Kupovina kombinirke

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

VladimirTodic wrote:Ако купим комбинирку за 1200€ и за 300€ купим 2 кубика кратице или мало више, опет сам добио 50 кошница, само што сам уложио својтруд распоређен на годину дана, и још ми је остала машина...

Можда ми је мало већи залогајкупити ливену машину за 1200€, па се размишљам и о некох хоби варијанти од 500-600€...
Pa... pogresna ti je racunica, vec sam ti napisao...
- Kad kupis tu masinu, ona je teska bar 800 kila ! Da je utovaris i istovaris treba da platis i kamion i viljuskar,
-treba da je uneses u prostoriju sa dobro armiranim podom, a ta prostorija treba i da ima dobru strujnu instalaciju.
- Trebace i otprasivac, ako ga ne kupis odmah, kupices ga vrlo brzo, kostace te min. 400 evra.
- Zatim, moras da imas skladiste za gradju i piljevinu i otpatke. Od 2 kubika nema sanse da napravis 50 kosnica jer ti je potrebna lipa, a ona se prodaje neokrajcena i moras da racunas na otpad od najmanje 30%.
- Koliki ce ti biti taj "zalogaj" ne znam, ali napisao ti je i Radenko, koji je radio sa tom masinom. Ja sam 80-tih dolazio kod Bobike na Autokomandi dok je radio posle njega njegov sin, to je bila zanatska radionica. Posle 40 godina rada takve masine potreban joj je sigurno jedan dobar remont, a rezervni delovi su diskutabilni...
- za 500-600 evra mozes kupiti bolji rucni cirkular, recimo sa sinom vodjicom.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Ma sve lepo napisali čoveku sem jedne sitnice. Koliko sam ukapirao iz diskusije čovek nikad nije radio ovaj posao. mora da plati nekom ko će ga naučiti. Prsti nemaju cenu
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pa nije radio, ali nije sve ni nabrojano sta je potrebno, na pr. cink masina, slajferica, kolica za cirkular, heftalica sa kompresorom, stege, listovi cirkulara, nozevi abrihtera, kroneri, pa potrosni materijali... zarobljeni prostor i dosta fiskulture i kad sve to preracunas, onaj sto prodaje gotove kosnice za 30 evra nije nista znacajno zaradio ukoliko ne radi na hiljade. A posebni problemi, sto kaze Dragan, drvo moze i da ispuca a daske da se ukorite ili izvitopere, ima problema koji neupucenima i ne padaju na pamet.
Neka vam je srecna Nova Godina :)
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Vladimire Todiću ovo pišem iz ličnog iskustva i nemam nameru da se sa nikim ovde na forumu raspravljam ali računam da bi tibilokorisno da čuješ barem još jedno mišljenje.
Dakle, bavim se pčelarstvom od 1996. godine sa više ili manje uspeha. Trenutno sa 50-ak LR košnica. Počeo sam sa pološkama i prelaz sa jednog na drugi tip košnice je GOLGOTA.
Prvih 20 LR košnica sam napravio na onoj ruskoj mašini koju su prodavali ukrajinci po vašarima koju sam doduše malo doradio tako što sam joj napravio štuc i zamenio ploču na abrihteru dužom i debljom. Kod majstora sam samo izdihtovao stranice koje sam skrojio na ovom mom "Gorbačovu". Å irina abrihtera je bila 16 cm i svaka daska na stranici je bila uža od toga. Te prve košnice su pravljene od topolove daske i lepljene ko zna kakvim lepkom...sigurno ne D3 lepkom. Kupio sam tada 2 M kubna topole u trupcu po ceni od 40 DEM po kubiku i platio 25 DEM seču rezari da mi ih iseču na debljinu od 2,5 cm. Dobio sam ih neokrajčane. Od tih trupaca sam naprvio 20 kompletnih košnica, normlano ne računajući ramove koje sam kupio jer mi je jako komplikovano napraviti hofmanove ramove. Stranice sam spajao od dasaka koje su bile uže od 16 cm tako što sam pravio 2 ženska nuta i prilikom spajanja tih dasaka sam ubacivao kao muški deo trake od lesonita. Takav način spajanja dasaka sam zadržao do danas. Ne znam da li je to dobro ali ja tako radim. Te košnice sam aktivirao 2003. godine i mnoge od njih su u upotrebi i danas. Zaštitio sam ih kuvanim lenenim firnajsom i preko toga sandolinom koji je sadržao lak. Taj sandolin sa lakom je teška katastrofa i to ti ne savetujem da radiš jer se oljušti i trebaš da ga stružeš ukoliko hoćeš da ih prefarbaš posle nekoliko godina. Da je običan sandolin možeš da ih prefarbaš kad hoćeš bez ikakve prethodne pripreme pa čakl i dok su pčele u košnicama na licu mesta.
Od 2009. do 2013.godine sam finansirao izgradnju sopsteve stolarske mašine koja je detaljno opisana u ovoj temi
http://www.stolarskaradionica.com/forum ... id=277&p=1
Ovu mašinu nisam napravio da bi njome pravio košnice već i za sve ostalo jer sam oduvek želeo da se bavim stolarijom iz hobija.
