Glodalica do 15 000 dinara?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

A recimo da ti prestanes da istu pricu forsiras u svakoj drugoj temi?
Onda niko ne bi imao razloga da ti odgovara :)
Ovako... na svaki takav komentar, dobices ovakav odgovor.

Otkud ti znas da li je neko parajlija ili nije? Imas uvid u moj tekuci racun ili novcanik?
I kakve to veze ima sa tim dal cu nesto raditi za pare ili iz zadovoljstva?

Teme se ne brisu i zakljucavaju zbog suprotnih misljenja, vec kada neko pretera sa "svadjom".
Uobicajeni off, kada je to moguce se premesta u drugu temu. Bez obzira o cemu se radi.

I ne menjaj teze, nisu isto cena alata i cena proizvoda.
vuk samotnjak
Precizni šegrt

Post by vuk samotnjak »

Pozdrav. Planiram kupovinu glodalice, te tako počitah ovu temu. Razmišljam da uzmem ovu:
https://www.okov.me/mn/alati/elektricni ... 200w-bosch
Za vikend će biti na akciji 15%, tako da ispada nekih 85 eura. E sad, koliko sam razumio iz teme, nije bas na dobrom glasu. Kako sam amater i ovim se bavim iz hobija, ne bih bas za početak uzimao profi alat. Pošto ne radim obimnije poslove, snaga i brzina mi nisu toliko prioritet, naglasak bi bio na preciznosti. Kolika preciznost se moze očekivati od ove glodalice, u smislu, kolika je razlika, izmedju nje i klasicnih kineza, tipa workers best i sl.? Takođe me zanima, na šta najviše obratiti pažnju prilikom kupovine glodalice? Ako imate neki drugi model da preporučite, moze i do 200 eura.
Unaprijed zahvalan!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Glavni problem kod svih jeftin(ij)ih glodalica je klackanje u vodjicama kada nisu blokirane.
To je lako poroveriti.
Oslobodis blokadu, stisnes stopu o neku povrsinu, i guras telo levo-desno. Ako osecas zazor... nemas preciznosti.

Druga falinka je lose centrirana osovina/caura, ali to vec nije tako lako proveriti na licu mesta.
vuk samotnjak
Precizni šegrt

Post by vuk samotnjak »

Hvala na odgovoru. Takođe imam dilemu koja glodala uzeti. Imaju dvije ponude setova glodala:
https://www.okov.me/mn/alati/pribor-i-o ... mm-hitachi
https://www.okov.me/mn/alati/pribor-i-o ... -kutiji-61 .
Isplati li se uzeti jedan od ovih setova, ili je mozda bolje uloziti u neka kvalitetnija, pa uzeti dva, tri za početak?
drBouz
Majstor

Post by drBouz »

nedavno kupih 1400ace, ovde kod nas, i uz nju se dobije ovaj set drugi - i otprilike ti dodje kao ta tvoja, i da kupis taj set.
valjaju li, ili ne - ne znam, nisam kompetentan da iznesem misljenje (morao bi prvo malo da ih koristim, je l'... :) ) - al' ako se ispostavi da mi rade pos'o (u smislu oblika/tipa) - prvi koji cijukne - kad dodje vreme da se menja - kupicu isti taj - ali neki kvalitetan (skup). -posto kapiram da je prica slicna kao i sa burgijama - a tu vec imam iskustvo - ukratko, ne postoji skupa-skupa burgija :) - postoje samo bas preskupe burgije - a to su, kad sve ukalkulises - one jeftine. tipa des' komada za 5-10 jura.
takodjer ti kitovi - koliko su sa jedne strane zahvalni - jer brzo uvidis koji ti trebaju - a koji ne - toliko su i nezahvalni, jer ako recimo imas set 12 necega, za 24 jura - to je onda cena 2e/kom - medjutim ako se ispostavi da zapravo koristis svega 2 iz tog seta - onda to vise nije cena 2e/kom - nego 12e/kom, a taj od 2e/kom, u principu, ima vrlo male sanse da je kvalitetan kao onaj koji kosta u startu 12. -mislim, mozda je moguce, ali licno nisam se jos susreo nikada sa istim proizvodima, razlicite cene, i da je neki koji je 6x jeftiniji kvalitetom uporediv sa tim istim, samo 6x skupljim.
regularan tip skroz
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Svi ti setovi su zgodni samo da vidis kako to izgleda, sta ce ti trebati i ponekad da uradis nesto bas specificno.
Realno... razmisli koliko ces tih profila ikada upotrebiti?
Ravno, koppir i kopir pod 90 su upotrebljivi, ali su lezajevi na kopirima katastrofa, pa ce jako brzo morati da se baci i pazari novo.
Ova boskova garnitura... tja... ne ispunjava ni uslov "da probam" (bosch ne pravi glodala, i najcesce je ono sto "valja" pod svojim imenom od reznog alata, tezak bofl, izuzimajuci specificne stvari koje se najcesce prodaju na komad, tipa burgije za keramicke plocice).

Ali.. razmisljaj o njima kao o ucilu, kompletu za OTO...

Ono sto ce ti stvarno trebati je bar jedno glodalo od pune vidije, tipa 8mm upcut, i jedno kvalitetno kopir glodalo.
A svako od njih kosta otprilike ko dve te garniture :)
sonus70
Samostalni majstor

Post by sonus70 »

ajde neki predlog za solid carbide upcut za 8 mm prihvat.
ZASto
Pred-majstorsko zvanje

Post by ZASto »

Npr. CMT katalog za 2020, strana 146, 198.080.11
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
Post Reply