Izrada kuhinje- problem...:(

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Stefan117
Majstor početnik

Post by Stefan117 »

Pa u neku ruku da...:) videcu jos.., a vi slobodno pisite predloge...:)
Ali ovo je jos u fazi dogovora kako i sta, kuhinja ce se raditi na prolece-leto najverovatnije, treba i plocice da lepim, pa ce onda doci red na izradu kuhinje...:)
Al imacu ja za vas ovde jos dosta pitanja...;)

Pozdrav...!!
slavijov
Pred-majstorsko zvanje

Post by slavijov »

Svi mi volimo uglove,ali za njih je potrebno i dosta prostora,ako su ostali zidovi u 90 stepeni a mere tacne koje si napisao,za donje elemente ostaje prostora nekih 2670 mm ,uradio sam jedno od mogucih resenja,krenuo sa maskom od 100 mm,pa onda rerna 600 mm,zicana fioka 250 mm, tu bi trebao da se uklapa odvod,sudopera 600 mm,r.sto 510,frizider 610,ako zatreba jos prostora za frizider zbog otvaranja vrata,smanjujemo r. sto .Za gornje elemente ostaje malo vise prostora zbog same kosine,negde oko 2710 mm.Krece maska 140 mm (koja nije kao donja,nego je sira da bi nam bilo sve pod konac),pa viseci aspirator 600 mm,viseci 850 mm,viseci 510 i viseci 610 mm.Po meni je ovo mozda bolje resenje nego ugao koji bi ti zauzeo dosta prostora,a ako su ti neophodni jos elementi,preko puta imas ceo zid na raspolaganju,eventualno bi bili elementi plici,do nekih cetrdesetak cm-a,da bi ostalo prostora za kuhinjskog operatera bar osamdesetak cm-a.ImageImageImage
Last edited by slavijov on 20 Jan 2013 02:17, edited 1 time in total.
Stefan117
Majstor početnik

Post by Stefan117 »

Svaka cast...:pljesk::pljesk::pljesk:
Svidja mi se, od odabira boje pa do projektovanja kuhinje...!!, samo mi se nekako cini da nece biti mesta za sve tako, jer kada sam pre neki dan postavio el.sporet sve mi nekako izgledalo malo i skuceno...:( al videcemo jos, otom potom...

Hvala ti jos jednom...:)
Pozdrav...!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako se ne varam, dovod vode je gornji (barem tako izgleda na prvim slikama). Steta, posto da je donji, onda bi mogao da pomeras sudoper, pa bi radna povrsina mogla da dodje izmedju njega i sporeta, sto je po meni zgodnije resenje (zgodnije za kasniji rad kuvarice).

Eventualno pada mi na pamet da sporet i frizider zamene mesta. Crevo od aspiratora moze da ide kroz gornju masku. Bice nesto duze, al mislim da to nije tragicno.
Stefan117
Majstor početnik

Post by Stefan117 »

Jeste profesore tako je, gornji je dovod, ali mozemo izvesti da bude i malo dole, nije mi tesko da to uradim...:) samo ako moze da mi postavi neko sliku kako izgleda tu gde bi voda tj cevi dosle odispod sudopere, da znam kako da izvedem to...!?

Hvala na predlogu profo.., i jos uz pomoc slika koje je slavijov postavio vec mi se javlja vizija kako cu i sta :D, uz male neke izmene, bice to dobro na kraju...:);)

Nego, ima li neko iskustva sa lepljenjem plocica...??
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Stefan117 wrote:Nego, ima li neko iskustva sa lepljenjem plocica...??
to svako zna :prs:

http://www.youtube.com/watch?v=MRSERhB7xoM

bitno je samo da se ne preklope :happy::happy::happy:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Za plocice mu je bolje da nadje nekoga ko je vec lepio, nema tu mnogo kvadrata. Iza donjih elemenata mu i ne treba, a trebace tu i tamo da se prosece i za koju doznu, slavinu, ventil ...
Stefan117
Majstor početnik

Post by Stefan117 »

Ma znam ja to kako ide sve, a i gledao sam takve klipove :D, i nije mi tesko da odradim sam., nego me interesuje gde je neravnina i gde ima po neka mala uvala da li da svavim vise lepka tu ili.., nece imati nekih problema na to mesto kasnije, tipa da se odlepi (zbog viska lepka), i slicno...??

Hvala...

Pozdrav...!!
Last edited by Stefan117 on 20 Jan 2013 18:19, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Paaa.... ne moze bas malo, mada pitanje je sta je "malo" :)
Izvod za donji razvod mora da bude bar 10-tak cm ispod nivoa radne ploce. Ne secam se tacno standarda, ali cini mi se da je nesto tipa 60cm od nivoa poda (nek me idpravi neko ako zna tacan standard). Posto jos nema plocica, pretpostavljam da ti nije problem da se to preradi.
Ako vec preradjujes povedi racuna i o odvodu, posto je generalno on mnogo problematicniji od dovoda (odvod mora da ima pad, a dovod, ako zanemarimo estetiku, mozes da vodis kako god hoces, i preko plafona :)).

Donji dovod izgleda potpuno isto kao gornji, sto se tice dela koji je u zidu. Samo sto umesto da slavinu kacis direktno na cevi, na cevi kacis po jedan "EH" ventil (tako ih zovu majstori, ne znam tehnici ispravan naziv, u sustini ventil koji ima izlaz pod 90 stepeni), a na njih fleksibilna creva, a creva posle vezujes na cesmu.

Lepljenje plocica uopste nije tako komplikovan posao kao sto ga predstavljaju. 80% danasnjih keramicara su do pre 15 godina bili administrativni radnici :)
Plocice koje sam prvi put u zivotu postavljao, pre 30 godina, sa minimumom alata (vidija igla, armiracka kljesta i rebrasta spahla), i znanjem procitanim iz SAM-a, i dan danas stoje i nista im ne fali.

