Hobby radni sto
Da li je dobro da se osnova za hobi sto napravi od kutijastih profila koje bih onda plastificirao? To bi mi bilo jeftinije nego da koristim profile od kovanog gvozdja. Znam da bi kovano gvozdje dalo tezinu a samim tim bi i sto bio tezi. Napravio sam privremeno resenje koristeci ono postolje za Singer masinu. Pretpostavljam da bi takvi kutijasti profili bili cvrsci od onih gotovih radnih stolova (B&D WM 301,Wolfcraft i sl.)
Mislio sam na kutijasti profil (suplje) ne na pun profil. To bi bas kostalo. Nesto kao sto su ove ravne kutije u cenovniku http://www.ironworks.rs/wp-content/uplo ... 1.2016.pdf Mada to radi meni blizi Jeep Commerc kod Pancevackog mosta.
A evo kako izgleda privremeni sto.

Ovu radnu plocu mi je dao od moje koleginice muz . Imao je viska. Gore sam stavio linoleum. Ovo je privremeno dok ne napravim radni sto. Znam da to bas nije ono o cemu se pisalo kad je sper ploca u pitanju ali za prvu pomoc ce da posluzi.
A evo kako izgleda privremeni sto.

Ovu radnu plocu mi je dao od moje koleginice muz . Imao je viska. Gore sam stavio linoleum. Ovo je privremeno dok ne napravim radni sto. Znam da to bas nije ono o cemu se pisalo kad je sper ploca u pitanju ali za prvu pomoc ce da posluzi.
Last edited by Zuba1970 on 20 Nov 2016 12:52, edited 1 time in total.
A štaće ti ta skalamerija od šivaće mašine, stavi to na neko drugo mesto kao deo neke dekoracije, a ovde ako si već odlučio da napraviš radni sto napravi ga odmah od čeličnih profila kako "bog zapoveda" umesto što gubiš vreme i trošiš resurse dok se zamajavaš sa tim improvizacijama.
Last edited by yaki on 20 Nov 2016 14:45, edited 1 time in total.
Od sutra cu da jurim da napravim osnovu od kutijastih profila. A ovu "skalameriju" odnosno njene noge cu da iskoristim da sebi napravim nov radni sto. S'tim sto cu i tu da vidim da mi naprave kvadrtni deo sa profilom kako bi izrtsio ukrucenje. Jedino sto nece imati fioke pa mislim mozda da napravim ili kupim kasetu sa fiokom.yaki wrote:A štaće ti ta skalamerija od šivaće mašine, stavi to na neko drugo mesto kao deo neke dekoracije, a ovde ako si već odlučio da napraviš radni sto napravi ga odmah od čeličnih profila kako "bog zapoveda" umesto što gubiš vreme i trošiš resurse dok se zamajavaš sa tim improvizacijama.
Edit: jedino nisam siguran koja velicina profila i debljine celika da se koristi za konstrukciju stola. Da li je dovoljno 20mm x 20 mm ili nesto veci?
Last edited by Zuba1970 on 20 Nov 2016 16:26, edited 1 time in total.
Ideja mi je da napravim univerzalni sto koji bih kristio i za stolariju i za neka druga majstorisanja po stanu. Izvinjavam se ako sam otisao u drugu krajnost.
Last edited by Zuba1970 on 20 Nov 2016 16:32, edited 1 time in total.
Ne vidim sto si zalutao. Prvo sta znaci hobi sto? AKo ti je hobi skupljanje postanskih marki, sto moze da bude prilicno lagan
Ako o njega treba da upres, i radis rukom, onda lakoca nije dobro resenje, moras da ga napravis sto tezim i krucim. To moze sa metalnim cevima, no napraviti takvu konstrukciju da bude rasklopiva, brzo i lako se sklapa, i pri tome ne izgleda kao nakaza u stanu nije prosto. Kada takvu konstrukciju krenes da premestas u stanu, umesto nje, stradace stan.
Sa druge strane, ako to isto napravis od drvenih greda, koje se drze klinovima, sklapanje i rasklapanje je generalno brze nego zavrtanje srafova. Kada u sklanjaju takve konstrukcije udaris nesto u stanu, nema posledica po bilo sta drugo u stanu. A i kostace te manje, i izgledace lepse. I moci ce kasnije da se iskoristi za nesto drugo, ako ikada uspes da se prosiris. Cak i minijaturna tezga, za rad u stanu, koja se postavi na trpezarisjki sto, je jako lepo resenje za hobiste. Kada nemaju mesta za nesto vece.
Nemoj da mislis da se svi mi ovde razbacujemo sa prostorom i ogromnim radionicama. Ja sam danas rastugavao talpe na sred dnevne sobe, rucnom testerom, a "radionica" mi je vise stovaiste za alat, posto imam problema da celom duzinom obradim talpu od metar. Jednostavno, to je maksimalna duzina i ruke mi udaraju o orman, ako probam da se postavim kako treba, iza nje.

Sa druge strane, ako to isto napravis od drvenih greda, koje se drze klinovima, sklapanje i rasklapanje je generalno brze nego zavrtanje srafova. Kada u sklanjaju takve konstrukcije udaris nesto u stanu, nema posledica po bilo sta drugo u stanu. A i kostace te manje, i izgledace lepse. I moci ce kasnije da se iskoristi za nesto drugo, ako ikada uspes da se prosiris. Cak i minijaturna tezga, za rad u stanu, koja se postavi na trpezarisjki sto, je jako lepo resenje za hobiste. Kada nemaju mesta za nesto vece.
Nemoj da mislis da se svi mi ovde razbacujemo sa prostorom i ogromnim radionicama. Ja sam danas rastugavao talpe na sred dnevne sobe, rucnom testerom, a "radionica" mi je vise stovaiste za alat, posto imam problema da celom duzinom obradim talpu od metar. Jednostavno, to je maksimalna duzina i ruke mi udaraju o orman, ako probam da se postavim kako treba, iza nje.
da, stolovi za montazu se odozgo oblazu debelim filcom da se ne bi grebale lakirane povrsine.nikola28 wrote:Sta stavljate kao podlogu na radni sto da se ne bi predmet rada klizao prilikom obrade?
Ne mislim na male predmete,pa u stegu,nego na velike,npr,korpuse kuhinje...mislim da je neko pominjao coju ili neku tkaninu,lupam,nemam pojma