Ovaj nosac je sasvim drugaciji, i ovde moras da smanjis policu. Mnogo je veca povrsina koja izlazi van ravni boka.
Pitanje je bilo za burence, kome samo mali deo oboda viri iz korpusa. U sustini tangenta od tih pola milimetra koliko je obod siri od cilindra burenceta. Taj mali deo se bez ikakvih problema "ukopa" u donju povsinu police, i dodatno je osigura da ne moze da se pomera napred-nazad.
Da bice polica tesna (ako je pretesna, protircis par puta smirglom po ivici), ali ja licno i vise volim da bude tesna nego da landara u korpusu. Polica treba da stoji na svom mestu i da se ne mrda, a ne da moze da se slobodno pomera.
Secem je uvek na tacnu meru. Busim frezerom fi 15 mm dubine 11 mm center rule 7mm od Ivice i nista ne strci. Po meni ovaj drzac polica je najbolji jer dodatno ucvrscuje ormar Ili sta vec
Ja pričam o slobodnoj polici koja se može po potrebi skinuti i premještati na različitu visinu. Ovo tvoje iz primjera je poluekscentar koji se stavlja na vezne police koje nisu namjenjene premještanju nego da drže i one naravno moraju biti na mjeru bez umanjenja.
Police obicno imaju vise mogucih pozicija u zavisnosti od toga sta i koliko vlasnici ostavljaju po njima .
Pojavi se potreba da se neka od njih pomeri i sad ce vlasnici da se natezu i izvlace nesto sto smo mi ( majstori ) nabili na silu ( da ne kazem cekicem )
LepoJeBitiFin wrote:Police obicno imaju vise mogucih pozicija u zavisnosti od toga sta i koliko vlasnici ostavljaju po njima .
Pojavi se potreba da se neka od njih pomeri i sad ce vlasnici da se natezu i izvlace nesto sto smo mi ( majstori ) nabili na silu ( da ne kazem cekicem )
Ko je pomenuo nabijanje cekicem i na silu?
Ko sto napisah, ako je previse tesno, prodjes smirglom par puta po ivici police i to je sasvim dovoljno, da udje sa malo otpora.
Fakat, ja korpuse nikada ne pravim sa plafonom i dnom izmedju bokova, vec plafonom preko bokova a dnom ispod bokova, tako da kad poravnam bok sa okantovanim plafonom/dnom u sustini ostane zazor mozda pola milimetra.
Al za vise ti mase ovi sto seku.
Evo načina da se ne povuče van polica a da bude umanjena 2mm. i lagano sjeda na nosače.
Ja ovako radim godinama otkad sam na jednom ljetovanju u Dubrovniku vidio to u hotelu... Malo je to bilo zahtjevno prije ručno odraditi ali sad to radim na cnc u prema standardnim mjerama.
Umanjujem za 1mm.
Last edited by tomislavm on 01 Nov 2018 19:40, edited 1 time in total.
Lijep pozdrav svima,
u kućnoj radinosti radim ormar i trebam savjet oko steznih vijaka s ekscentrom (minifix sistem).
Zanima me koja je razlika između steznog vijka s euro navojem i onog s metričkim. Ono što znam je da euro navoj ide direkt u iveral, a za metrički trebam tiplu. Koji je bolji/kvalitetniji po vašem mišljenju?
I drugo pitanje: koja je razlika između ekscentra s rubom i onog bez ruba (gledano funkcionalno).