Vladimire Todiću ovo pišem iz ličnog iskustva i nemam nameru da se sa nikim ovde na forumu raspravljam ali računam da bi tibilokorisno da čuješ barem još jedno mišljenje.
Dakle, bavim se pčelarstvom od 1996. godine sa više ili manje uspeha. Trenutno sa 50-ak LR košnica. Počeo sam sa pološkama i prelaz sa jednog na drugi tip košnice je GOLGOTA.
Prvih 20 LR košnica sam napravio na onoj ruskoj mašini koju su prodavali ukrajinci po vašarima koju sam doduše malo doradio tako što sam joj napravio štuc i zamenio ploču na abrihteru dužom i debljom. Kod majstora sam samo izdihtovao stranice koje sam skrojio na ovom mom "Gorbačovu". Å irina abrihtera je bila 16 cm i svaka daska na stranici je bila uža od toga. Te prve košnice su pravljene od topolove daske i lepljene ko zna kakvim lepkom...sigurno ne D3 lepkom. Kupio sam tada 2 M kubna topole u trupcu po ceni od 40 DEM po kubiku i platio 25 DEM seču rezari da mi ih iseču na debljinu od 2,5 cm. Dobio sam ih neokrajčane. Od tih trupaca sam naprvio 20 kompletnih košnica, normlano ne računajući ramove koje sam kupio jer mi je jako komplikovano napraviti hofmanove ramove. Stranice sam spajao od dasaka koje su bile uže od 16 cm tako što sam pravio 2 ženska nuta i prilikom spajanja tih dasaka sam ubacivao kao muški deo trake od lesonita. Takav način spajanja dasaka sam zadržao do danas. Ne znam da li je to dobro ali ja tako radim. Te košnice sam aktivirao 2003. godine i mnoge od njih su u upotrebi i danas. Zaštitio sam ih kuvanim lenenim firnajsom i preko toga sandolinom koji je sadržao lak. Taj sandolin sa lakom je teška katastrofa i to ti ne savetujem da radiš jer se oljušti i trebaš da ga stružeš ukoliko hoćeš da ih prefarbaš posle nekoliko godina. Da je običan sandolin možeš da ih prefarbaš kad hoćeš bez ikakve prethodne pripreme pa čakl i dok su pčele u košnicama na licu mesta.
Od 2009. do 2013.godine sam finansirao izgradnju sopsteve stolarske mašine koja je detaljno opisana u ovoj temi
http://www.stolarskaradionica.com/forum ... id=277&p=1
Ovu mašinu nisam napravio da bi njome pravio košnice već i za sve ostalo jer sam oduvek želeo da se bavim stolarijom iz hobija.
Od tada sam napravio podosta košnica kako sebi tako i za druge. Poslednju turu košnica koju radim sada ovih dana radim od lipovih dasaka. Od momka koji radi sa ogrevnim drvetom kupio sam lipove trupce nakraćene na 1 m i platio ih po ceni ogrevnog drveta 3000 din po PRM. Platio rezari 25 e po metru i evo još spremam košnice tako da nemam predstavu koliko će ispasti. Rezara je preko svega toga pogrešila i isekla mi na 3 cm a neke bogami i na deblje tako da ću imati podosta otpada ali i to mi je bolje. Pravio sam košnice i od čamovine ali nisam zadovoljan. Lipa je na poprečnom rezu gde dolazi šraf daleko gušća od čamovine zbog čega su mi se bolje pokazale ove od lipe.
Osim kombinirke sa štucom, abrihterom i dihtom dobro je imati i frezer zbog onih rukohvata sa strane. Ovo što ti savetuju za glodala za podužno i širinsko spajanje je potpuno nepotrebno pogotovo kad su košnmice u pitanjujer sukomadi od kojih se izrađuju jako mali i pre svega kratki. Testera koju ja koristim je za kombinovani rez pa je koristim i za poprečne i uzdužne rezove. Uostalom ti planiraš nabavku kombinovane mašine kakvu mnogi ovde koriste pa verovatno čak i onaj koji ti ovde savetuje da kupiš posebnu testeru za poprečni a posebno za uzdužni rez jer je česta zamena testere "zamorna" pa pretpostavljam i da taj "savetodavac" ne menja tako često testere na kombinovanoj mašini. Druga je stavr da ti kupuješ mono mašpine pa da imaš cirkular za uzdužni rez a posebno štuc. Ja sam ovu testeru kupio u Filosu po ceni od oko 55 e još te 2013. godine i kod Saše na Temerinskom putu glavu sa noževima po ceniod 80e i to bi bio alat koji koristim kada su košnice u pitanju. Koristio sam i te kratice ali je poslednjih godina kod mene razlika u ceni između kratica i normalnih dasaka zanemarljiva a i našao sam ove lipove trupce koji su mi jeftiniji.
