Farbanje pištoljem

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ma sori stari nisam htio nikoga vređati ali ova tema je prerasla u obično prepucavanje ja sam bolji tvoj alat nevalja i tako tome slično.Stvarno nije mi namjera da ikoga vređam ali stvarno nije ljep način na koji se počelo ovdje razgovarati.Evo mene konkretno zanima pošto ja neradim često ovakve stvari tj. farbanje recite mi koji kompresor (kakav litraža itd. itd.)da ja sebi nabavim koja dodatna oprema mi je preporučljiva od neznam regulatora pritiska i tome slično i na kraju koji pištolj s obzirom da neradim puno ali mi zatreba ustvari da to nije preskupo a da nije bačen novac u vjetar.:)
Last edited by Strkic on 21 Oct 2008 10:10, edited 1 time in total.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nazalost na nasem jeziku, toga ima jako slabo (ustvari ne slabo, nego nikako, odnosno nigde nismo nasli). Sto se tice prevodjenja, nije da se nece, al to traaaaaaje, a svako od nas ima jos po neki posao i obavezu u zivotu, tako da...
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

2 Å trkić

Nisam ništa shvatio kao uvredu...

Vidi ovako, ja sam kupio onaj Einhell od 2HP i 24l. Koštao nešto jače od 100 e. Pištolj kineska kopija nekog poznatijeg za 50 e.

Do sada ofarbano brdo stvari i pored priča oko malog kompresora i bla bla truć. Dakle i sa njim je moguće farbati ali manje količine. On roka nekih 8 bara, ne znam tačno na koliko se uključuje kada pritisak počne da pada (mislim da je oko 5-6 bara)ali ukoliko farbaš duže vremena on će raditi non stop ako je dizna na pištolju otvorena tj. ako farbaš non stop. Maltene da nema pada pritiska ali ne valja da kompresor radi non stop.

Farbanje npr. kola je nemoguće. Ali farbanje šankova, felni, prozora, vrata može.

Uz kompresor dobiješ i crevo od 5m.

Naknadno možeš da kupiš i regulator pritiska vazduha mada na ovom Einhellovom kompresoru postoje 2 izlaza. Jedan služi za regulaciju odlaznog pritiska a drugi duva maximalni kapacitet-služi za recimo pneumatske alate.

Za farbanje ti je potreban i filter vazduha da bi skupljao vlagu-kondezat koja se javlja u sistemu usled promene pritiska.

Sve u svemu mala investicija a puno dobiti.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iskreno kad bih sad kupovao tako jeftin kompresor, uzeo bih onaj od 50L (imam odavno jedan od 25L). Ima ih na sve strane, po cenama reda 150E koliko se secam. Ili bih uzeo metabov clasic koji kosta isto 150 ali je 25L (ali je i Metabo :)). Dopao mi se i onaj Gude kod Woby-a sto stoji uspravno, kosta nesto malo vise oko 175E, al zauzima mnogo manje mesta.
Za pocetak bih uzeo neku od onih garniturica koje sadrze: postolj za farbanje, za naftiranje, za izduvavanje, za pumpanje guma i crevo. Cene su im smesne (skoro sam uzeo jedan za 1200Din-15E u Metrou). Znam da su ti pistolji losi, al samo crevo sa brzim prikljuckom kosta 600Din, a i tako los ce sigurno ofarbati bolje nego cetkom.
Kad malo udjes u fazon, onda krenes sa pistoljima koji su reda max 50E.
Ako ti se usladi, i krenes da ozbiljno radis e onda vec budzet nije ogranicen a kvalitetnih ima samo pitaj sta je skupo :)
Da filter za vazduh je obavezan. Za pocetak nadji onaj mali sto se montira na kraj creva do samog pistolja. Kostaju isto nesto reda 5-10E (ja sam se iscenjko pre par nedelja za 5).
Regulator pritiska ti takodje treba. Moze da posluzi onaj sto je na kompresoru (ako dodje sa njim) pod uslovom da ima i manometar, samo onda moras da kompenzujes za gupitak pritiska u crevu.
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

Ljudi da se ne bi dalje raspravljalo ja vas pozdravljam i odjavljujem sa foruma,nemam nameru da kvarim topik.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

salchi-ciro wrote:Ljudi da se ne bi dalje raspravljalo ja vas pozdravljam i odjavljujem sa foruma,nemam nameru da kvarim topik.
salchi-ciro wrote:Nisi sve vidio.Imas i upustvo o lakovima,pistoljima,pripremnim grupama ... A da detaljno objasnjavam ovako na forumu trebam dosta vremena.Moze po segmentima ako treba,sta te najvise interesuje.Gledaj da to bude pred neki od vjerski praznika jer tad jedino imam vremena.to vazi za sve kome treba pomoc a da moja malenkost moze pomoci.
Ode mi Ćira, a ja čekao da dođe sezona verskih praznika pa da ga pitam za neke detalje u vezi farbanja :(
Stojkov
Precizni šegrt

