Klasični frontovi od rama i panela (uklada)
Sarafi se vide sa zadnje strane, a posto su sarafi na sredini uklade onda se ona prilikom rasusivanja pomjera sa obje strane prema sredini tako da je predpostavka da se nece skupiti vise od 10mm ukupno tj. po 5mm sa jedne strane koliko ulazi u falc!!! Zapravo uklada ulazi u falc oko 5mm kad gledas od pozadi ali je to sa prednje strane oko 10mm(20mm ukupno).
Najznacajnije kod ovog sistema je sto se uklada i okvir farbaju odvojeno tako da je onaj dio koji izadje iz falca rasusivanjem neprimjetan!
Ja i sad uklade bajcujem i stavljam osnovu prije sastavljanja okvira, ali opet kad se uklada malo skupi zavrsni lak ispuca i bude mnogo ruzno!
Najznacajnije kod ovog sistema je sto se uklada i okvir farbaju odvojeno tako da je onaj dio koji izadje iz falca rasusivanjem neprimjetan!
Ja i sad uklade bajcujem i stavljam osnovu prije sastavljanja okvira, ali opet kad se uklada malo skupi zavrsni lak ispuca i bude mnogo ruzno!
Mislim da nije to povod za ovakvo resenje. Izgleda mi da je cela stvar u tome da u masovnoj proizvodnji pravis samo ramove a onda musterija bira; da li ce staklo kao ispunu, sper, drvo, mutno staklo.... i ti mu napakujes kako voli..
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Ja ipak mislim da je onaj ko je ovo rjesenje trazio prvenstveno razmisljao kako da eliminise posledice "rada" drveta!!!velja wrote:Mislim da nije to povod za ovakvo resenje. Izgleda mi da je cela stvar u tome da u masovnoj proizvodnji pravis samo ramove a onda musterija bira; da li ce staklo kao ispunu, sper, drvo, mutno staklo.... i ti mu napakujes kako voli..

velja
Majstor majstora
Iz: PO N44.62734° E21.16583°
Registrovan: 07.10.2007.
E-mail PP Web sajt
Re: Klasični frontovi od rama i panela (uklada)
Mislim da nije to povod za ovakvo resenje. Izgleda mi da je cela stvar u tome da u masovnoj proizvodnji pravis samo ramove a onda musterija bira; da li ce staklo kao ispunu, sper, drvo, mutno staklo.... i ti mu napakujes kako voli..
CESTITAMO!!! Upravo ste osvojili JACKPOT za nagradu se obrati adminima kojih bas ovih dana nema na sajtu mora da nam spremaju nesto!!!
Majstor majstora
Iz: PO N44.62734° E21.16583°
Registrovan: 07.10.2007.
E-mail PP Web sajt
Re: Klasični frontovi od rama i panela (uklada)
CESTITAMO!!! Upravo ste osvojili JACKPOT za nagradu se obrati adminima kojih bas ovih dana nema na sajtu mora da nam spremaju nesto!!!
Last edited by Sasa on 17 Oct 2010 20:20, edited 1 time in total.
jednostavnoBojan wrote:Nemo ti samo - evo slike frontova, nego daj i neku sliku u izradi...
Nego, baš me zanima kako ih radiš, imam vrata rađena pre šezdesetak godina, sa istim ukrasima. Tad i nije bilo preterano mašina. Kako ih ti sad radiš?

bez sale to i ide ovim redom... ne koristim nikakva specijalna glodala za ovakve fronte ,znaci nije profil kontraprofil nego cep rupa .
Prvo uradim falc za uklade debljine 6mm a dubine 15mm a te su mjere i cepa na poprecnim elementima,a sve ostalo se ukrasava proizvoljno.....kao na fronti od jelovine ispod ,ukladu sam slajfericom "oborio ivice coskova"(uh sto ga ja zabrlja) ustvari to su trazili tako ...a ja vezem konja kako gazda kaze ...

Tako smo ja i moj stari pre mnogo godina radili dok nisam nabavio profil glodala. Ali lepo je i jedno i drugo samo za ovaj starinski nacin treba malo vise vremena. Zato iz prakticnih razloga ja i dalje radim profil glodalima. Sto se tice onog abrihter pa diht pa tako redom stavi slike ako si vican tome a ne kao ja smotan za kompjuter pa to ti je. Ima tu i onih kojima nije bas tako lako kao tebi a ti si dobar u svemu koliko vidmim.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!