Lepak za drvo

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

yetta wrote:
boggy wrote:Meni ovo zvuci ipak bolje od uvoza... ;)
vala i meni ! Ja se naježim kada pomislim na uvoz.

Nego sad sam bačen u dilemu. Tutkala ima, cena povoljna ali obzirom da sam stvarno sa njime lepio još pre dobrih četrdesetak godina - ja se i ne sećam postupka topljenja ???
Nešto kao kroz maglu, mislim da sam topio indirektno, u konzervi sa malo vode pa sve skupa u posudi sa vrelom vodom, tako nešto !!??
heb... ti sklerozu :lol:
ja se tutkala secam kao dete... koristili su ga moleri... vrrrrlo uspesno... pa jos razbiju jedno jaje u farbu... ili samo belance stave... ne secam se... :cool:

Jedino sto znam je da se za drvene muzicke instrumente (violine, violoncela...) koristi tutkalo, jer omogucuje relativno lagan servis instrumenta... lepak se odlepi na vodenoj pari... sto je dobro... a i pogodno utice na zvuk...
______
EDIT:
Ti mozes kombinovati ako negde treba tutkalo koristiti... ali definitivno... omanja flasica Titebond II ili III nije na odmet barem za lepljenje vrata gitare i kojecega drugog... posto sumnjam da ces imati potrebu da ista popravljas... mada ko ce ga znati
Koliko videh puknuti poklopac na korpusu gitare se "popravlja" tako sto se frezerom isece stari i zalepi novi... to znaci nije bilo tutkalo... nego PVA lepak... ili nesto trece...
--------

Najvise sto se meni licno svidja kod tutkala je sto SPORO vezuje, nije slab lepak, sto se moze videti u onom dokumentu gde su testirali lepkove, ranije u ovoj temi.... jeer... kod nekih konstrukcija koje sam proletos radio... "obican", cak "spori", Titebond III, zahteva troclanu uvezbanu ekipu (cak je jedan pravi stolar bio clan ekipe), za sklapanje sigurno vazduhonepropusnog spoja, gde lepak iscuri pomalo ali SVUDA na spojevima, posle stezanja, a keksanjem se spaja, "na ger".... i posle stezanja zadnje stege u poslednjem minutu (ukupno 15min. ima na raspolaganju) ekipa je bila znojava i zadihana... sto zbog nedostatka kondicije, sto zbog nepetosti i stresa...
E da, postojao je i cetvrti clan... koji je govorio koliko jos vremena imamo...

Sta da kazem... to je bilo lepljenje "na sto metara s preponama u prazan bazen" .... :lol: i ne osecam se preterano sigurno da bi ista kompleksnije mogao da sklopim sledeci put, pogotovo sto je troclana ekipa vec "metez i guzva"... te smo morali da se uvezbamo da se ne bi sudarali... itd...

Ima razloga tutkalo ne proglasavati zastarelim.. naravno... za neke primene... ne za namestaj...

mozda nije lose pogledati na netu... "hide glue" = tutkalo
Last edited by boggy on 01 Aug 2008 17:52, edited 1 time in total.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

boggy wrote:ja se tutkala secam kao dete... koristili su ga moleri... vrrrrlo uspesno... pa jos razbiju jedno jaje u farbu... ili samo belance stave... ne secam se... :cool:
Eto boggy misterije majke prirode, čovek nezna šta je gore, biti dete pa se ne sećeti ili biti mator, pa zaboraviti ?
Najbolje je da vas ja sve davim još malo dok u ovim godinama podetinjim, pa ću se onda valjda nečega i setiti :lol:

To što se tiče dodavanja žumanceta ili belanceta nemoj da nas "nanjuše" administratori i moderatori. Odma će nas prebaciti u novi podforum POSLASTIČARI da ne pokvarimo stolarsku struku :)

Ja sam skroz zaboravio na staro dobro tutkalo dok me nisi podsetio. Evo moja MENGEÅ  gitara je isključivo lepljena tutkalom. Još i danas (posle skoro 45 godina) unutarnji korpus se oseća na tutkalo.

I sad ćeš se nasmejati, pre jedno pet minuta ja prinesem gitaru sa rozetnom ka nosu a u sobu mi uđe sin i kad je video tu sliku zove moju snaju : " Ženo brzo dođi da vidiš, ćale pokušava sada da svira ko' Džimi Hendriks"
A evo zašto. Pre toga sam posle ručka, onako za moju dušu malo uvežbavao sinkope, kontrtane i triole, odložio gitaru, pogledao poruke, pročitao ovaj tvoj tekst oko tutkala i prineo gitaru licu i uhvaćen "na delu".