Od tada sam napravio podosta košnica kako sebi tako i za druge. Poslednju turu košnica koju radim sada ovih dana radim od lipovih dasaka. Od momka koji radi sa ogrevnim drvetom kupio sam lipove trupce nakraćene na 1 m i platio ih po ceni ogrevnog drveta 3000 din po PRM. Platio rezari 25 e po metru i evo još spremam košnice tako da nemam predstavu koliko će ispasti. Rezara je preko svega toga pogrešila i isekla mi na 3 cm a neke bogami i na deblje tako da ću imati podosta otpada ali i to mi je bolje. Pravio sam košnice i od čamovine ali nisam zadovoljan. Lipa je na poprečnom rezu gde dolazi šraf daleko gušća od čamovine zbog čega su mi se bolje pokazale ove od lipe.
Osim kombinirke sa štucom, abrihterom i dihtom dobro je imati i frezer zbog onih rukohvata sa strane. Ovo što ti savetuju za glodala za podužno i širinsko spajanje je potpuno nepotrebno pogotovo kad su košnmice u pitanjujer sukomadi od kojih se izrađuju jako mali i pre svega kratki. Testera koju ja koristim je za kombinovani rez pa je koristim i za poprečne i uzdužne rezove. Uostalom ti planiraš nabavku kombinovane mašine kakvu mnogi ovde koriste pa verovatno čak i onaj koji ti ovde savetuje da kupiš posebnu testeru za poprečni a posebno za uzdužni rez jer je česta zamena testere "zamorna" pa pretpostavljam i da taj "savetodavac" ne menja tako često testere na kombinovanoj mašini. Druga je stavr da ti kupuješ mono mašpine pa da imaš cirkular za uzdužni rez a posebno štuc. Ja sam ovu testeru kupio u Filosu po ceni od oko 55 e još te 2013. godine i kod Saše na Temerinskom putu glavu sa noževima po ceniod 80e i to bi bio alat koji koristim kada su košnice u pitanju. Koristio sam i te kratice ali je poslednjih godina kod mene razlika u ceni između kratica i normalnih dasaka zanemarljiva a i našao sam ove lipove trupce koji su mi jeftiniji.
Ah da..."Gorbačova" sam prodao po ceni usisivača za piljevinu marke GUDE koji sam platio te 2013. godine oko 19000 dinara u WOBY HOUSE.
Radionica mi je jako mala i da nemam usisvač bila bi katastrofa. Piljevinu od abrihtera i dihta pa i od frezera pokupim rukama ali od testere...ta prašina je finoće brašna i da nemam usisivač došla bi mi glave verovatno.
Inače komplet LR košnica košta oko 45-47 evra sa žičanom podnjačom i ramovima. Ramovi se mogu naći po ceni od 0,25e ili 7,5 e po košnici i lim zakrov i fioku oko 1 e, šrafovi 2 e, lesonit nabavljam otpadni kod ovih što seču ivericu koje častim sokom i sl. i to računaj oko 1 e, daske oko 2,5 kvm po košnici sečene na 2,5 cm što izađe oko 1500-1600 din (po ceni čamovine iz stovarišta) po košnici ili ti 13-14 e, mreža i klemerice još oko 1 e, lepak 1 e što je ukupno 28 e. Razlika je 17 e najmanje. Ne može neko da kaže da se to ne isplati.
Ove priče da budeš pčelar a ne stolar i da ćeš od pčelarstva brzo okrenuti pare i zaraditi ZABORAVI ODMAH jer to je više nego "uzbrdno". Slični zlobnici tako nešto mogu da napišu i za stolariju, a ljudi koji su ovde prisutni znaju kako je ovo težak posao kad živiš od njega. Ja sam hobi stolar i radim samo do nivoa "prijatnosti". Sve preko toga kada mi neko kaže kako mu treba nešto brzo u roku i da ima po nižoj ceni odmah mu kažem da ide tamo gde mogu brže, bolje i jeftinije i da ja i nisam neki stolar...
Inače svaki pčelar mora barem malo da bude stolar. Posle nekog vremena ti zatreba neka Snelgrova daska, predgradna daska, hranilica, dodatna podnjača, dodatni zbeg, krov, nukleus, oplčodnjaci...ne možeš da ideš kod stoalra za takve sitnice jer oni nemaju vremena dasezamajvaju sa timsitnicama a tebi gori pod nogama jer ako u pčelarstvu ne uradipš nešto u pravo vreme nećeš nikada ili ćeš raditi zabadava.
Na kraju, niko se nije rodio naučen...naučićeš se i pčelarstvu i stolariji. O stolariji možeš mnogo da naučiš ovde naovom forumu a o pčelarstvu ima takođe podosta foruma što domaćih to i stranih.
Sve su to zanati a zanat se uči dok si živ i neverovatno je povezan sa iskustvom koje nemaš kad ti treba a kad ga konačno stekneš onda ti i ne treba.
Pre kupovine dobro razmisli ne o tome da li ti treba mašina ili ne jer je tu odgovor da ti treba. Glavno pitanje je da li ćeš to moći da isfinansiraš. Uzmi u obzir cenu mašine, eventualno ulaganje u njen remont i kasnije troškove koje ćeš imati na proširenju pčelinjaka čiji plan si ovde javno izneo tim pre što ti je plan po meni isuviše ambiciozan.
Niko nije postao pčelar ako 3 puta nije pao i ustao...a padovi koštaju i sve se svodi na tvoju volju i želju.
Zato dobro razmisli i kreni u nove pobede u Novu 2018. godinu.
PS Tastatura mi je loša i izvinjavam se na greškama.
Last edited by saša on 31 Dec 2017 16:19, edited 1 time in total.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

