sastav cinkovanjem

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

šarenko wrote:Mada mi se Boletovo rešenje jako dopada i ono će mi biti osnova .
Slikaj faze i pošalji ih kad završiš.
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Svakako Step by step, mada je to nešto što Vi iskusniji majstori već sigurno znate
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

šarenko wrote:Svakako Step by step, mada je to nešto što Vi iskusniji majstori već sigurno znate
Ima na forumu raznog sveta: iskusnih, neiskusnih, stidljivih, radoznalih, željnih znanja... Nisu svi iskusni stolari, štaviše nih je jako malo :)
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

To već nebih komentarisao iz prostog razloga jer sam nov ovde a i nije to cilj boravka na ovom sajtu Dugo sam tražio nešto slično jer volim drvo i stolariju ranije sam kupovao SAM i imam ih tonu ali nije to ono što sam hteo.
Sada je ova naša novina Sam ali ni ona nema baš puno informacija na ovu temu.
Nego pogledao sam maločas jedan link ovde kako napraviti sto za frezer i gotovo se us.......(MA NISAM IMAM PAMPERS) Bojan je postavio slike i koje rešenje za štelovanje noža na frezeru definitivno ću ovo morati da plagiram i da napravim sebi. Ja sam dosada uvek ručno štelovao nož visinu odnosno dubinu reza a ljudi izmislili alat www.stolarskaradionica.com/forum/viewtopic.php?id=41 - 27k -(na ovom linku.)
Ma ovo je prava stvar mislim na ovu stolarsku radionicu.
Odoh da gledam šta još ima
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo iscrtao sam faze kako praviti sire otvore sa manjim glodalom.

Na ovoj prvoj sam zaboravio da nacrtam glodalo, al jasno je da je ono proslo tamo gde je rupa u komadu
Image

Sad sklonimo privremenu dascicu (crvenu). Rastojanje od fiksne dascice do glodala ostaje isto sve vreme (30mm).
Image

Okretao sam pogled da bi se videlo na koju stranu dascice naslanjamo koju stranu otvora.
Image

Image

Uz malo mozganja moze da se izracuna i za druge dimenzije.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Bravo Bole, stvarno si ga smislio. :)

Ovo definitivno može lagano da se izradi, i da služi pa bar 50 godina.

Å arenko, najbolje je da napraviš nešto, pa da na onda to nešto dodaš još NEÅ TO, da bi ispalo upravo ono što ti treba. Činjenica je da imaš osnovu, a bogami i opširna objašnjenja, pa ja vrlo brzo očekujem, a i mbole, a bogami i metabo da vidimo tvoje pomagalo.

Ko što rekoh, ja sam na svoje potrošio pola sata. Da sam potrošio ceo dan, ko zna na šta bi cela skalamerija ličila. Al bi zato pravila automatski sastav... :D
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

mbole slika sasvim dovoljno govori i potpuno je jasna , naravno sa alatom koji
je postavio bojan i sve su to varijacije na temu imatu puno mogućnosti ali Boletovo pomagalo mi je osnov naravno verovatno će i meni nešto pasti napamet prilikom rada, danas sam otvorio gotovo sve što je napisano na ovoj stranici mislim STOLARSKA RADIONICA i pronašao fantastičnu ideju kako podešavati visinu odnosno dubinu reza frezerom meni je ta operacija odnosila najviše vremena a ono čoveče ludilo
Image

samo mi nije jasno dali to što gura frezer naviše ne zatvara protokvazduha na ventilator frezera i to me sada prilično zagolicalo da nekako na moj sto montiram nešto slično.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Å arenko, nemoj da mešaš teme. Ajde prvo završi započeto pomagalo. Oko njega nemaš puno podešavanje visene. Fiksiraš jednu i teraj. O ovome što si započeo (vešanje glodalice na sto) isto mogu da se raspredaju priče, a nešto je već bilo i na ovom forumu. BTW, za ovo što si započeo postoje i rešenja da ne moraš da se savijaš i lomiš kičmu :) , ali o tome u nekoj drugoj temi...
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Hvala na svemu javiću se kada ovo bude gotovo ima tu puno ideja i razradiće se , danas sam kupio ploču za sto jer krećem ispočetka ali sam sada dobio prava rešenja i lako je napraviti.
Naravno hvala na savetima i pomoći, ali ću svakako ostati na ovom sajtu jer ima tu milion stvari za onoga ko želi da nauči nešto novo,
digger
Majstor

