Digitalna vaga

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

pezzo :prsgore:

konstantno u zurbi radeci po navici ........ vodeci se filozofijom da je kako god izmereno 1:50

slagao sam juce sad gledajuci papire nije 1kg 1l nego je priblizno

i ja koristim Sayerlack

zato su i dobre ovakve rasprave nekda vidis ono sto ti je bilo pred nosom :smejanje:

meni i nije bitno koliko je vagica precizna nego da uvek isto meri cega god , jer me zanima odnos farbe prema herteru i razredjivacu ,ne prodajem farbu :D
nekom verovatno jeste i ima svoje razloge
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kako da izmerim 3-5ml na vagici?
Ako znam gustinu, ili ako mi je dat tezinski odnos ne vidim sta je problem?
Recimo epoksid najcesce mesam u kolicini koja je reda 10 grama smole i 2.5 grama ucvrscivaca. I to mi je najcesce previse, ali ako idem ispod toga, vec pravim veliku gresku.
Naravno za tako male kolicine, se koristi i mala vagica, koja meri sve skupa do max 500 grama.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ja te male kolicine merim spricem. Naravno prvo proverim specificne mase, pa pretvorim u zapreminu. Spricevi se prave i od 2ml, za insulin, a kostaju malo, pa mogu da budu i jednokratni. Taj od 2ml, sa podelom od Ml, dopusta vrlo precizno merenje i desetog dela ml, kada neko hoce da bude precizan. Tako sam godinama merio odnose za epoksid.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

mbole wrote:ne vidim sta je problem?
Pa evo da pokusam da ti objasnim. Niko tako ne radi iz vise razloga, a iznecu ti i dokaze.
Na sledecim linkovima su posude za merenje u lakirnicama. Link je od firme koja opremom i sredstvima za lakirnice snabdeva mnoge industrije (i nemaju ni jednu vagicu u ponudi !!!):

http://www.solvepi.com/pagina-prodotto/ ... duata-lt-5
(na linku su graduisane posude za rastvaranje lakova, od polietilena visoke gustine)

http://www.solvepi.com/pagina-prodotto/ ... aduati/all
(na ovom linku su menzure i graduisane pipete takodje od specijalne plastike)

Jedan primer...
U toku rada ti se pojavi problem "riblje oko". To je pojava kada se lak sa nekih mesta razilazi kao od masnoce ili tragova silikona i sl. To se ispravlja za desetak sekundi, tako sto u lak odmah umesas nekih 2-3% odgovarajuceg aditiva (koji treba svaki lakirer da ima na dohvat ruke. Hitnost je potrebna da ne bi izgubio silno vreme zbog te gluposti. U tom slucaju ti nemas vremena da to radis sa vagicama, nego jednostavno pogledas nivo na posudi sa lakom, ona je graduisana i odmah vidis da imas u njoj na primer jos 3 litre pripremljenog laka. Na 3 litre 3% dodje 9 ml. Uzmes menzuricu od 10 ml i odmeris 9 ml i umesas u lak i odmah sa tim lakom isprskas mesta gde se lak razilazi, a potom jos jednom ponovo preprskas ceo predmet i to je gotovo. To mora da se uradi dok je lak jos mokar, znaci pre nego sto je poceo da se susi i problem je resen za desetak sekundi, a ne za dva sata (jer ako se lak u medjuvremenu zasusio, onda moras da cekas sve dok se dobro ne osusi za smirglanje, pa vise puta da preprskavas i smirglas isto mesto ukoliko nemas aditiv i to oduzme silno vreme i zivce).
Isto se radi i sa ostalim aditivima, akceleratorima, usporivacima i drugim. To sa vagicom niko ne radi.
Bitno je znati sta i kako i razjasniti sta, gde i kako. A ovakav Singerov tvrdoglavi stav prema meni nicemu ne vodi i ko je kakav profesionalac, to bih zaobisao na ovom forumu i ne vidim da sam ikoga uvredio sto napisem kako se sta radi.
Last edited by Pezzo on 03 Sep 2017 15:39, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Pezzo wrote:Bez ikakve prepotencije mogu samo da ti kazem da niste svi vi na forumu zajedno potrosili toliko lakova koliko sam ih ja sam potrosio i nisam imao vagicu :)
sta reci...

ja i dalje trazim VAGU .....:arg:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

https://www.sinergica-soluzioni.it/bila ... tata-10_kg
Evo ti link radi orijentacije koliko takve vage kostaju, a imaju i one toleranciju od par grama, mada uglavnom trebaju trgovcima koji razmeravaju lakove za prodaju.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

http://www.svaga.rs/vage/precizne/

http://www.metroteh.rs/kern-de-6k1d

nije sa vratom ,ekran je na kablu

ja znam coveka koji trosi kantu farbe (25kg) na dan , deset krila plus stokovi to mu dodje tu nedje ako ne i vise i tako svaki dan , on nema vagicu mesa po osecaju i ne bih se kladio da se nesto razumeva u farbanje :smejanje: ko je potrosio koliko farbe nije merilo

baciti danas 25kg podloge moze svako da nauci za 5 dana i ne mora nuzno da se razume u farbanje

ljudi uglavnom znaju onoliko koliko im je potrebno (npr. ja )

neki vole ovaj posao i znaju vise , farbaju razicitim farbama...... i sreca pa hoce da podele to s drugima
Last edited by art of wood on 03 Sep 2017 21:05, edited 1 time in total.
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