saša wrote:... i nemam nameru da se sa nikim ovde na forumu raspravljam...

Dakle, bavim se pčelarstvom od 1996. godine sa više ili manje uspeha. Trenutno sa 50-ak LR košnica.

Kupio sam tada 2 M kubna topole u trupcu po ceni od 40 DEM po kubiku i platio 25 DEM seču rezari da mi ih iseču na debljinu od 2,5 cm. Dobio sam ih neokrajčane.

Od 2009. do 2013.godine sam finansirao izgradnju sopsteve stolarske mašine...

Na kraju, niko se nije rodio naučen...
Nema sta da se raspravljas, svako ima svoju racunicu i mogucnosti. Za tvoje skromne potrebe za kosnicama nije ti bila potrebna skupa kombinirka, sve se to moze na kraju krajeva i rucnim alatom, svakako sporije. Ali coveku je dosla ideja da ulozi u kombinirku, a ako mu je to bila ideja, onda je ciljao na proizvodnju vecih kolicina. To zahteva i dosta dodatne opreme.

Imate dosta toga na youtube kako ljudi rade, svako se snalazi na svoj nacin:
https://www.youtube.com/watch?v=41AWl14nOJ8
https://www.youtube.com/watch?v=ZH8ONmMfO3w
...jedna povoljna masina: https://www.kupujemprodajem.com/Abrihte ... -oglas.htm

Koliko ce se sta isplatiti, za koje kolicine i koliko cega mozes prodati i po kojoj ceni, vrlo je diskutabilno, ali sama kombinirka nije dovoljna. I sam si potvrdio ono sto sam vec napisao, ubrzo si morao da dokupis i otprasivac.
A sto se tice kupovine i razrezivanja trupaca na pilani... tu treba uracunati i prevoz i dangubu i susenje, nije bas sve tako jeftino. Mozes ti i saditi drvece, pa kad poraste bice jos jeftinije... ;)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ne mogu da verujem. Zivi dokaz koliko kod nas nazovi majstori malo znaju.

