Kako pravilno gitovati rupe od srafova u MDF?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Glavni razlog za spajanje pod uglom od 45 su vidljive povrsine. Ako je u pitanju univer ili unapred furnirani mdf, ili sper koji nema idealne listove (ima rupica), jedino sto daje prihvatljiv izgled je gerovan spoj.
Drugi razlog za ovu specificnu primenu je pomenuo metabo u uvodnom postu o ovakvom glodalu, a to je da bi ovakav spoj trebalo boje da "dihtuje".
digger
Majstor

Post by digger »

Mozda ne bi bilo lose (ako je moguce) promeniti temu i od jedne teme napraviti dve sa dva razlicita naslova. :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Teme su povezane jer je priča o glodalu krenula kao posledica sakrivanja (gitovanja) rupa za šrafove. Ja sam jednostavno problem okrenu naopačke i pitao "a zašto uopšte koristiti šrafove?". Gerovanje se pojavilo kao rešenje, a sa njim i razne njegove varijante i problemi...

Inače, kolega Pigoza je pokrenuo ovu temu zajedno sa temom o konstrukciji kabineta za zvučnik i lepljenju (spajanju) njegovih stranica. Slažem se da bi priče o gitovanju i ger glodalu trebalo da budu razdvojene, ali daleko se otišlo...
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Kakva ger glodala koristite, ravna ili ona sto imaju na sredinispoj kao cesalj!?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ja planiram da nabavim (baš sam se nešto zainteresovao :) ) baš ono sa slike, sa zubima na sredini. Dobro je i za spajanje stranica fioka...
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Da bas sam na ta mislio(nisam vidio da si postavio sliku) i ja sam zainteresovan jer mislim da je puno lakse za spoj nego ravno koje imam!
A osim toga u CMT - ovom katalogu na istoj strani ima i set od dva glodala za spajanje na 22.5 stepene(osmougao)!
Zna li neko cijenu tih glodala!?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

IPAK otvaramo temu ger glodala :)
viewtopic.php?pid=24892#p24892
connan
Majstor

Post by connan »

Evo da se priključim priči o glodalima od 45*.Naziv mu je Lock MIter.Ja sam kupio jedan takav,veći od 3/4".Nabavio sam ga preko Ebay-a dosta povoljno,misllim da je bio oko 40 eura.Nisam do sada spajao MDF sa njime ali jesam drvo i mogu da kažem da je ,lock miter router bit, za pohvalu.Malo je muka ,u početku ,dok ne napraviš šablon za njega ali posle lepo radi.Komada materijala mora da se radi iz par prolaza jer je glodalo dosta velliko pa bi kidalo materijal.
"..Prodaj sve osim blanje i kreni,drugom stranom Jablane kreni.."
Post Reply