Post by Stojkov »

kriviekser wrote:2 Stojkov

Jesi li probao da staviš malo teflona da bi sprečio surenje boje iz posude?
Staviću za sledeće farbanje, ali sam ipak očekivao drugačije rešenje - da posuda ima muški a ne ženski priključak. Čak i womax pištolj od 700 dinara ima ovakak.
Pozdrav,
Aleksandar Stojkov
digger
Majstor

Post by digger »

Kriviekser,

evo sta sam nasao. Nadam se da ce ti omoguciti da izmeris viskoznost, ako nista drugo, onda da poredis razlicite viskoznosti, u smislu, da novi rastvor farbe doteras do iste viskoznosti kao i kod farbe koja ti je radila posao.

http://www.spacegrant.hawaii.edu/class_ ... ityTe.html

Pretpostavljam da dobro stojis sa engleskim i da nemas problema da razumes sta pise. Meni je ovaj tekst na prvi pogled izgledao "naucnicki", ali kada ga procitas, vidis da je u sustini prosto. Mozda obrazac za racunanje izgleda komplikovano, ali... Ja bih u pocetku par puta koristio obrazac dok ne steknem neku rutinu i iskustvo, a kasnije bih samo merio vreme i na osnovu toga stekao osecaj da li je farba dovoljno viskozna. Prakticno, u plasticno crevo koje je zacepljeno sa donje strane, duzine ne nesto velike, ja bih stavio 15cm stavio bih farbu i kuglicu koja bi trebala da slobodno prolazi kroz plasticnu cev, i prakticno merio vreme koje je potrebno da ta kuglica padne na dno cevi. Sto je to vreme krace, viskoznost je veca.

Jos jedan sajt ali bez obrasca i tih stvari. Ovde je opisano kako se pravi sve to, ali za merenje viskoznosti na razlicitim temperaturama vode, sto tebe ne zanima, ali princip je isti. Pretpostavljam da ces se snaci.

http://www.science-projects.com/Viscosity.htm

Mojih 2 centa diskusiji.

Pozdrav, Milos
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Da, to je klasičan eksperiment za merenje viskoznosti. Mi smo u školi koristili menzuru, metalnu kuglicu i štopericu. Temperaturu vode smo merili termometrom. Meni nešto drugo nije jasno:
digger wrote:Sto je to vreme krace, viskoznost je veca.
Zar viskoznost ne pretstavlja meru otpora kretanju kroz neku tečnost? Å to je otpor veći, viskoznost je veća, a kretanje kroz tečnost je sporije. Ili grešim ... :rolleyes:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne gresis, verovatno je digger napravio lapsus tastaturis.
Nego, mislim da je za poredjenje mnogo jednostavnije nabaviti jednu od onih DIN posudica (ja sam jednu dobio uz HVLP Wagner moguce je da imaju i ovde negde da se kupe). Jeste da nemamo podatak koliko koja farba sme da se razredi, ali bar moze da se sazna sa kojom viskoznoscu pistolj radi dobro.
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

DIN posudica je ona koju naše sestre, majke, tetke i ostale koriste kad prave kolače jel?

fala digger.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ma jok :) Nema veze sa zenskinjama, a jos manje sa kolacima.
DIN posudica je u sustini jedan levak tacno odredjene zapremine.
Recimo ovako nesto:
http://www.gleempaint.com/viscosity-cup.html
Naravno ima ih i mnogo finije izrade (i naravno vece cene).
Napunis ga bojom i onda meris koliko vremena treba da boja istece iz njega. Ima ih vise sorti al koliko znam najcesce se za farbanje koristi DIN 4 (rupa na dnu je 4mm). Oni sa vecim i manjim rupama se koriste za neke ekstra guste odnosno retke materijale. Ima jos par standarda (Ford, BS...) ali je DIN najcesci.
Cesto ces videti u karakteristikama pistolja da pise nesto tipa: moze da se koristi za viskozitete od 15-40
Sto u prevodu znaci da moze da se koristi za boje kojima treba izmedju 15 i 40 sekundi da isteknu iz levka.
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

Toga sam se i bojao...

Pa to tražim već ne znam ni ja koliko dugo....nigde to ne nađoh.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sad sam zvao Mass (tamo mi je na servisu punjac za srafilicu), pa sam iskoristio priiku da pitam.
Imaju Satin koji je oko 2000 Din. Naravno nije plastikaner vec "pravi".
Ma video sam negde i taj plastikanac za neke male pare samo ne mogu da se setim.
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

a oće li i da se sagnu za te pare?

Mbole, seti se ove druge verzije, seti se, seti se...

May the power of Sworc be with you:)
Post Reply