Ajd mali kviz. Sta ne valja u ovom videu ?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZH8ONmMfO3w[/youtube]

Koliko god malo da naplati kosnicu, mnogo je.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Kvalitet snimka :D
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

ne odvracam ja coveka ,i sam sam pravio i imao preko 30 lr kosnica s pcelama pre 20 god ....prosao pre 25 god kroz sve sto on hoce da prodje.....kasnije pravio i prodavao kosnice, ramove....
trenutno kosnice kostaju ispod 40 e kom ,jelov nastavak.....kompletna
nastavci od lipe su losi ,ramovi najbolji od lipe

mislim da u videu fali lepka u spoju.....koji kasnije jos i gituje ......
Last edited by art of wood on 01 Jan 2018 12:06, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Art, ne da ne stavlja lepak, nego ga nanosi na povrsine na kojima leze krajevi vlakna druge daske. To ne drzi nista. Box joint je jak posto obezbedjuje velike povrsine uzduz vlakana za lepljenje, ovako, nema svrhe, osim za reklamu.

Ove sanduke drze ekseri, i nista drugo. Sa istim trudom, moze da dobije proizvod koji bi bio nekoliko puta kvalitetniji, no to zahteva i znanje.

Znam da pcelari gituju spojeve, navodno zbog diuhtovanja, ali je i to pogresno, posto uz mali trikl moze da se resi u samom drvetu. I nece da otpadne, kao git.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pa tacno je, lepak se ne nanosi na ta mesta, ali te linkove sam postavio tek da se vidi koje alate i masine ljudi koriste u malim radionicama da bi lakse i brze isla proizvodnja.
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Sada već rošle godine sam od opštinske uprave dobio 5 kompletnih košnica. Podnjače sam koristio a tela tj. nastavci su šupi. Kvalitet je blago užasan. Fioka na podnjači je toliko nabrekla da je gotovo nemoguće izvući je, tela iako nisu videla ni sunce ni kišu su počela da se vitopere i zevaju na na spojevima. Inače od čamovine su.
Uzgred jel možete neki link ka proizvođaču košnica koji ih prodaje po ceni od 30 e.
Pozdrav
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

topola 40e kubik oblovina secenje 20e jednako 60e naj jeftinije resenje koje radi posao neko vreme ,kratica jos jeftinija...
jelovina daska 170e kubik na sirinu nastavka
lipa 80 e kubik isecena Koceljeva .......
oglsi puni kosnica ...kvalitet nepoznat.....

opet kazem ne raspravljam se ,to je moje misljenje, kosnice mogu da se prave za sebe bez ikakvih masina osim rucnih.. sto manje ulozis bolje si prosao ....

masina od 1500e nije mala investicija +ostale stavke doce do 2000e koji ce traziti josi jos alata i masina ....ako nije ljubav prema stolariji ...tesko da moze iko da kaze da se isplati ....pogotovo ako je pocetak bavljenja pcelarstvom a i stolarijom.....

30 kom kosnioca punih pcela u fulu koje se sele moraju da daju bar 35-40 kg meda prevedeno u evre dodje mu prosecno 3e kg (bagrem + sunokret) dodje mu 3600e
po meni bolje se posvetiti pcelama dati im sve potrebno .....i ziveti od toga .Bolje kupiti kamion ili prikolicu za selidbu nego stolarsku masinu ...napraviti kosnice od topolovog spera sa kasetama ......alat rucni cirkular,srafilica ...

bez selidbe nema bogzna kave asne drzati pcele ......svi ozbiljni to rade ...
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

http://www.kosnice-ivanic.co.rs/proizvodi.php
Ovaj je svojevremeno rusio cenu. I sada moze da se kupi po te pare na neku kolicinu.
Imas i u Trsteniku velikog proizvodjaca, Roj se zove firma
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Pezzo wrote:Pa tacno je, lepak se ne nanosi na ta mesta, ali te linkove sam postavio tek da se vidi koje alate i masine ljudi koriste u malim radionicama da bi lakse i brze isla proizvodnja.
Slazem se sa tobom. Moja reakcija uopste nije bila na opremu radionice, vec na to da cak ni sav potreban alat ne garantuje kvalitet ako nema znanja.

Pogledah i jos jedan video "majstora" i opet, po nasem obicaju, 0% paznje na bezbednost na radu.

Najgore od svega je sto ovakva video produkcija sluzi kao osnova za ucenje novima, pa cemo uskoro dobiti nekoga ko brani ovog cicu kao pcelarskog Paul Sellersa, a jos i naseg.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nego, kad vec poce rasprava o lipi, xzna li neko gde moze da se uzme postena lipova daska, iz susare, da moze da se bira, oko Beograda. Treba mi za sekundarno drvo za namestaj, tako da mi cena ne igra glavnu ulogu.
Post Reply