Ma nema čovek ni malo privatnosti pa da na miru "njuši svoju gitaru" :)

I da znaš da ću stvarno iščačkati iz sećanja rad sa tutkalom i orijentisati se na taj lepak jer sam pročitao na našem sajtu o svojstvima istog.
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

yetta wrote:Ženo brzo dođi da vidiš, ćale pokušava sada da svira ko' Džimi Hendriks"
:lol::lol::lol:
yetta wrote:Ma nema čovek ni malo privatnosti pa da na miru "njuši svoju gitaru" :)
:)
yetta wrote:I da znaš da ću stvarno iščačkati iz sećanja rad sa tutkalom i orijentisati se na taj lepak jer sam pročitao na našem sajtu o svojstvima istog.
Da, to bi bilo korisno imati na forumu.... kako se radi tutkalom... jer... koliko znam... zamene za njega NEMA... barem po pitanju sporosti vezivanja i mogucnosti popravke...
Last edited by boggy on 01 Aug 2008 17:49, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tutakalo se greje indirektno, posto pri grejanju ne sme da se predje temperatura od oko 70 stepeni, a normalno se greje na oko 60. Znaci posuda sa vodom, pa onda posuda sa tutkalom u njoj. Rastvara se u vodi u odnosu oko 1 tezinski deo tutkala 2 dela vode (potopi se prvo u vodu na oko 1 sat, pa se tek onda greje). Ovaj odnos je "otprilike" i od njega zavisi koliko ce na kraju veza biti jaka, koliko ce biti otvoreno vreme rada i naravno koliko ce "tecno" biti tutkalo.
Kada se jednom "skuva", moze da se ponovo koristi jos neko vreme (tipa nedelju dana), ako ga drzite u frizideru. Samo ga ponovo zagrejete. Ako krene da "smrducka" ili budjavi znaci da ga treba baciti.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Hvala Mbole :)

A, evo pokusaja da napravim tabelu na osnovu onih rezultata testiranja...
Uzeo sam prvu vrednost cvrstine spoja kao 100% (hrast "na tesno", Titebond 3), i sve ostale izracunao
relativno na taj rezultat... tako da se mogu videti lakse (nadam se) pojedinacne razlike
izmedju pojedinih lepkova u odnosu na pripremu spojeva i tip drveta u procentima...
I da... nadam se da ce nekome koristiti ova tabela. :)

Code: Select all

priprema       hrast     javor     tropsko

Tesno          100%      100%      139%
PVA - D4            Knap           92%       99%       148%
(Titebond 3)        Klimavo        86%       87%       137%

Tesno          92%       104%      132%
Epoxy               Knap           91%       99%       147%
(sporovezujuci)     Klimavo        89%       85%       136%

Tesno          94%       96%       146%
PVA - D1            Knap           84%       91%       154%
(Elmer's wood)      Klimavo        80%       83%       111%

Tesno          80%       100%      93%
Hladno tutkalo      Knap           82%       92%       97%
(Urein rastvor)     Klimavo        78%       83%       75%

Tesno          81%       100%      96%
Vruce tutkalo       Knap           77%       96%       79%
                    Klimavo        81%       88%       51%

Tesno          77%       81%       102%
Poliuretanski       Knap           73%       57%       79%
(Gorilla glue)      Klimavo        31%       31%       39%
Last edited by boggy on 02 Aug 2008 08:14, edited 1 time in total.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Kad sam poceo da radim intarzije jedva sam pronasao tutkalo. Ja sam ga rastvarao tezinski 1:1. S tim sto sam ga ostavljao da ogrezne u vodi preko noci. Ako se ne greje u "vodenom kupatilu" povisena temperatura degradira kvalitet lepljenja a hoce i da smrdi. Treba napomenuti da postoji vise vrsta tutkala: kostano, kozno, od dlake, zecije (NE ZNAM STA SE OD ZECA KORISTI). Kostano je najcvrsce. Negde gde ze zahteva elasticnost spoja taj nije dobar. Kad se skloni sa vatre, treba ga drzati u toplom stanju da se brzo ne bi stegao. Za neke stvari , konkretno u intarziji, lepljenje privremenog papira, je ne zamenjiv bilo kojim savremenim lepkom.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

velja wrote:....zecije (NE ZNAM STA SE OD ZECA KORISTI)......
Koza.

http://en.wikipedia.org/wiki/Animal_glue

i po ovome sto procitah na brzinu... paaaaa.... i nije nesto mnogo sporovezujuci... naprotiv... gde li sam samo pokupio tu (dez)informaciju
velja wrote:.....Kad se skloni sa vatre, treba ga drzati u toplom stanju da se brzo ne bi stegao. .....
Mozda pitam glupo pitanje, ali ako ga i drzis "na vatri"... koliko dugo mozes neprekidno da "gnjavis" sa sklapanjem?

U stvari da... nebitno je sto je na vatri... hladi se tamo gde si ga namazao... pa da preformulisem... pitanje... koliko prodje vremena kada je nanesen na drvo do trenutka kada vise ne smes da ga pomeras.... pocne da vezuje... mislim otprilike...

