Bugije- ostrenje ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pri tom, ovo na snimku je camovina :)
A plus je klip i cista marketinska namestaljka, koja veze nema sa stvarnoscu.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

mbole wrote:Pri tom, ovo na snimku je camovina :)
A i burgija nije kao ove ,

Image

ovi momci na snimku sve vreme guraju ( i to bas propisno zapinju ) masinu .

Doduse ja busim vertikalno odozgo nadole ali nema potrebe ni za kakvim pritiskom , burgija sama vuce istovremeno

izbacujuci strugotinu uvis , nema sanse da je zadrzite u jednom mestu dok se okrece ( posebno ovu od f 25 mm )

i tek kada probije moze se uz napor izvuci nazad . ( mnogo je teze da se izvadi nego sto ulazi:forvonad: )

Sve ovo vazi za hrastovinu ( 300mm ) , nisam probao u mekse . . .
Last edited by LepoJeBitiFin on 16 Nov 2018 21:47, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Verovatno je piljevina koči ili je moguće da ta burgija pravi riseve u drvetu, kao navoj recimo, a ti izvlačiš burgiju koja se ne okreće i čijie spirale kače za te "navoje" pa je zato teško...
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Zato sam i pomenuo da bi bilo idealno kada bih mogao po potrebi da ukljucim suprotni smer kako bi

burgija izvlacila sama sebe , . . . . . a onda su pomenute AQU busulice i razvi se prica . . .
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

usilica ( sto je radenko okacio ) kad u futer stegnes

auger burgiju od 400 mm duzine , f18 i ides 300mm u dubinu terosane hrastovine ?
Dewalt bušilica 995 na 20 v nema je bolje mnogi je nisu ni videli a kamoli držali u ruci smem da se kladim na nju jer je imam već tri godine i znam šta može da uradi!
smirglaj nikad dosta
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

@radenko, vidi sta kazu ovi plaćenici :forvonad:
https://youtu.be/DkZ1L5WTdK0
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

maricaiivica wrote:@radenko, vidi sta kazu ovi plaćenici :forvonad:
https://youtu.be/DkZ1L5WTdK0
Za tu Dewalt bušilicu mogu se kupiti 9ah baterije... Imam ih ja.... Košta cca 130eur komad... Plus porez...

A baterijska tehnika je otišla prilično daleko... Ima na YouTube Dewalt portable power station.... Na 2 takve baterije može se vaditi.
I da nakon svake dvije, tri rupe pustiš da se bušilica I baterija ohlade izbušio bi još više rupa.....
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Marica ivica nerazumem šta pričaju za dewalt ali ja rekoh jer znam šta sa jednom baterijom može da uradi jer je imam sa 20 v max ne 18 v!
Last edited by radenko on 16 Nov 2018 23:47, edited 1 time in total.
smirglaj nikad dosta
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

radenko wrote:Marica ivica nerazumem šta pričaju za dewalt ali ja rekoh jer znam šta sa jednom baterijom može da uradi jer je imam sa 20 v max ne 18 v!
Dewalt je 20V MAX XR sa 4 Ah baterijom.
Izbusio je 38 i zapoceo 39-u rupu borerom od 32mm u dasci debeloj 10cm.
Po ovome, u toj hrastovini nema nikakve sanse.
Povremeno hladjenje bi pomoglo bateriji da se oporavi od ogromnog napora, dugorocno i motoru ali i dalje, uz duzno postovanje, mislim da nema velikih sansi za onaj poduhvat.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Maricaivica - Apsolutno!!! I da rezimiramo, on je bušio burgijom 1 i 1/4 što mu dođe oko 32mm u rog dubine 10cm(rekoše da je 4x6 inča)? I izbušio je 38,5 rupa? Sa baterijom 4Ah.

Prostom računicom, duplo tanjom burgijom fi 16 izbušio bi možda 70 rupa ili malo jače, neka je 80, jel tako? Kako bi sa baterijom koja je 20% jača od one u videu mogao da izbuši 60 rupa ali u tri puta debljoj gredi? Pritom u hrastovoj? Ja ne razlikujem drva, ali ono mi je nešto previše makano za hrast ili možda grešim?

