Ograda terase u dvoristu?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za tu vezu bi ipak pre uzeo 4X30 ili 4.5X30 (nema potrebe da budu duzi, ali je bolje da budu malo deblji).

Vinkle, stvarno nemam pojma sta i gde ima (kad mi nesto zatreba, obidjem par radnji tipa Uradi Sam, Merkur, Woby, lokalnu gvozdjaru, pa gde nadjem ono sto mi se uklapa).
Moraces ipak sam malo da procenjujes. Po mogucstvu da budu od debljeg lima (2mm), jos bolje ako imaju profilisanu sredinu (ona budzica), i posto su napolju, obavezno pocinkovane.

Bocna strana... Zar ne pravis vrata? Zaboravio sam vec, bilo je previse varijanti. Ili menjas ovu vec postojecu? Nebitno, cisto estetski, uklopice se bolje ako imas i vertikalu na 70, letvice ce moci da budu krace, a i teze ce neki klinac da protrci kroz njih :)

Da li su srafovi zuti, beli, crni... roze :) apsolutno je nebitno. To je samo razlicit vid povrsinske zastite. Koriste se za istu tu namenu, samo su u tome losiji nego SPAX (opet nije bitno da li je beo ili zut), i sa njima se teze radi ako hoces da sve bude kako treba.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:SPAX (opet nije bitno da li je beo ili zut)
Kod SPAX-a je to bitno. Žuti su indoor, beli outdoor. U svakom slučaju treba pogledati ambalažu šta na njoj piše. Neki put nije dovoljno da budu samo pocinkovani jer taj sloj zaštite nije predviđen za dugotrajno, višegodišnje, izlaganje kiši i suncu...

http://www.spax.com/uk/handymen/screw-f ... llow-zinc/
http://www.spax.com/uk/handymen/screw-f ... stainless/
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Profesore, molim te pogledaj slike i proveri osovinska rastojanja horizontalnih stafni po visini za sve tri strane. (Imaj u vidu da cu mozda sa unutrasnje strane stavljati gipsane ploce) Pa kako utrdimo sada, tako cu raditi. Vidi se da je ograda inace podignuta od poda 8cm, zbog estetike i kise, a taj prostor cu zatvoriti naknadno daskom.

mbole wrote:Bocna strana... Zar ne pravis vrata?
Mozda sam propustio da kazem, ali i desna bocna strana ce biti zatvorena i umesto resetke dolazi brodski pod. A resetke koristim za prozore. Na levoj bocnoj strani ostaju vrata.

Prednja
Image

Leva Bocna
Image

Desna Bocna
Image
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Bio sam do prodavnica:

1. Treba mi oko 54 vinkle. Moze li vinkla 50x50x55 (2,100din) umesto 60x60x55 (2,376din) za sve spojeve.

2. Spax vijci su dobri, ali skupi. Spax (650din), standardni (350din). Mogu li umesto preporucenih spax da uzmem standardne 4x40 za vezu daske ograde sa stafnom? (i da li moram prethodno da probusim rupu fi3 na dasci (9x22) da ne dodje do pucanja?)

3. Za vezu vinkli cu uzeti preporuceni 4,5x30 (430kom)
Last edited by vectrabg on 20 Oct 2012 00:48, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vidis, nisam znao da uopste ima zutog SPAX-a, a ni da se razlikuju po nameni.

Na prvoj slici ne postoji mera koliki je desni otvor, a deluje sire od ostalih. Ako budes ubacivao gipskarton, bice malo seckanja ploca, al moze da se uklopi.

1. Moze, al vidi tacku 2.
2. Mozes i ekserima da zakucas, i kanapom da vezes.

Ne kapiram da je razlika od 300 din (2.6E) za srafove odnosno 276 din (2.4E) za vinkle (dve pakle najjeftinijih cigara) toliko tragicna.
Prvo hoces da sve to bude kako treba, trazis savet cime i kako da radis, a onda: a jel moze to mao jeftinije. Sve moze, al onda to nije ono o cemu smo pricali.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Sve moze, al onda to nije ono o cemu smo pricali.
Samo sam čekao ovu tvoju reakciju, pa zato nisam ja niša otkucao :/

Osnovno je pravilo da se ne štedi na šrafovima, tiplovima, burgijama, glodalima, listovima testere, brusnoj hartiji i sl. potrošnoj robi. Konkretno, kad uštediš pare na nekupovanju SPAX-a slede sledeći troškovi:

- potrošnja burgija za pilot rupe.
- potrošna struje za bušenje pilot rupa.
- kilavi navoji ne ostvaruju dobar kontakt sa materijalom (obliynu i sl) što dovodi do podlivanja vode i brzog truljenja i oštećenja.
- vrlo brza korozija "pocinkovanih" ili kakvih već šrafova sa buvljaka.
- dopisati po nahođenju... :groota:
- i na kraju njihova zamena SPAX šrafovima :prsgore:
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Vidis, nisam znao da uopste ima zutog SPAX-a, a ni da se razlikuju po nameni.
Koliko se sećam do skora (godina-dve) imali su raznih boja (žue i bele) za istu namenu. Kod nas nisam NIKAD viđao žute. Kad budem sledeći put kupovao SPAX baš ću pogledati original ambalažu da vidim oznake... Još ih nisam koristio za spoljnu upotrebu, tako da mi ni boja nije bila bitna.