Post by digger »

Mozda ti i ove slicice mogu pomoci:

http://sawdustmaking.com/Box%20Joint/boxjointjig.html

Milos
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Ideja je super ali poenta je gde naći taj list koji oni koriste na cirkularu
mbole i Bojan su mi dali neke ideje da se to uradi na frezeru i mnogo (bezbolnije po džep)jednostavnije i isti efekat se dobije.
Već sam počeo da realizujem projekat(kao da sam u GRANDU) i nadam se da će ovih dana biti gotov kompletan sto naravno sa još nečim što sam video ovde u stolarskoj radionici i što je eureka a to je podizač frezera za štelovanje noža već sam ga pokazao u jednom postu na ovoj stranici
Ali hvala bitno je da si sa nama
i da si mi pomogao
Last edited by šarenko on 13 Sep 2008 20:48, edited 1 time in total.
digger
Majstor

Post by digger »

Zao mi je sto ne mogu da ti pomognem sa informacijom gde se moze naci taj list. Znam da ga ima napolju. Ja ga koristim na svom cirkularu i mogu ti reci da mi se vise dopada nego da moram da koristim rauter. U stvari, da budem precizniji, rauter ima svojih prednosti za pojedine namene kao i cirkular. Sve u svemu, svaki alat ima svoju namenu. Posto si poceo vec da pravis pomagalo za takav spoj, onda stvarno nema smisla da kreces sa novim.

Jedan Poljak (Nick) je na jednom engleskom sajtu za drvosece :) ostavio njegovo resenje koje je jako slicno tvome, s tim sto rauter mozes da podises sa gornje strane. Na jednom od mojih postova vezano za pomagala se moze naci link do tog pomagala. Mislim da je stelovanje rautera sa gornje strane elegantnije, ali nije bas i neophodno. On koristi princip djerma. Vrlo jednostavno.

Pozdrav, Milos

p.s. Jesam sa stolarima, ali na zalost samo ovako preko weba. :)
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Svi ljubitelji frezera i njegovih mogucnosti naravno i nabavke a da ne govorimo o bitovima stolovima i ostalom .....
najbolje pogledajte ovaj sajt
http://mlcswoodworking.com/shopsite_sc/ ... atalog.htm
kao i youtube finger joint jig
uzivajte
Tu na youtube sam pronasao i originalni bit za cinkovanje i kako se radi sa njim

http://www.youtube.com/watch?v=HORmmtmfn2o
Last edited by šarenko on 23 Sep 2008 14:05, edited 1 time in total.
digger
Majstor

Post by digger »

šarenko wrote:Svi ljubitelji frezera i njegovih mogucnosti naravno i nabavke a da ne govorimo o bitovima stolovima i ostalom .....
najbolje pogledajte ovaj sajt
http://mlcswoodworking.com/shopsite_sc/ ... atalog.htm
kao i youtube finger joint jig
uzivajte
Tu na youtube sam pronasao i originalni bit za cinkovanje i kako se radi sa njim

http://www.youtube.com/watch?v=HORmmtmfn2o
Taj bit koga spominju za finger joint je ok po meni, ali nisam siguran koliko duboku kutiju mozes da uradis sa tim bitom.

Milos
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

MLCS ima mali milion bitova ali izgleda da ovaj nije nesto posebno video sam taj problem i zato teram po svom odnosno kako sam ovde u radionici naucio frezerom i teraj naravno alat i to je to.
Pune oci prazno srce
Post Reply