Cirkular pisti

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Dobro da se složismo oko ovog...
Na nekim sajtovima sam pročitao da je opasna brzina između 55-58 m/s ali može i na 68 m/s. Video sam deklarisane brzine testere 60 ili 70 m/s. Mislim da se testere na vertikalnim formatizerima vrte i oko 100 m/s mada ovo nisam siguran. U svakom slučaju 68 m/s nije ništa čudno pogotovo ako je testera odgovarajuća. Opasno je ako testera nije predviđena za tu brzinu.
Pozz
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Ako si nekad imao priliku da vidiš kako pravi burekdžija rasteže testo za burek iznad glave možeš da imaš predstavu kako se uvija list cirkulara kad dođe u tu zonu obrtaja.
Ja sam kod jednog "majstora" video pošto on stavlja na osovinu sve prečnike listova koje može da kupi. Kad pokrene mašinu - abrihterska osovina sa noževima od 600 mm i prečnikom od 180 mm +nedovoljno jak motor pa se to zaleće, zaleće i jednog trenutka se list uvija kao plesačica sa Havaja.
Pređe kritičnu brzinu i posle je opet pravi - čelični- koji seče dobro ali ne sme da pritisne nego lagano.I on sam kaže da je kad ga je prvi put stavio i pritisnuo ozbiljnije pa se usporila mašina tako zatreslo sve da se on uneredio od straha.
Ja posle potražio od stručnih ljudi objašnjenje i jedan ing. iz "Nine" iz Novog sada mi objasnio ovo o čemu pišem.
Ja zato pišem o tome da se ne bi još po neko uneredio ili prošao mnogo gore.
To je i razlog što se sve amaterske mašine na praznom hodu vrte da im je obodna brzina manja od 52 m/sec.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
rade031
Zarezivač olovaka

Post by rade031 »

Nije to nista opasno, na poslu od 10ak testera precnika 300mm ima jedna koja isto tako pisti iz svima nepoznatog razloga. Testera sasvim normalno sece, koristimo je.
bojanko
Brzi dodavač alata

Post by bojanko »

pozdrav svima. evo ovako imam cirkular za rezanje drva na njemu je monofazni motor i pila od 40 cm i kad radi zubi se skoro u radu da mogu izbrojati . motor je mislim oko 1400 ok/min remenica mu je fi 60

imam jedan 3 kw trofazni motor 2840o/min koji je idealan po meni jer paše u šaraf i ima na njemu odmah remenicu koja je fi 130 , a na osovini cirkulara je remenica fi 120 pila je promjera 40 cm
sad dali ce to raditi dobro ili moram raditi novu remenicu i koliku da stavim,?
Last edited by bojanko on 10 Sep 2016 14:10, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Najpre, popuni u profilu odakle si (pravila foruma, a i pise VELIKIM SLOVIMA gore na vrhu strane).

Koje je snage postojeci monofazni motor?
bojanko
Brzi dodavač alata

Post by bojanko »

evo jesam :) juče sam to hteo staviti ali nisam mogao naci

motor koji je trenutno na cirkularu je 1,3 kw monofazni.
ja imam motor 3 kw 3f 2840 koji sam naveo i ima na sebi 13 cm remenicu dok je na osovini 12 cm a pila je 40 cm vidija..
bojim se malo to staviti jer je ipak to dosta jaci i duplo brzi motor pa me zanima
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

bez brige mozes staviti,prelazis nesto vise od 3000 obrtaja tako da je zanemarivo.;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sa starim motorom (1400 rpm) i remenicama 60/120 imao si oko 700 obrtaja na listu (1400*60/120)
Sa novim motorom (2800 rpm) i remnicama 130/120 imaces oko 3033 obrtaja na listu (2800*130/120).

Ono sto ce biti problem sa tom kombinacijom je da ce ti sad moment na listu pasti (ono sto uobicajeno zovu "snaga" iako to nije to).

1400 rpm motori imaju duplo veci obrtni moment nego oni na 2800 sa istom snagom (pravom snagom, u KW)

Sa starim motorom si imao oko 8.9 Nm na osovini motora, a sa novim ces imati oko 10.2 Nm (moment=snaga u KW/(2*pi* obrtaja u sekundi)

Ali na osovini lista si imao oko 17.8 Nm (8.9*120/60), a sad ces imati oko 9.4Nm (10.2*120/130), to jest skoro duplo manje, tako da moze da se desi da imas problema sa debljim komadima.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

sad je do testere :) jer sve zavisi sta ce seci :cool:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Ako sam dobro izracunao sa ovih 3033 obrtaja obodna brzina na listu bice 63.5 m/s . Koliko sam ukapirao ovo je cirkular za rezanje ogrevnog drveta (mozda i gresim) tako da se uglavnom koristi maksimalna dubina rezanja i samim tim trazice dosta snage. Da li je ova obodna brzina bezbedna posto je relativno blizu 58 m/s ili ipak treba veca remenica na osovini ili manja na motoru tako da se dobije obodna brzina ispod 55 m/s, a samim tim i veci obrtni moment na osovini?
bojanko
Brzi dodavač alata

Post by bojanko »

koristi se za rezanje ogrevnog drveta ali tanja drva . koja bih bila idealna veličina remenice na elektro motoru jer to mi je najmanji problem dati istokariti ili pilu staviti manju i koju velicinu.

hvala vam svima na odgovoru puno ste pomogli
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Ako sam dobro izracunao sa tim listom od 40 cm da bi imao obodnu brzinu od 50m/s treba 2380 obrtaja. U slucaju da je na osovini remenica 120 mm na motoru treba da je oko 102mm
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Upozorenje u vezi ovoga iz licnog iskustva!!!

Da ne ulazim duboko - list testere je u rezonanci sa brojem obrtaja motora ili nekim od harmonika- jako gadna stvar - vibracije!

Iako se mozda ne osecaju kao mehanicke zbog male amplitude CUJES IH!

Kod losijih listova moze da dovede ko kidanja karbidnog zuba koji bude ispaljen kao metak!

Promena geometrije testere (preostravanje) ili broja obrtaja obicno uklanja problem.

1993 imao slican problem i zub mi je zavrsio u zglobu palca i usput pokidao sve sto je mogao.

Sreca da je ruka bila gde jeste inace bi zavrsio u stomaku.
bojanko
Brzi dodavač alata

Post by bojanko »

znaci da idem na remenicu el motora fi 100 ili kako sam ja razmisljao list pile stavit 35cm ili 30. po vama sta je sad u ovom slucaju bolje
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

30 moze dok 35 ne bi trabalo sa tom postavkom remenica (12cm osovina, 13cm motor). Ako promenis remenicu mogao bi da stavljas sve tri od ovih navedenih dimenzije testera.
Last edited by ivanob1 on 25 Sep 2016 20:38, edited 1 time in total.
Post Reply