Usisivac piljevine misljenja

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
sonus70
Samostalni majstor

Post by sonus70 »

E baš tako neko sam imao mnogo godina pojma nemam odakle. Jedno 20 godina služila da se stavi džak u nju kad se kosi trava, skuplja lišće... Istrulila i bačena a pojma nemam gde je matori tada nabavio.

@mbole
Burići za kupus koje sam gledao su uglavnom sa poklopcem koji je značajno manji od prečnika bureta i još se zavrće. Nezgodno za pražnjenje.
BojanPN
Majstor stolar

Post by BojanPN »

Brans
Šegrt

Post by Brans »

Ja na primjer takoder imam usisivac sa kanturinom od 30L - 1500W i samo samo mu dodao staromodnu djeciju pelenu kao krpu prije filtera da zaustavi sto vise tih sitnih cestica reda 5-10 mikrona da ne zavrse na filteru. Ako ravnam nesto elektricnom hoblom, plus smirglanje kanta se zapuni nakon nekih 150-200m1 profila (racunajuci sve cetiri strane. Maska na glavu (ionako mi je vecinom na glavi) i isprazni kantu.

Ako pogledas record power usisisvace za stolariju tipa DX1000 ili DX4000 citav sistem im je da imaju jednu krpu prije filtera kao i ja i jos jednu papirnu vrecu i svi su deklarisani da zaustavljaju cestice do 5 mikrona.

Kod vecih usisivaca sa vrecom je dobro sto mozes skupiti vecu kolicinu piljevine iz dihta i arbithera ali takoder jos vise rasprsuju te sitne cestice u zrak koje su pogune za covjeka.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Sto se vise smanjuje velicina cesticsa, to su opasnije. Nije da nisu problem, ali mnogo brze padnu iz vazduha. Krpa preko filtera nece uraditi ama bas nista za one koje su zaista opasne, ispod 2 mikrona. Samo apsolutni filteri, tipa HEPA, ULPA pomazu. I dodatno preciscavanje vazduha na nekom drugom mestu.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Neka preporuka za prečišćivač vazduha ?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Za radionicu?

KOd nas nisam video ni jedan radionicki u prodajama. Jedina mogucnost je nabavka od Axminstera, ali je to skupa varijanta. Imao sam priliku da probam veceg Jet-a i sasvim je OK, no sa obzirom koliko je to komplikovana naprava, ne bi razmisljao ni za jeftiniji Axminsterov model.

Na kraju, to moze i da se napravi, kupis parce kanala za ventilaciju u kome stoji motor, pa postavis apsolutni filter na ulaznu stranu. Nece raditi nista losije od kupovnih.

U stanu imam tri Gorenje preciscivaca, i prezadovoljan sam. Od kako ih koristimo, nemam problema sa punim sinosima ujutru. I test radi, kada nisu ukljuceni, nos je pun. Ne mislim da bi preziveli u radionici, sa obzirom da su kolicine prasine daleko vece, a ventilatori su relativno mali.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jel bese Matijas pravio par varijanti?
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Ima dosta tih linkova na youtubetu, koriste one četvrtaste ventilator 50x50 pa se lako napravi konstrukcija. Gde da nađem filtere ? One za aspirator ?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Imas filtere za centralnu klimatizaciju koji su vece povrsine, posto su talasasti, naravno i skuplji.
Mislim da su apirator filteri isuvise retki.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Trebalo bi da ima HEPA i apsolutnioh filtera za ventilaciske sisteme, a dimenzije kanala su standardne. Jos se nisam zezao sa time, nemam gde da cistim vazduh.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Kada se gledaju tehničke karakteristike na naoko sličnim modelima ima velike razlike. Na primer Elektra Beckum SPA 1000 ima protok vazduha od 1000m3 /h i podpritisak (vakum) 740 Pa.
Model Metabo SPA 1200 ima protok vazduha od 900 m3/h i podpritisak od 1600 Pa. Å ta je tu bitno ?
Post Reply