako se brines za tezinu zbog pomeranja ,onda mozes da stavis male tockice dole a da sve 4 vertikalne strane spustis skoro do zemlje i tako sakrijes tockice.
Tada ces moci da ga pomeras po prostoriji a razmak izmedju poda i vertikalnih stranica neka bude 5 do 7 mm i onda se tockici ne vide a stocic se lako pomera.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pretpostavljam da su mislisi na samolepljive, plasticne tapete.
To je brzo i jednostavno resenje, ali nije bog zna kako trajno. Nakon nekog vremena, tapet se skupi i povuce po ivicama, sto izgleda prilicno ruzno.. Doduse krajnje je jednostavno zalepiti novi.
To da je MDF tezak, je vrlo relativan pojam. Tezi je od borove daske, ali je tu negde sa tvrdjim drvetom. Tako mali stocic jednostavno ne moze da bude pretezak pa sve i od mermera da ga pravis. Malo vise tezie je dcak i pozeljno, da bi bio stabilniji.
Opet sto rece dule, nemas potrebe da ides preko debljine od 16mm, a ispod toga nemoj ici posto ce biti tesko da se sastavi. No sve zavisi i od toga sta ti je dostupno, cega ima na stovaristu... Ni 32mm nece biti pretesko, ali stvarno nema potrebe za tolikom debljinom.
MDF mozes da presvucel bilo cim sto ti je zgodno. Od platna, preko furnira, pa do koze. Mozes i da ga ofarbas.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Pistolj ako neces u serijsku proizvodnju imas i na buvljaku a i u svakoj radnji alata moze i onaj rucni on ti je jeftin a profi ti je od 200-500 e.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Ma da, pistolj uzmes onaj za hoby upotrebu

pozdrav
Marko
Bez znanja nema zanata :)
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ma onih ručnih klamerica imaš za koji euro i odradit će posao i tri puta više nego šta ti treba i to sto posto.
Čovijek sniva a Bog realizira!
amater12
Dodavač alata

Post by amater12 »

Jos samo jedno pitanje, pre nego sto krenem u nabavku materijala. Da li mogu da koristim sirovi mdf za ovaj stocic jer je on znatno jeftiniji ? Citala sam da vremenom potamni i da se iskrivi ali s obzirom da bi to bio stocic bez dodira sa isparenjima (kuhinja, kupatilo) mozda i ne bi?
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Ne znam koji drugi mdf mozes koristiti,furnirani nije napravljan da bih se sakrivao nasuprot,jednostrano ili dvostrano beli nepotreban,znaci sirovi je bas taj,mada i dalje mislim da je sivova iverica prava stvar. :)
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Ako ces ga koristiti kao klub stocic i ako ga istapaciras dugo ce on poziveti nemoj da razmisljas mnogo o tome.MDF je smrtni neprijatelj vlaga .A ako zelis i to da sprecis neko od kolega ce ti reci sacim je najeftinije da premazes stocic radi preventive,moje misljenje je neki osnovni nitro lak on je najeftiniji.A u sustini to je mala povrsina i neki profesionalac da ga izlakira nebi bilo skupo deset ,dvadest eura ali nemas potrebe.Kada sirova iverica izdrzava ispod tapacirunga namestaja i tvoj ce stocic.Kreni u kupovinu i sklapanje tu je forum da pomogne.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Dule presece me za minut upravu si i za ivericu.
Post Reply