mislim da prvo treba nauciti sta trazis pa onda potraziti na stovaristu niko nebrani da biras dasku ako si uporan nadje se po neka kvalitetna daska . ja pravim filunge( velikih sirina i do 80cm) za kuhinjska vrata ormane vitrine....to je mnogo tanja forma i nista je ne drzi do sama sebe jer ako ona pocne da se baca pukose vrata jasen sreman da ide na frezer
zato sam i u prethodnim postovima rekao da kad se lepi drvo mora prvo da se nauci kako se slazu godovi vizuelno i veoma bitno i na kantovina da vuku jedan drugog u suprotnim pravcima .ja sam imao srece kada sam pocinjao da se bavim ovim poslom pa sam ucio zanat od straih majstorara koji su hteli da podele znanje lakse se uci od drugih nego na sopstvenim greskama .
najboje se vidi da li si u pravu ili nisi ako pogledas u namestaj koji si radio pre 10 god ili vise . ja uvek cenim savet dobrog stolara ovaj posao se uci dok si ziv
Last edited by art of wood on 15 Jul 2016 23:17, edited 1 time in total.
Jedan od razloga sto PRAVILNO secene daske kostaju ko sto BR napisa, je sto neko treba da se potrudi kada sece trupac, a ne samo da ga baci na kolica, pa kako mu izadje.
Stablo nije crtez, i uvek je uze na vrhu nego na dnu, plus krivudanje, cvorovi... sve ono sto realno stablo ima a na crtezu je idealno.
E kad Milisav brepi trupac o kolica, kako je pao tako ga sece. Pa u sustini ni jedna jedina daska ne prati vlakna, nego svaka ide po malo ukoso.
No... covek ima to sto ima.
Ja iskreno, ne znam recept koji ce to zadrzati da se ne pokrivi. Pa sve da stavis podebeo celicni profil, kad daska krene da se uvrce kako se njoj svidja... ode ona i pokrivi sve sto je za nju vezano.
Kusak moze da zaustavi neka minimalna odstupanja, ali samo na dasci koja je vec sama po sebi dosta "mirna". Ako je daska "divlja" ne zaustavise je ni mengele.
E sad, i sasa, i ti bi malo "ono bez ono". Imas takvu dasku kakvu imas.
Jedno od prvih pravila stolarije, kada se radi sa drvetom a ne sa plocastim materijalom je, da ti samo mozes da izvuces iz drveta ono svo vec postoji u njemu.
Ne mozes da ga teras da bude nesto sto nije. Mozes da probas, al veruj mi, vratice ti i to s debelom kamatom.
Daklem, od tako rezanih dasaka, tako susenih, ne pravi se siroka ploca na nacin kako tebi odgovara da izgleda. Radi se onako kako drvo kaze.
Ili menjaj daske ili se prilagodi njima.
A to sto se tebi vise svidja da bude ovako nego onako... sto se daske tice... to je tvoj problem, one ce se igrati po svome, i nema teorije da ih u tome zaustavis.