Sklapanje kuhinje
- maricaiivica
- Moderator
Ovde gluvi telefoni 
Najpre na skici postoji jedna "cudna" mera, koja ne znam za sta je vezana (49.3)
Recimo da su dve zadnje stranice (koje dodju do zida) ukupno po 60 a bokovi 30 (ono sto je na slici 28mm), obe spoljasnje mere.
Kada kazem ukupno mislim na spoljasnje mere elementa, posto imas i debljinu univera od 1.8, tako da je za secenje jedna stranica 60, druga 58.2, i bokovi po 28.2.
Ako je univer debljine 18mm, otvor za vrata je:
Uza mera (izmedju unutrasnjih uglova) - 39.9cm
Sira mera (izmedju spoljasnjih uglova) - 42.4cm

Najpre na skici postoji jedna "cudna" mera, koja ne znam za sta je vezana (49.3)
Recimo da su dve zadnje stranice (koje dodju do zida) ukupno po 60 a bokovi 30 (ono sto je na slici 28mm), obe spoljasnje mere.
Kada kazem ukupno mislim na spoljasnje mere elementa, posto imas i debljinu univera od 1.8, tako da je za secenje jedna stranica 60, druga 58.2, i bokovi po 28.2.
Ako je univer debljine 18mm, otvor za vrata je:
Uza mera (izmedju unutrasnjih uglova) - 39.9cm
Sira mera (izmedju spoljasnjih uglova) - 42.4cm

eh momci tu sam, malo je morala kuhinja na pauzu jbg, ali do kraja godine je ipak moram zavrsiti pa samo par pitanja
1. abs kantiranje iverice korpusa, 0,5mm ili 2mm? (MDF planiram 2mm)
2. Ormar u kojem ce biti ugradbena pecnica je kod mene dubine 500mm jer ce elementi biti 5cm odvojeni od zida, e sada preporuka proizvodjaca je dubina 550mm, ali da ima prorez na kraju 35mm, pa pitanje je da li bi ja mogo nju ubaciti u ovaj moj ormar? 47mm bi te pecnice bilo u "zraku", tako da ne znam da li bi to bio problem?
1. abs kantiranje iverice korpusa, 0,5mm ili 2mm? (MDF planiram 2mm)
2. Ormar u kojem ce biti ugradbena pecnica je kod mene dubine 500mm jer ce elementi biti 5cm odvojeni od zida, e sada preporuka proizvodjaca je dubina 550mm, ali da ima prorez na kraju 35mm, pa pitanje je da li bi ja mogo nju ubaciti u ovaj moj ormar? 47mm bi te pecnice bilo u "zraku", tako da ne znam da li bi to bio problem?
Mislim da je pecnica sama duboka 550 mm,i to bez onih 20 mm koji su u ravni sa ostalim vratima...znaci treba ti korpus dubine bar 550 mm ali bi i pozadi trebalo da se ostavi mesta za strujanje vazduha....nije dzabe radna ploca po standardu 600 mm...a korpusi su valjda minimum 520 i jos su odaljeni od zida 40 mm...otprilike....
Proveri uputstvo od pecnica,u uputstvu imas potrebne mere za ugradnju....
Last edited by nikola28 on 13 Dec 2016 19:43, edited 1 time in total.
po mjerama je korpus od 550mm, gdje dno ima nazad prorez od 35mm, ideja kuhinje je bila 5cm da je odmaknuta od zida, onda 500mm korpusa, 18mm fronti i 32mm ostane ploce radne preko, i po istoj mjeri sam planirao i ormar, ali sada radi pecnice mozda cu malo morati izmjeniti plan, evo slika dimenzija za pecnicunikola28 wrote:Mislim da je pecnica sama duboka 550 mm,i to bez onih 20 mm koji su u ravni sa ostalim vratima...znaci treba ti korpus dubine bar 550 mm ali bi i pozadi trebalo da se ostavi mesta za strujanje vazduha....nije dzabe radna ploca po standardu 600 mm...a korpusi su valjda minimum 520 i jos su odaljeni od zida 40 mm...otprilike....

e sad ja sam u dilemi, jer ovih 35mm koje treba imati radi pretpostavljam hladjenja bi imao ja iza jer bi to bilo tih 5cm od zida, ali 47mm pecnice bi bilo u zraku nazad tj. ne bi imalo dno ispod dok bi ostalih 500mm imalo
ove ostale dimenzije visine i sirine su ok, 2 cm u sirinu sam smanjio ormar, e jedino ne znam da li da mjenjam i dubinu
Last edited by Amat3r on 13 Dec 2016 19:56, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
Dubina od 550 mm pecnice je samo na sredini pecnice...pecnica je u gornjoj i u donjoj zoni plica,tj,kraca od tih 550 mm tako da nista nece visiti...
A ako te je Marica lepo razumeo da pecnica viri 50 mm iz korpusa napred- to je bas ruzno,jer je i druga boja u odnosu na front pecnice,a i pecnica nema punu visinu kao front nego je manja za nekih 15 mm u gornjoj zoni...a i na bokovima pecnica imas spremljene rupe da pecnicu usrafis u bokove njenog korpusa da se ne bi pomerala...
A ako te je Marica lepo razumeo da pecnica viri 50 mm iz korpusa napred- to je bas ruzno,jer je i druga boja u odnosu na front pecnice,a i pecnica nema punu visinu kao front nego je manja za nekih 15 mm u gornjoj zoni...a i na bokovima pecnica imas spremljene rupe da pecnicu usrafis u bokove njenog korpusa da se ne bi pomerala...
ne naprijed, nego nazad bi virila 5cm, tacnije 47mm, dok bi 500mm lijepo leglo, znaci moze tako, i ja sam nekom svojom logikom isao da bi radi hladjenja moglo biti ok jer njihova preporuka je 35mm i to proreza, ovako 50mm prostora ce imati, hvala na pomoci 
uglavnom do kraja sedmice odoh naruciti sve (taman jos jednom dok provjerim krojnu listu za svaki slucaj
, i jos neke sitnice sam sa sobom u glavi odlucim), pa onda cu drugu temu napraviti tamo u projektima pa i postaviti slika dok budem ovo sklapo :prsgore:

uglavnom do kraja sedmice odoh naruciti sve (taman jos jednom dok provjerim krojnu listu za svaki slucaj