Mnogo volim taj SPAX! :prsgore:
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Prvo hoces da sve to bude kako treba, trazis savet cime i kako da radis, a onda: a jel moze to mao jeftinije. Sve moze, al onda to nije ono o cemu smo pricali.
Potpuno si u pravu profesore!
Moje izvinjenje. Juce sam kupio gradju pa reko ako mogu da ustedim malo - ali u pravu si! Pogotovo zbog mog neiskustva. I ne znam sta je dobro ha,ha
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Na prvoj slici ne postoji mera koliki je desni otvor, a deluje sire od ostalih. Ako budes ubacivao gipskarton, bice malo seckanja ploca, al moze da se uklopi.
Dobro ste primetili. Desni deo prednje strane koji zatvaram je siri 106cm, pa idu polja sa prozorima 92 i 92cm. Mislim da je tako lepse u odnosu na prozore.
Sto se tice seckanja gip. ploca, znaci li da ubacim i cetvrtu horizontalu i podelim ih na 62.5cm?
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Prelazimo na operativni deo:

1. Ako se odlucim na varijantu gde bih umesto vinkli koristio letve, koje dimenzije letvi bi odgovarale? Sekao bih ih na duzinu 8cm.

2.Da li sam ja to zakomplikovao sa podizanjem ograde 8cm od poda? Da ne dizem ogradu uopste vec da lezi na plocicama? A naknadno mogu staviti L profil lima 5x5 celom duzinom da zastitim od kisnice?

3. Primetio sam problem u vezi desnog stuba 10x10 sa horizontalama 5x8. Stub 10x10 je zakrivljen, tako da vinkle i stafne ne mogu da pridju pod pravim uglom. Sta da radim ovde?
Image
Last edited by vectrabg on 20 Oct 2012 15:02, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne, kada budes ugradjivao ploce njih ces suzavati (ploca je siroka 1.25 ili .12m a ti ces je suziti na 90-i koliko ti vec treba).
Ploce se postavljaju tako da im duza stranica stoji vertikalno. Imas razlicitih duzina ploca, od 2m do 2.7 (cini mi se da postoji mera 2.2 koja se tebi perfektno uklapa).

1. Dovoljan je. Iskrivice se ako je ne zastitis kako treba, a verovatno i ako je zastitis, ali tu ti drugi sraf nista nece pomoci. Samo ce krivljenje daske da iscupa bar jedan od njih. Bolje stavi jedan sraf u sredinu, s tim da okrenes dasku tako da kada i ako se iskrivi udubljena strana bude spolja.

2. Nisi, Nije samo vlaga u pitanju, vec i estetika. Ne moras toliko da ih podignes, moze i malo manje, ali treba da postoji taj prazan prostor.

3. Odseci kraj stafne pod uglom tako da se lepo uklopi, a to sto vinkla ne stoji pod devedeset apsolutno nije bitno.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

1. Koje letve bih mogao da koristim umesto vinkli za vezu horizontala i vertikala i sa kojim vijkom da ih stezem?

2. Koliko onda da podignem manje ako je 8cm visoko? 5cm? Sta znaci da treba da postoji prazan prostor? Ostace uvuceno, ali to moram zatvoriti daskom, ako unutra kasnije stavljam gip.ploce. Ili mislite da taj prostor ostane otvoren?

3. Da li smem da usecem stub za dasku 2cm debljine? Da se daska kojom popunjavam prazninu ispod ograde ne ravnja sa ogradom vec da ostane zub 2cm? Onda moram da usecem gredu na duzini 8-2=6cm Kao sto je na slici.

Ili da ne diram nista stub, vec da ceonu dasku secem na sirinu praznog prostora i da je onda stavim izmedju stubova i ravnjam sa njima? Onda bi donji deo stuba bio vise izlozen uticaju kise itd...

Image
Last edited by vectrabg on 21 Oct 2012 20:12, edited 1 time in total.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Koliko treba da ostavljam oko vrata slobodnog prostora? Hoce li se ona vezivati direktno za stub ili za letvu 5x3? Da li je dovoljno po visini da se ostavi 2.5cm a sa strane gde ce btiti brava 3cm? Uopste ne znam kako ce se ta vrata uklapati :-)

Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajde javicu se sutra-preksutra :)
Bilo mi neo drustvo, pa smo potegli malo previse... :skool:
A sutra imam guzvu na poslu.
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Ajde javicu se sutra-preksutra :)
Bilo mi neo drustvo, pa smo potegli malo previse... :skool:
A sutra imam guzvu na poslu.
:tummenupp:
Post Reply