Ah da..."Gorbačova" sam prodao po ceni usisivača za piljevinu marke GUDE koji sam platio te 2013. godine oko 19000 dinara u WOBY HOUSE.
Radionica mi je jako mala i da nemam usisvač bila bi katastrofa. Piljevinu od abrihtera i dihta pa i od frezera pokupim rukama ali od testere...ta prašina je finoće brašna i da nemam usisivač došla bi mi glave verovatno.
Inače komplet LR košnica košta oko 45-47 evra sa žičanom podnjačom i ramovima. Ramovi se mogu naći po ceni od 0,25e ili 7,5 e po košnici i lim zakrov i fioku oko 1 e, šrafovi 2 e, lesonit nabavljam otpadni kod ovih što seču ivericu koje častim sokom i sl. i to računaj oko 1 e, daske oko 2,5 kvm po košnici sečene na 2,5 cm što izađe oko 1500-1600 din (po ceni čamovine iz stovarišta) po košnici ili ti 13-14 e, mreža i klemerice još oko 1 e, lepak 1 e što je ukupno 28 e. Razlika je 17 e najmanje. Ne može neko da kaže da se to ne isplati.
Ove priče da budeš pčelar a ne stolar i da ćeš od pčelarstva brzo okrenuti pare i zaraditi ZABORAVI ODMAH jer to je više nego "uzbrdno". Slični zlobnici tako nešto mogu da napišu i za stolariju, a ljudi koji su ovde prisutni znaju kako je ovo težak posao kad živiš od njega. Ja sam hobi stolar i radim samo do nivoa "prijatnosti". Sve preko toga kada mi neko kaže kako mu treba nešto brzo u roku i da ima po nižoj ceni odmah mu kažem da ide tamo gde mogu brže, bolje i jeftinije i da ja i nisam neki stolar...
Inače svaki pčelar mora barem malo da bude stolar. Posle nekog vremena ti zatreba neka Snelgrova daska, predgradna daska, hranilica, dodatna podnjača, dodatni zbeg, krov, nukleus, oplčodnjaci...ne možeš da ideš kod stoalra za takve sitnice jer oni nemaju vremena dasezamajvaju sa timsitnicama a tebi gori pod nogama jer ako u pčelarstvu ne uradipš nešto u pravo vreme nećeš nikada ili ćeš raditi zabadava.
Na kraju, niko se nije rodio naučen...naučićeš se i pčelarstvu i stolariji. O stolariji možeš mnogo da naučiš ovde naovom forumu a o pčelarstvu ima takođe podosta foruma što domaćih to i stranih.
Sve su to zanati a zanat se uči dok si živ i neverovatno je povezan sa iskustvom koje nemaš kad ti treba a kad ga konačno stekneš onda ti i ne treba.
Pre kupovine dobro razmisli ne o tome da li ti treba mašina ili ne jer je tu odgovor da ti treba. Glavno pitanje je da li ćeš to moći da isfinansiraš. Uzmi u obzir cenu mašine, eventualno ulaganje u njen remont i kasnije troškove koje ćeš imati na proširenju pčelinjaka čiji plan si ovde javno izneo tim pre što ti je plan po meni isuviše ambiciozan.
Niko nije postao pčelar ako 3 puta nije pao i ustao...a padovi koštaju i sve se svodi na tvoju volju i želju.
Zato dobro razmisli i kreni u nove pobede u Novu 2018. godinu.
PS Tastatura mi je loša i izvinjavam se na greškama.