A-ha,
Oce li mi neko reci koliki je sjaj na komodi, i kako da se ovako lijepo ofarba. :D
Image
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Gde ti tu vidis komodu ? :smejanje:
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

art of wood wrote:baciti danas 25kg podloge moze svako da nauci za 5 dana i ne mora nuzno da se razume u farbanje
Nije ni rad sa podlogom uvek jednostavan. Ako je nabacujes na bajcovanu povrsinu i primetis neki defekt, na primer pojave se mrlje od lepka, sta ti radis u tom slucaju ? Jel znas kako se uklanja ?
"Baciti" je sirok pojam, ali posao lakirera nije samo da prska lak, to je samo manji deo utrosenog vremena, a najveci deo vremena ode u pripremi.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

nista nije jednostavno samo sam rekao da trosenje farbe ne znaci nuzno i znanje zanata

mislio sam na ljude koji stancuju sobna vrata po Bg koja kostaju 120 evra gotova sa plivajucim pervajzina ......gde nema ekononske racunice do stednje na svemu i svacemu .... i ja sad pitam koje tu lakirer i koliko je placen....a radi se tako i to znam (kada je gradjeno naselje stepa stepanovic koliko je tu vrata ugradjeno i propalo stolara :D )

ja nisam lakirer ali sam farbam svoj namestaj (bajc -lak ;podloga patina akril; RAL do 60 % retko visoki sjaj )i vise nista to je opus mog rada

Problem s ne obrusenim lepkom. Prvo ja pravim frontove i sve od drveta retko imam taj problem lepak se vidi i pre bacanja podloge jos u toku bajcovanja koji uklonim mehanicki (lepak se najbolje skine vlaznom krpicom) bolje spreciti nego leciti :D

ali svakako bi vole da cujem kako to drugi rasevaju
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Tijekom lakiranja, drastičnom metodom oštrice skalpela. Ne preporučam nikome, ali ne znam bolje.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Scotch-Brite-om dok je jos mokar lak. A ako se skine i malo bajca, to se popravi posle smirglanja.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

zavisi koji je bajc

ako je vodeni bajc lepak posvetli bajc skines lepak Scotch-Brite-om ili brusnim papirom i sve se svodi na krpljenje

ako su intervencije male (spojevi itd )sve pije vode ali ako je na sred tablice fronta ploce stola ...imas tako nesto batali pricu

ko poznaje tematiku gleda da se to ne desi bira lepkove koji to ne rade (ili manje) zna na kom drvetu se to vise ispolljava i sa kojim bajcevima
pazi prilikom rada
recimo jasen i hrast imaju duboke godove plus venge bajc kanuo lepak na plocu recept za glvobolju u farbari (kada kane ne brusis skines ga mokrom krpom )
ja i spojeve frontova nakon sklapanja brisem mokrom krpom manje muke kasnije jbg nemam kalibrirku ::neznam::

sjebasmo coveku temu nacisto :smejanje:

profesore admine :oskyldig:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pezzo wrote:
mbole wrote:ne vidim sta je problem?
Pa evo da pokusam da ti objasnim. Niko tako ne radi iz vise razloga, a iznecu ti i dokaze.
...
I dalje ne vidim sto je problem u merenju.
To sto je tebi brze da nadjes menzuricu i njome odmeris, posto si tako navikao, ne znaci da meni nije brze da odmerim na vagici, posto sam ja tako navikao.
To sto svi rade na jedan nacin, uopste ne znaci da je taj nacin dobar (i najcesce nije, samo je jednostavan).

Naravno da znam da postoje posude sa podelom.
Ali one su napravljene da bi stvari bile jednostavnije, ne da bi bile tacnije.
I dalje pricas o industriji, a kada se meri na velike kolicine, mozes kako hoces. Cak tada lako moze da bude da je po zapremini tacnije, posto vagama pada tacnost sa porastom maksimalne mase koju mogu da izmere.
Al ovde nema nikoga ko je "industrija".

Kada sipas neku relativno malu kolicinu u posudu koja je recimo precnika 5cm, samo zbog povrsinskog napona cas posla dobijes gresku od 3ml (nek se samo za milimetar "savije" tecnost). U posudi koja je precnika 10cm, ta greska raste sa kvadratom, to jest sada je 12ml.

Ajde da kazemo da si merio malom menzurom.
Kad prespes iz male u veliku, dobijes gresku onoga sto je ostalo na zidovima male (a na maloj kolicini, to ume da bude znacajno). Ako stavis veliku na vagu, resetujes taru, i sipas direktno u nju dodatak, te greske nema.

Sad... kome je tesko da preracunava procente... sta znam, meni je to cas posla.
Post Reply