Pezzo wrote:mbole wrote:ne vidim sta je problem?
Pa evo da pokusam da ti objasnim. Niko tako ne radi iz vise razloga, a iznecu ti i dokaze.
...
I dalje ne vidim sto je problem u merenju.
To sto je tebi brze da nadjes menzuricu i njome odmeris, posto si tako navikao, ne znaci da meni nije brze da odmerim na vagici, posto sam ja tako navikao.
To sto svi rade na jedan nacin, uopste ne znaci da je taj nacin dobar (i najcesce nije, samo je jednostavan).
Naravno da znam da postoje posude sa podelom.
Ali one su napravljene da bi stvari bile jednostavnije, ne da bi bile tacnije.
I dalje pricas o industriji, a kada se meri na velike kolicine, mozes kako hoces. Cak tada lako moze da bude da je po zapremini tacnije, posto vagama pada tacnost sa porastom maksimalne mase koju mogu da izmere.
Al ovde nema nikoga ko je "industrija".
Kada sipas neku relativno malu kolicinu u posudu koja je recimo precnika 5cm, samo zbog povrsinskog napona cas posla dobijes gresku od 3ml (nek se samo za milimetar "savije" tecnost). U posudi koja je precnika 10cm, ta greska raste sa kvadratom, to jest sada je 12ml.
Ajde da kazemo da si merio malom menzurom.
Kad prespes iz male u veliku, dobijes gresku onoga sto je ostalo na zidovima male (a na maloj kolicini, to ume da bude znacajno). Ako stavis veliku na vagu, resetujes taru, i sipas direktno u nju dodatak, te greske nema.
Sad... kome je tesko da preracunava procente... sta znam, meni je to cas posla.