Last edited by Amat3r on 13 Dec 2016 22:07, edited 1 time in total.
vjerujes u ovoj svoj frci i razmisljanju zaboravio sam da ce mi ici lesonit, pa reko silikon :smejanje: :smejanje:sasasasa wrote:Preko onih koje idu na zid stavljas lesonit a gornje kantove pokriva radna ploča, tako da nemas potrebe.
iso sam danas gledo vodilice za ladice 80-100€ ce me vjerovatno izaci za 6 ladica, jedino sutra jos imam otici u jednu firmu gdje sam cuo da imaju sofclose vodilice od 5-9€ pa da vidim kakve su :prsgore: proizvodjac profitech
Last edited by Amat3r on 14 Dec 2016 19:51, edited 1 time in total.
Zbog takvih cijena ja na svoju kuhinju nisam stavio softclose sistem. Nasao strasno dobro klizace po 15 km i prezadovoljan sam sa njima. Kad malo razmislim, nikad dosad nisam ni stavio softclose sistem ni na sta. To mi izgleda kao vrlo skup modni detalj, bez neke prakticne prednosti.
Kad vec spominjes silikon, ne bi bilo lose da zastitis unutrasnje ivice sudopere. Nikad ne znas kad ce prokapati...
Talijani su jedno vrijeme stavljali "korito" od pocincanog lima na pod sudopera, produzi mu zivot bar 2-3 puta. I to ti je opcija. Dosada sam lim mozda stavio 3 ili 4 puta i sve i jedna kuhinja jos uvijek drzi. Moj sudoper je takav lim vec dva puta spasio od poplave.
Kad vec spominjes silikon, ne bi bilo lose da zastitis unutrasnje ivice sudopere. Nikad ne znas kad ce prokapati...
Talijani su jedno vrijeme stavljali "korito" od pocincanog lima na pod sudopera, produzi mu zivot bar 2-3 puta. I to ti je opcija. Dosada sam lim mozda stavio 3 ili 4 puta i sve i jedna kuhinja jos uvijek drzi. Moj sudoper je takav lim vec dva puta spasio od poplave.
Dobra ideja za to :prsgore: uglavnom isao danas i najeftiniji softclose je 23KM, da ne pricam o ovim skupljim, i u wuthu na njihovoj stranici0 sam nasao neki jeftiniji samo moram otici do njih, evo ima ovdje na drugoj stranici desno taj sistemsasasasa wrote:Zbog takvih cijena ja na svoju kuhinju nisam stavio softclose sistem. Nasao strasno dobro klizace po 15 km i prezadovoljan sam sa njima. Kad malo razmislim, nikad dosad nisam ni stavio softclose sistem ni na sta. To mi izgleda kao vrlo skup modni detalj, bez neke prakticne prednosti.
http://www.wurth.ba/Images/StaticPages/ ... 7_2013.pdf
a ispod njega ove normalne koje su manje od 2km
vjeruj najvise mi ladicar ovaj pravi probleme jer moram prvo skontati vodilice radi dimenzija, a za ove gornje elemente najverovatnije cu ici one plinske podizace, tu ima ovih sminkerski opcija malo je reci ali zato su i cijene paprene
Joj, nemoj one od dvije marke...
Nisam nikad kupovao u wurthu ali imam strasno losa iskustva sa onim bijelim klizacima uopste. Volio bih da znam koje marke su oni oje sam ja stavio, ali se ne mogu sjetiti da me ubijes. Ja jednostavno odem u jednu radnju u Banja Luci za koju ne znam kako se zove ni čije okove prodaje i kupim najjeftinije klizače.
Ako ti sta znaci, ganjaj one sto imaju kuglice u mehanizmu, izgleda da traju vjecno...
Plinski podizaci su super i daju kuhinji moderniji izgled jer je vrata u elementu dijele poprijeko. Jedino je pitanje koliko vrata imas
I oni znaju biti poskupi.
Jedan savjet: ako planiraš ugradbenu kantu za smeće nemoj uzeti neku jeftinu. Ja sam uzeo i sad me smori. Za 40 KM razlike bi radila kako treba...
Nisam nikad kupovao u wurthu ali imam strasno losa iskustva sa onim bijelim klizacima uopste. Volio bih da znam koje marke su oni oje sam ja stavio, ali se ne mogu sjetiti da me ubijes. Ja jednostavno odem u jednu radnju u Banja Luci za koju ne znam kako se zove ni čije okove prodaje i kupim najjeftinije klizače.

Ako ti sta znaci, ganjaj one sto imaju kuglice u mehanizmu, izgleda da traju vjecno...
Plinski podizaci su super i daju kuhinji moderniji izgled jer je vrata u elementu dijele poprijeko. Jedino je pitanje koliko vrata imas

Jedan savjet: ako planiraš ugradbenu kantu za smeće nemoj uzeti neku jeftinu. Ja sam uzeo i sad me smori. Za 40 KM razlike bi radila kako treba...