ja se tutkala secam kao dete... koristili su ga moleri... vrrrrlo uspesno... pa jos razbiju jedno jaje u farbu... ili samo belance stave... ne secam se...yetta wrote:vala i meni ! Ja se naježim kada pomislim na uvoz.boggy wrote:Meni ovo zvuci ipak bolje od uvoza...
Nego sad sam bačen u dilemu. Tutkala ima, cena povoljna ali obzirom da sam stvarno sa njime lepio još pre dobrih četrdesetak godina - ja se i ne sećam postupka topljenja ???
Nešto kao kroz maglu, mislim da sam topio indirektno, u konzervi sa malo vode pa sve skupa u posudi sa vrelom vodom, tako nešto !!??
heb... ti sklerozu

Jedino sto znam je da se za drvene muzicke instrumente (violine, violoncela...) koristi tutkalo, jer omogucuje relativno lagan servis instrumenta... lepak se odlepi na vodenoj pari... sto je dobro... a i pogodno utice na zvuk...
______
EDIT:
Ti mozes kombinovati ako negde treba tutkalo koristiti... ali definitivno... omanja flasica Titebond II ili III nije na odmet barem za lepljenje vrata gitare i kojecega drugog... posto sumnjam da ces imati potrebu da ista popravljas... mada ko ce ga znati
Koliko videh puknuti poklopac na korpusu gitare se "popravlja" tako sto se frezerom isece stari i zalepi novi... to znaci nije bilo tutkalo... nego PVA lepak... ili nesto trece...
--------
Najvise sto se meni licno svidja kod tutkala je sto SPORO vezuje, nije slab lepak, sto se moze videti u onom dokumentu gde su testirali lepkove, ranije u ovoj temi.... jeer... kod nekih konstrukcija koje sam proletos radio... "obican", cak "spori", Titebond III, zahteva troclanu uvezbanu ekipu (cak je jedan pravi stolar bio clan ekipe), za sklapanje sigurno vazduhonepropusnog spoja, gde lepak iscuri pomalo ali SVUDA na spojevima, posle stezanja, a keksanjem se spaja, "na ger".... i posle stezanja zadnje stege u poslednjem minutu (ukupno 15min. ima na raspolaganju) ekipa je bila znojava i zadihana... sto zbog nedostatka kondicije, sto zbog nepetosti i stresa...
E da, postojao je i cetvrti clan... koji je govorio koliko jos vremena imamo...
Sta da kazem... to je bilo lepljenje "na sto metara s preponama u prazan bazen" ....

Ima razloga tutkalo ne proglasavati zastarelim.. naravno... za neke primene... ne za namestaj...
mozda nije lose pogledati na netu... "hide glue" = tutkalo