Nego, Radenko, imate li vi možda burgiju fi18 i neku hrastovu građu koju možete da naslažete da bude 30 cm debela?:D Baš bih voleo da vidim rezultate? Nemojte pogrešno da me shvatite, stvarno me zanima. Mogli bi recimo 2 rupe pa pauza, pa opet 2 rupe pa pauza, pošto lepojebitifin reče da ne rokaju odmah sve rupe...
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Tomislavm - da li i vi imate dewalt kao radenkov? I kako to da u Hrvatskoj sve ima što je ovde misaona imenica? Jesmo bre mi stvarno tolika bagra? Pri tom po neverovatno povoljnoj ceni??? 9Ah baterija za cca 150eura sa porezom? Ovde bi koštala 300e provereno...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zeleznicki prag i hrastovina nikako nisu isto.
Samo drvo jeste isto, ali prag je impregniran i "lepljiv". Daleko tezi za bilo kakvu obradu pa i busenje.

I ovo na klipu je koliko vidim auger, samo malo drugacija vrsta. Ima nekoliko varijanti: https://www.wonkeedonkeetools.co.uk/aug ... -patterns/
A to sto ova dvojica zapinju samo pokazuje koliko klip nema veze sa zivotom.

Burgije na drugom klipu koji je postavio marica imaju mnogo krace telo, mnogo strmiju spiralu, namenjene su za plice rupe i imaju daleko manji otpor pri busenju. Tako da ne moze prosto da se interpolira 10cm na 30. Plus, i ova dvojica zapinju ko sasavi bez ikakve potrebe.

Dalje, kod busenje iole dublje rupe, moment se trosi na vise stvari: samo busenje to jest rezanje materijala, izbacivanje piljevine i trenje tela burgije o povrsinu rupe. Moment potreban za rezanje je konstantan tokom cele dubine, ali ove druge dve komponente rastu i to drasticno sa dubinom rupe. Uostalom svako ko je ikada izbusio rupu gde je odnos dubine i precnika veci od 3 zna da burgija ide sve teze i teze. Tako da me ne bi iznenadilo da potreban moment raste sa kvadratom dubine (ne znam tacan podatak).

@Lepojebitifin, postoji mogucnost da je sama burgija vec potrosena, ili da joj je neko ostrio vrh kako ne treba, pa je on za trunku uzi od tela i da zato imas problem sa izvlacenjem. Druga mogucnost je da burgija malkice "sevrda" kako idu vlakna u tako dubokoj rupi pa da zato glavi. Vecina augera ima tendenciju da to radi.

@elktrolog
Nista cudno. Hr je u EU. Nema carine, poreza... Mogu da kupe gde god hoce unutar EU, tako da i njihovi trgovci moraju da se tome prilagodjavaju. Otimaju se i oni naravno, al tesko da danas mozes da prodas nekome nesto za 300, ako on to moze da kupi za 150 + recimo 20-50 postarine. Samo je trebalo vreman da se ljudi nauce na internet kupovinu. Uostalom i kod nas imas slicnu varijantu sa Aliexpresom iako imamo i carinu i porez, tako da nekim robama ili cena pada ili jednostavno prestaje ponuda.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

mbole wrote:Zeleznicki prag i hrastovina nikako nisu isto.
Samo drvo jeste isto, ali prag je impregniran i "lepljiv". Daleko tezi za bilo kakvu obradu pa i busenje.

I ovo na klipu je koliko vidim auger, samo malo drugacija vrsta. Ima nekoliko varijanti: https://www.wonkeedonkeetools.co.uk/aug ... -patterns/
A to sto ova dvojica zapinju samo pokazuje koliko klip nema veze sa zivotom.

Burgije na drugom klipu koji je postavio marica imaju mnogo krace telo, mnogo strmiju spiralu, namenjene su za plice rupe i imaju daleko manji otpor pri busenju. Tako da ne moze prosto da se interpolira 10cm na 30. Plus, i ova dvojica zapinju ko sasavi bez ikakve potrebe.

Dalje, kod busenje iole dublje rupe, moment se trosi na vise stvari: samo busenje to jest rezanje materijala, izbacivanje piljevine i trenje tela burgije o povrsinu rupe. Moment potreban za rezanje je konstantan tokom cele dubine, ali ove druge dve komponente rastu i to drasticno sa dubinom rupe. Uostalom svako ko je ikada izbusio rupu gde je odnos dubine i precnika veci od 3 zna da burgija ide sve teze i teze. Tako da me ne bi iznenadilo da potreban moment raste sa kvadratom dubine (ne znam tacan podatak).

@Lepojebitifin, postoji mogucnost da je sama burgija vec potrosena, ili da joj je neko ostrio vrh kako ne treba, pa je on za trunku uzi od tela i da zato imas problem sa izvlacenjem. Druga mogucnost je da burgija malkice "sevrda" kako idu vlakna u tako dubokoj rupi pa da zato glavi. Vecina augera ima tendenciju da to radi.