Ako je zid iole pristojno omalterisan, ne bi smelo da bude problema. Skini sve "kvrzice" koje eventualno vire van povrsine zida, posto one umeju debelo da smetaju. Pre postavljanja, potopi plocice u kantu sa vodom na barem 15-tak minuta. Postuj uputstva proizvodjaca lepka. Nanesi lepak na zid rebrastom lopaticom, izvadi plocicu iz kanta i ocedi je, utisni plocicu i poravnaj sa susednim. Ako hoces fugne, ubacuj krstice (ima ih u svakoj SSM radnji).
Sto je ravniji zid, treba ti rebrasta lopatica sa manjim zupcima. Recimo da su zupci od 5mm sasvim OK, za neki prosecno omalterisan zid.

Od ostalog alata treba ti nesto za rezanje plocica, gumeni cekic, krunasta vidija burgija za dozne, malo duza libela, i moja topla preporuka: vidija turpija. Sve ovo postoji u SSM jeftinoj varijanti.

Eh da... ne zaboravi da trofazni prikljucak za sporet, i eventualni za masinu za pranje sudova izvedes ispod nivoa radne ploce.
Kad vec pricamo o struji, koliko god stekera da napravis iznad radne povrsine, bice malo :) Daklem, ne stipsari nego stavi sto je moguce vise (po mom iskustvu 5 komada je minimum za iole udoban rad domacice).

Takodje, moja topla preporuka je da plocice polozis od poda do plafona. Cena zidnih plocica uopste nije tako strasna (naravno ako ne ides na ekstra lux varijante), a u kuhinji uvek ima vlage, pa sta god i kako god da napravis. Nadanje, sve je jednostavnije kada ti je zid ravna povrsina, nego kada imas jedan ili dva "stepenika", pa makar bili i po 10mm.. Lepljenje plocica "odnekle" i "donekle" je sirotinjska varijanta, a one nikad nisu bile dobar posao. Naravno ako nema finansijskih mogucnosti... to je vec druga prica.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Pitaj ovog: http://www.youtube.com/watch?v=ARykBNXTCqw
Å alu na stranu, zna li netko u čemu je kvaka u ovom videu?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U dobroj pripremi, kvalitetnom materijalu, i izvezbanom majstoru, koji moze da odradi posao dovljno brzo da lepak ne krene da vezuje, a da lepoak ipak ne bude previse "tecan" pa da plocice krenu da "cure".
To jest lepak je taman dovoljno gust da plocice ostanu na mestu gde ih je stavio, a taman dovoljno redak da uhvati odmah kad "lupnes" plocicu o njega.
Stefan117
Majstor početnik

Post by Stefan117 »

Ma nije mi problem da se preradi to, lako cu sa tim izaci na kraj...:)

Hvala na savetu za plocice i na tako opsirnom odgovoru...;)

A sto se tice uticnice vec je uradjeno tako, i ispod nivoa radne ploce je :D, i ima ih bar 5 komada ako se ne varam (valjda se nisam zabrojao :D )...

Sta ti predlazes umesto plocica onda...??

Pozdrav...
Last edited by Stefan117 on 20 Jan 2013 22:26, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne razumem bas pitanje.
Ne predlazem nista drugo, plocice su sasvim ok.

Jedino ako si mislio na "sirotinjsku varijantu", ali i tada ostavi plocice na vidljivom delu, a ostatak moze cime god hoces... masnom farbom ako nema drugoga.

Mada mislim da uz cenu sasvim pristojnih plocica od oko 10 Eur po kvadratu, uz tvoj rad, i komplet ostali materijal od oko 2 Eur po kvadratu, na dimenzijama kuhinje koju imas, ne isplati se zezanje sa bilo cim. Uradi ga sad kad imas prilike kako treba a 100 evrica za trajno zavrsen posao i nisu neki novci.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ne vidim razlog za postavljanje plocica od poda do plafona. Tu su na zidu potrebne plocice samo izmedju donjih i gornjih elemenata i to je sve ukupno oko 3 kvadrata. Znaci od visine 80 do 145 gde dodje dno gornjih elemenata. Tako moze da stane i frizider visine 140.
Inace 5 uticnica je dovoljno, samo ih treba rasporediti za frizider, masinu za sudove, sporet, aspirator i samo jedna na plocicama za mikser.
Sad, zid je duzine 270, pa treba razmisliti kako bi tu stao i sporet, u tom slucaju nema nista od donjih elemenata za sudove, a pitanje je i kolika bi sudopera mogla da se uglavi. Mislim da je onaj moj predlog bolji, da se sporet izdvoji od te radne ploce.
Sem toga, ova ideja sa slikom frizidera u cosku... nije bas srecno resenje jer mu treba vazduha za hladjenje pozadi. Mozda bi mogao i frizider da se izmesti gde sam ja nacrtao da bude sporet, a sporet u radnoj ploci.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naravno, svako ima svoj sistem i svoje vidjenje.

Vidis, ja u kuhinji imam 4 uticnice za "male kucne aparate", plus sve one koje su za stalne potrosace (frizider, masina za sudove, aspirator, sporet...), i ume da bude malo :) Ukljuci zena radio, pa dodje mikrotalasna, pa joj je zgodno da tu ubode punjac za mobilni, i ostade jedna uticnica za mikser, a njoj bi bilo zgodno da istovremno ukljuci i secka...
Ne vidim nikakav razlog za stednju na uticnicama. Njih moze samo da fali, nikako da ih bude viska.

Slicno je i sa plocicama. Mala usteda, a jednostavnije ih je postaviti od poda do plafona i ne razmisljati vise nikada o tome.
Post Reply