broj/pozicija nozica na namjestaju

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Pa dobro, nitko ne namjerava ormar ovih dimenzija sklopiti u radioni i nositi na maontažu. Zato su tu minifixi, pvc kutnici, vijci... Dakle, ormar se sklapa na licu mjesta, tehnikom koja je najprimjerenija ili najdostupnija. Krutost konstrukcije u ovom primjeru nije upitna jer se jednostavno postiže spajanjem bočnih ormara sa središnjim mostom.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Zaboravi pitati: koliko je visok plafon? Na 240 cm ormare to moraš znati jer ti je dijagonala oko 250cm. Koliko znam standard visina plafona u stanovima je 240, pa...
Bilježnik - razumijem ja tebe, ali mi je uvijek frka kad postavljam nešto iznad kreveta. Uvijek se mislim šta bi bilo da spadne na nekoga dok spava. Neke poslove sam i odbio zbog toga. Vjerovatno sam pogriješio jer su im to drugi napravili a ovi su još živi ali...
Na kraju krajeva, može i ormare utiplati u zid "za ne budi uroka" :D
Možda griješim, ali ja bih ipak uradio kako sam rekao - Better safe than sorry
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

250 je visina do plafona. dijagonala od ormara 240x60 je 247cm.
da, i ja uvijek možda malo pretjerujem sa "osiguranjem" elemenata.
zec
Šegrt

Post by zec »

sasasasa wrote:Zaboravi pitati: koliko je visok plafon? Na 240 cm ormare to moraš znati jer ti je dijagonala oko 250cm. Koliko znam standard visina plafona u stanovima je 240, pa...
Bilježnik - razumijem ja tebe, ali mi je uvijek frka kad postavljam nešto iznad kreveta. Uvijek se mislim šta bi bilo da spadne na nekoga dok spava. Neke poslove sam i odbio zbog toga. Vjerovatno sam pogriješio jer su im to drugi napravili a ovi su još živi ali...
Na kraju krajeva, može i ormare utiplati u zid "za ne budi uroka" :D
Možda griješim, ali ja bih ipak uradio kako sam rekao - Better safe than sorry
Nov sam ovde na forumu i za sada ucim od iskusnih majstora. Sklapam po nesto za licne potrebe i pripremam se za izradu jednog relativno jednostavnog ormana. U svakodnevnom zivotu bavim se necim drugim sto nema veze sa drvetom.
Zanimljivo mi je sto majstori uvek koriste ono: nece to nigde. Ja uvek pomislim na situaciju potresa, zemljotresa. Da li ce to ostati na svom mestu ili ce zavrsiti na nekom jadniku koji spava. Inace sam dobar deo mladosti prespavao ispod jednog takvog mosta koji je bio oslonjen na ormane, ali nije bio pricvrscen na zid. Sve je bilo montirano pomocu srafova (cak i ledja).
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

To ti valjda zavisi od majstora. Ovaj što je mene učio je uvijek više volio ojačati komad namještaja "još nečim" :) Po onome što ja zovem "poljskom" standardu nikad nije dao da se radi, a imali smo narudžbe i po 200 "humanitarnih" sudopera u komadu.
Ako ti treba kakva pomoć samo piši, raja sa foruma je dosad napravila kilometre ormara, vjerovatno ćemo ti znati pomoći
Post Reply