@elktrolog
Nista cudno. Hr je u EU. Nema carine, poreza... Mogu da kupe gde god hoce unutar EU, tako da i njihovi trgovci moraju da se tome prilagodjavaju. Otimaju se i oni naravno, al tesko da danas mozes da prodas nekome nesto za 300, ako on to moze da kupi za 150 + recimo 20-50 postarine. Samo je trebalo vreman da se ljudi nauce na internet kupovinu. Uostalom i kod nas imas slicnu varijantu sa Aliexpresom iako imamo i carinu i porez, tako da nekim robama ili cena pada ili jednostavno prestaje ponuda.
E svaka ti dala . . .

Tacno je da su pruzni pragovi impregnirani ( mi kazemo terosani , jer se nekada u tu svrhu koristio ter ) a posebno to vazi za mostovske pragove koji

su vecih dimenzija i to u mnogome utice na njihovu obradu ( rezanje , tesanje i busenje )

Tacno je da sa dubinom raste otpor pri busenje i dabogda da to nije puta faktorijal :forvonad: ( bar kod auger burgija )

Svasta smo vremenom probali ne bi li olaksali posao izmene mostovskih pragova jer je proces busenja istih bas bio usko grlo

otezavao i odugovlacio posao ( brzina je kod nas bitna jer moramo da radimo u intervalu izmedju 2 voza )

Sada ne mogu da slikam , ali u pocetku su busili sa obicnim spiralnim burgijama koje su imale vrh naostren kao za metal ( sto i nije cudno , ipak

je to bravarska ekipa , posao je isao sporo , burgija drobi drvo i svaki cas si morao da je vadis i otresas piljevinu koja se nakupi u spirali , pali i dimi .

Ja sam insistirao da bar nabave burgije sa vrhom prilagodjenim za drvo ( 3 vrha ) cak sam neke za metal ostrio tako da ih

prilagodim za drvo i to je ubrzalo stvar ali je i dalje ostao problem strugotine koja se lepila za telo i primoravala nas na cesta vadjenja .

Zahvaljujuci nekim informacijama odavde cuo sam za auger i narucena je izvesna kolicina (robelove ) , ali avaj sve su bile po 20 cm duzine .

Sve je jedno da li je nova ili ne , auger zapinje prilikom vadjenja .

Da ne bude zabune , nisam ja nesto najpametniji , jednostavno dosao sam u ekipu bravara-nitera kojima je nitovanje i rad sa metalima

osnovni posao a silom prilika poslednjih godina menjamo i pragove ( na zeleznickim mostovima )

Sa ovom dugackom auger burgijom smo progledali , radi se u cugu u jednom prolazu 5x smo smanjili vreme busenja

ali dobro znam i osecam koliko masina i alat trpe i koliko se naprezu u toku rada . Zato sam bio malo i skeptican idejom

da bi dobra AQ busilica sve to isto odradila ( i dalje ne tvrdim da je nemoguce , samo bih eto voleo da vidim )
Last edited by LepoJeBitiFin on 17 Nov 2018 12:01, edited 1 time in total.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Ma, nemoguće je! Preskupo je(sama mašina i baterije su skupi), neodrživo na duge staze(izgoreće motor), sporije je nego što sad bušiš. A ako je tako žilava za obradu, ne verujem da bi jedna baterija izbušila više od 5-6 rupa i daj bože da bi toliko izbušila. Baterija bi se tako zagrejala prilikom bušenja druge rupe, da bi morao da čekaš 20 minuta da se ohladi pa ponovo...
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Na žalost, toliko malo odmičemo u tehnologiji izrade baterija da će proći još duuugo dugo godina kad će aku bušilica moći da parira električnoj bušilici. Verujem da će jednog dana(nadam se da ću biti živ da to i vidim, bežični alat biti na solarnu energiju ili nešto slično). Čak će i led tehnologija toliko uznapredovati da će jedna led lampa moći da osvetljava te solarne ploče na bušilici ili nečem sličnom u tamnim prostorijama i noću. Trošiće izuzetno malo energije u odnosu na energiju koju će proizvoditi same solarne ploče. Nešto kao perpetuum mobile(savršena mašina) Ali, to je još uvek na hiljadukilometarskom štapu... Baš kao i lek za sidu, rak i druge pošasti...
Post Reply