Izrada stola

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Kvaka je sto nije u itanju obicna armatura, vec glatka armatura u istom kvalitetu kao i rebrasta, 400/500. Glatka armatura je sigma 240/360.

I precnik nije 19, vec 18mm. Povrsina poprecnog preseka te armature je 2.5 cm2 a sipka od 50 cm, koliko ti treba za holdfast ima kilogram. Verovatno bi radila i obicna glatka armatura, posto su opterecenja stvarno mala.

Pri tome, je zubi koji vuku armaturu na CNC masini dodatno narezu, pa je to prednost.

Na tezgama vece debljine bi tanja sipka bolje drzala, recimo 16.

E sad, glavni problem je savijanje tako debelih sipki, na malim radijusima kakvi su potrebni, ali koji nisu ostri, je sto ne mogu da se saviju na uobicajenoj opremi ili rukom. Morala bi da se pravi masina za savijanje, a onda cela prica i nema mnogo svrhe. A onda treba resiti i spljeskanje krajeva, koje se radi na hidraulici, a kojepojedine CNCmasine mogu da odrade bez problema.

Kada u proracun ubacis i da je holdfast u Srbiji ispod 10 eura, nema nikakve svrhe.

Ah, da, po netu, se kod pojedinih firmi, kada reklaimiraju svoje kovane holdfastove, pojavljuje informacija da nisu mekani kao savremeni jeftini holdfastovi koji vremenom popustaju, e sad znas i na koga se komentari odnose.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Kažu da je stolarija jedan od većih hobija u Americi. Vjerovatno se zato i razvila industrija ručnog alata - uporedo sa pojačanim hobi programom električnog.

BR - ideš u Fine tools? To moj budžet ne bi preživio. Lupao sam se po prstima i kad sam naručivao online :)
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

mbole wrote:Sipka precnika 19mm je i dalje duboko u elasticnoj zoni za sile kojima holdfast moze da je optereti.
Stvarno. Ne znam zašto sam odmah pomislio na fi 10mm. Možda jer se najčešće viđaju kako vire iz neke betonske ploče :).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto rece BR, mogu da budu i 18, zavisi dal rupe u radnom stolu pravis po UK/USA sistemu od 3/4" (odnosno 19mm) ili po evropskih 20mm.
Mada imam utisak da i evropljani prelaze na 19mm.

Cak i evropska stolarija je u sustini na colovnom sistemu (ploce su 19mm tj 3/4" sto je 19.02mm, imamo colaricu, fosna je ustvari dva cola...). Iako nama colovni sistem deluje sasavo, u sustini je mnogo prirodniji od metrickog, posto za osnove uzima mere iz stvarnog zivota (palac, stopa...), a ne imaginarni metar. Pa su usled toga i dimenzije nastale iz njega nekako prirodne, to jest daska je "taman", ni predebela ni pretanka i slicno.
Naravno kad dodjemo do preciznog rada, dekadni sistem je na svome, pa i oni koji koriste colovni prelaze na decimalnu notaciju, a ne na cetvrtine, osmine... koje su inace za grube racunice mnogo zgodnije (nama nisu samo zato sto nismo navikli na njih).

@sasasasa

Nece da prezivi ni njegov, al ... nek ide... :)
Cujem da je danas proveo celo radno vreme tamo :smejanje:
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

imam pitanje oko izrade stola od iverala.
ako se uzme ploča od 18mm dimenzija 170x70cm i ispod se ušarafi željezni kvadrati 2x2cm, 2 komada, cijelom dužinom ploe, sa svake strane na 20cm od rubova, da li će to biti dovoljno čvrsto da se ploča ne savija?
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Jednostavnije je kupiti gotovu od 28mm, sirina im je 80cm, a duzinu ti odseku po volji i zalepe abs. Ostaje samo da je usrafis za kutiju.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Nema toga ovdje u RH. Ima 38 mm debljine, 90 cm širine, a to je još bolje. Nekako mi se čini da ninja nema namjeru ploču staviti na kutiju.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

ninja wrote:imam pitanje oko izrade stola od iverala.
ako se uzme ploča od 18mm dimenzija 170x70cm i ispod se ušarafi željezni kvadrati 2x2cm, 2 komada, cijelom dužinom ploe, sa svake strane na 20cm od rubova, da li će to biti dovoljno čvrsto da se ploča ne savija?
Hoće, prave se i gori pa drže.
Ja bih stavio bar dvije cijevi poprijeko, da ojačam ram.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

sasasasa wrote:
ninja wrote:imam pitanje oko izrade stola od iverala.
Hoće, prave se i gori pa drže.
Ja bih stavio bar dvije cijevi poprijeko, da ojačam ram.
Popreko, zbog uvijanju na 30cm razmaka izmedju kutija?
Nema potrebe, dve po duzini su sasvim dovoljne.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

evo ovako bi stol izgledao, ovo je pogled sa donje strane. da li treba još jednu nogu u sredinu staviti?
https://imgur.com/uyWYqQ4
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

za cega ce biti koriscen stol?
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ivice - kakvih kutija?

Ninja - trebao bi povezati ram sa nogama, ovako ih ništa ne drži osim spoja sa gornjom pločom, a sudeći po nacrtu noge će otpasti prije nego što se stignu rasklimati...
Od čega su noge? Ako su metalno možeš ih zavariti za ram.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Sasa, procitaj ninjin post #95 (od juce) ponovo. Tu pominje kakvo zelezo za ukrucenje planira.
Sto se nogu tice, verujem da je planirao one za kancelarijske stolove.
Dve kutije 2x2cm od 130cm duzine je sasvim dovoljno, ceo ram, jos bolje.
Srafove kroz kutije u plocu na 25 cm razmaka
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

na stolu će biti samo monitori i tipkovnica, ništa preteškoga. metalne su noge. Zašto bi se rasklimale i otpale?
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

maricaiivica wrote:Sasa, procitaj ninjin post #95 (od juce) ponovo. Tu pominje kakvo zelezo za ukrucenje planira.
Sto se nogu tice, verujem da je planirao one za kancelarijske stolove.
Dve kutije 2x2cm od 130cm duzine je sasvim dovoljno, ceo ram, jos bolje.
Srafove kroz kutije u plocu na 25 cm razmaka
Kutija je, ustvari, ovaj ram na slici?
Post Reply