Izbor i nacin montiranja sarki za vrata bez falca?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Pezzo wrote:moze sa kreten frezerom i moze sa cetvrtastom burgijom. Za rupu za cilindar postoji i posebna frezica sa dva nivoa.
A sta je to kreten frezer? A cetvrtasta burgija??? Zar to postoji stvarno? :forvonad:
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Kreten frezer je keten frezer, a cetvrtasta burgija ne postoji, ali postoji burgija za cetvrtaste rupe :tummenupp: viewtopic.php?pid=13495#p13495
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da li ces ih ukopavati ili ne, zavisi od toga koliki luft zelis. Ako ih ne ukopavas, luft na strani gde je sarka bice onoliki koliko je debela sarka. Ako ukopas za debljinu sarke, luft ce biti nula.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Drug posto ne raspolazes sa svim tim masinama, a i ne trebaju ti za dvoje vrata, sve to mozes odraditi i sa malo rucnog alata i busilicom!
Moj predlog je da odaberes sarku broj 3 jer se ne mora ukopavati i luft nece biti veci od 2-3 mm sto je prihvatljivo!
Da ne previmo veliku filozofiju od ukopavanja brave, ocrtaj sa strane vrata gdje dolazi brava kanal sirine 14mm i burgijom izbusi rupu do rupe posle malo prosiri isto burgijom i ravnim glijetom. Bravu po visini crtas tako da kvaka bude od dna udaljena 105 cm. Vodi racuna i o tome gdje ce biti jezicak, da bi dobro hvatao za prihvatnik. Rupe moras busiti paralelno, pa ako nemas neku vodjicu za busilicu postavi busilicu da lezi na sto(burgija paralelna sa stolom), zatim nasteluj krilo po visini i paralelno sa stolom i busi guranjem busilice po ploci stola!

Ako ti jos sta usput ne bude jasno, ti pitaj, sigurno ce ti neko dati dobar savjet!

Samo naprijed, mozes ti to sve sam, vidim da si optimista a takvi uspijevaju.

A imam predlog i za kolege da ne plase ljude svojim savjetima, pa ne pravi covjek vrata za svemirski brod majku mu!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

vectrabg wrote:
mbole wrote:Obrati paznju da kod ovih sarki u sredini postoje leve i desne.

Ukopavanje mozes da izvedes raznim alatima, al koliko se secam ti si tu tanak.
Dobro mi rece profo da postoje leve i desne! :prsgore: Ne bih obratio paznju na to :pucko: I meni se cinilo da najvise odgovaraju srednje sa skidanjem. U radnji mi rekose da se druga i treca sa slike ne ukopavaju. Samo prva. videcu kad ih uzmem na licu mesta sta se desava.
E ako je druga isto koja se ne ukopava, onda ti nju predlazem bas zbog skidanja i u tom slucaju nemas lijevu i desnu nego je sve isto. Naravno na stok stavljas muski dio a na krilo zenski!
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Sasa wrote:Naravno na stok stavljas muski dio a na krilo zenski!
Da li osim kiše postoji još neki razlog za ovaj raspored?
Pitam zato što mi se čini da bi funkcionalnije bilo da se na štok stavi šarka sa rupom, u rupu ubaci parče filca i natopi uljem. Å arka podmazana jednom u veku pa ne škripi, a ne može da curi i prlja.
A i božji raspored je da je muško odozgo :rodna:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Sasa wrote:ocrtaj sa strane vrata gdje dolazi brava kanal sirine 14mm i burgijom izbusi rupu do rupe posle malo prosiri isto burgijom i ravnim glijetom. Bravu po visini crtas tako da kvaka bude od dna udaljena 105 cm. Vodi racuna i o tome gdje ce biti jezicak, da bi dobro hvatao za prihvatnik.
Brava za drvena vrata Bane Sekulic je debela 10mm. Vrata su debela 7cm (2cm brodski pod+letva5x5) Da li bravu postavljam na sredinu 5x5 letve ili na sredinu debljine vrata 2cm+5cm=7cm:2=3.5cm?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bolje na sredinu letve.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

vectrabg wrote:Brava za drvena vrata Bane Sekulic je debela 10mm.
Provjeri sublerom debljinu brave na mjestu kuda prolazi kvaka obicno je tu zadebljanje. Nisam se odavno druzio sa BANE-tovim bravama, al znam da su AGB-ove 12mm na krajevima a 14 na mjestu gdje prolazi kvaka.
vectrabg wrote:Vrata su debela 7cm (2cm brodski pod+letva5x5) Da li bravu postavljam na sredinu 5x5 letve ili na sredinu debljine vrata 2cm+5cm=7cm:2=3.5cm?
Pa jel ti brocki pod samo sa jedne strane, tj sta je sa druge strane tog okvira od letvi 5x5?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako se dobro secam sa druge strane (unutrasnje) ce doci samo lesonit.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Sasa wrote:
vectrabg wrote:Brava za drvena vrata Bane Sekulic je debela 10mm.
Provjeri sublerom debljinu brave na mjestu kuda prolazi kvaka obicno je tu zadebljanje. Nisam se odavno druzio sa BANE-tovim bravama, al znam da su AGB-ove 12mm na krajevima a 14 na mjestu gdje prolazi kvaka.

Pa jel ti brocki pod samo sa jedne strane, tj sta je sa druge strane tog okvira od letvi 5x5?
Ovo je iz kataloga. Je li to otvor za sip? Ovde pise 9. Provericu debljinu sublerom.
Image

Profa je u pravu. Sa druge strane vrata je samo lesonit 4mm.
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Za tu banetovu bravu treba ti otvor sirine 15 mm to sto pise 9 mm je za cetvrtku rucke??
smirglaj nikad dosta
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

radenko wrote:Za tu banetovu bravu treba ti otvor sirine 15 mm to sto pise 9 mm je za cetvrtku rucke??
Ne razumem zasto se uglavnom najvazniji podatak za ugradnju - uglavnom izostavi! :forbannad: Mogu li taj otvor da napravim sa leptir burgijom? Mislim da ima bas od 15mm
Post Reply