___
Edit:
Ok, skapirao sam gde sam izbrkao stvari,... dosta dugo vreme vezivanja ima hladno tutkalo (rastvor u urei) dok toplo tutkalo vezuje skoro cim se ohladi (produzavanje vremena vezivanja se moze raditi samo dodatnim grejanjem onoga sto se lepi)... misterija razresena...
----
Last edited by boggy on 02 Aug 2008 10:10, edited 1 time in total.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Pa vidi, Ja dok mazem tutkalo, cim se ohladi lepi prste. Ali je bitno i to da se tutkalo razmeksava i povecanjem vlage i povecanjem temperature. To znaci da pocinje da "hvata" cim se ohladi ali za kvalitetan spoj treba da izgubi i vlagu. Ne znam da li se desava i neki hemijski proces pri susenju, mada sumnjam jer lepak moze ponovo da se preradi (rastopi).
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

velja wrote:Pa vidi, Ja dok mazem tutkalo, cim se ohladi lepi prste. Ali je bitno i to da se tutkalo razmeksava i povecanjem vlage i povecanjem temperature. To znaci da pocinje da "hvata" cim se ohladi ali za kvalitetan spoj treba da izgubi i vlagu. Ne znam da li se desava i neki hemijski proces pri susenju, mada sumnjam jer lepak moze ponovo da se preradi (rastopi).
Citao sam malo jutros... to je to sto se desava.... i to je normalno... a sto se tice produzenja vremena... pogotovo za furniranje vecih povrsina... dodaje se urea u rastvor.. i ona produzi assembly time. Tada ne mora grejanje (cesto nemoguce) a ni dodatno vlazenje...

"Nus produkt" ovog starog trika je hladno tutkalo, odnosno gotov rastvor u urei... a to mozda moze kod Furnexa da se kupi... ako uvoze... posto mislim da ga Franklin takodje pravi (proizvodjac Titebond serije lepkova)... jedino nisam siguran da je pristupacna cena... barem u odnosu na obicno tutkalo

Evo ga http://www.titebond.com/ProductLineTB.a ... &prodcat=1
Last edited by boggy on 02 Aug 2008 18:55, edited 1 time in total.
scuba
Šegrt

Post by scuba »

Usput, mal mator recept za popravku stokova ili drugih komada drveta koji su mehaniciki osteceni a potrebno je popraviti ga tako da ima vecu cvrstinu od drveta. Konkretno, moj cale je tako popravljao neka vrata koja su obijana i okvire od prozora u koje vise ne moze da se usrafi sarka ili brava.

Daklem, recepis:
Ukuva se nesto redje kostano tutkalo ali moze i kozno. Kad je kuvano, u njega se umesa gips dok se dobije gustina gita.

Problem je sto mora odma da se radi jer vezuje ko pomahnitalo. Dok je jos meko, uvijes srafove ili sta vec treba, das mu oblik koji treba i ostavis. Ali zato posle, kad veze i oladi se, jedino da ga razneses dinamitom. To bude tvrdo ko kamen i jedva se obradjuje. Otprilike, ako nekad i sruse kucu, to ostane da stoji tu gde jeste. Valjda ce preziveti i atomski rat (ne daj boze). Lepo se farba i brusi (al se mora biti uporan) i ne poznaje se prelaz.

Ja probao par puta na ragastovima i umal us...o motku jer sam bio spor. Tu ne vazi podgrevanje. Ali zato evo stoji posle 20 godina i ne mica se.
dada
Brzi dodavač alata

Post by dada »

Cao svima!!! ja sam nov ovde..
potrebna mi je pomoc.
U radnji sam nasao tutkalo, ali ni oni ne znaju kakvo je, pa me intresuje u cemu je razlika izmedju tih vrsta....
Ako nesto pomaze- treba mi pri lepljenju laminata drveta(jasen)...pravim luk.
dada
Brzi dodavač alata

Post by dada »

tutkalo je u granulama. zuckasto-narandzaste boje
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Crni ili beli luk? :D
bane
Precizni šegrt

Post by bane »

Pozdrav, do skoro sam samo citao ali nisam ucestvovao, malo pre sam se registrovao a evo je i moja prva poruka. U firmi gde sam do skoro radio (sad radim privatno) gazda je kupovao sve moguce lepkove da proba, sve nase, Henkel, Wurth (inace ovaj je najvece sranje od svih).... Od svih ubedljivo je najbolji Mekol (neka Slovenacka firma) klase D3 ali prodaju i neki aditiv uz njega ukoliko hoces D4, cena mu je ukoliko kupis kantu od 25 kg koliko se secam negde oko 290 din\kg, jedino sto je meni smetalo je to sto je dosta tecan pa mi je malo tezak za rad inace zute je boje a takav ostaje i kad se osusi.
dada
Brzi dodavač alata

Post by dada »

pa jel bi mogao, po Vasem misljenju, taj Mekol D3 ili D4 da da zalepi laminat jasena za luk... ali da ne pukne pri koriscenju...
Post Reply