slavina ili bojler

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Slabo citas :)
Jos u prvom postu sam ti napisao da tu ne ide nista sem gumica, i obrazlozio zasto.

Inace kudelja nece da zapekne bas sama od sebe. Samo je teflon traka po mom misljenju bolje resenje.
Ali ovde ne idu ni jedna ni druga.

Ne razumem kako i zasto ne mozes da stavis letve vertikalno?
Koiko vidim sa fotografija, gore imas jednu slajfnu univera, i takodje dole jednu. Samo zasrafi letve za njih.
Image

Image
penevl
Precizni šegrt

Post by penevl »

I slabo kapiram :(
Hvala:)
ni jedni ni drugo:)
gore je univer,a dole je lesonit:(
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Kad smo već kod kudelje i teflon trake... Moj otac se jako dugo bavio vodoinstalaterskim zanatom i radio je sa teflon trakom samo kod finijih navoja, sve ostalo je radio kudeljom, a to su praktično bile pocinkovane cevi. U početku je za dihtovanje koristio firnajz, ali je ubrzo uvideo problem prilikom skidanja pa je pre više od 30 godina počeo umesto firnajza da koristi toatnu mast i to se odlično pokazalo: kudelja se lepo "privije" uz navoj, lakše se zavije, a i neuporedivo lakše odvije kada zatreba.

Pozdrav.
Sinisha
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Uh, nije se lepo videlo sa slike.
Hmmm.... Uvek ima resenje, samo je pitanje dal ima bolje.

Prvo sto mi pada na pamet je da zasrafis jednu horizontalnu letvu za univer i jednu za pod prislonjenu uz lesonit, kako bi dobio dve stabilne povrsine na istoj vertikali, a onda na njih da srafis vertikalne. Tih 3-5 cm nece nesto specijalno oduzeti mesta, a dobices stabilnu konstrukciju.

Kad bi imao pocket hole sablon, mogao bi vertikalnu letvu da direktno srafis za pod sudopera, pa ti ne bi trebale ove dodatne letvice. Al ako ga nemas, ne isplati ti se da ga pazaris za ovu jednu stvar (druga je prica ako se inace zanima stolarijom, onda se isplati).

@rsinisa
Da, kada su u pitanju pocinkovane cevi, odnosno njihovo nastavljanje to je vec druga prica. Ali ko jos danas stavlja pocinkovane cevi? Ako ih vec imas u instalaciji, pa je neka pustila, uopste se ne isplati opravljati samo to parce, posto kad je pustila na jednom mestu, eto je za mesec dva na drugom. a stemovanje i sredjivanje plocica su mnogo veca investicija od samih cevi.
Ako vec imas instalaciju od pocinkovanih cevi, i samo menjas cesmu, tu ce teflon traka sasvim lepo da odradi posao (radio vise puta). Samo u zaista izuzetnim slucajevima, kada je kraj cevi toliko pojeden i/ili ostecen traka jednostavno ne moze da zaptije toliku rupcagu. Ali tada ce skoro sigurno i kudelja vlaziti, iako ce se to manje primecivati barem u prvom trenutku, tako da je vreme za stemovanje :)

Sta znam, mozda sam ja jednostavno imao srece. Najgoru cesmu koje se secam sam menjao na Cetinju, kod babe moje bivse. Cesma je postavljena jos negde 60-tih godina i radila je sve do 2003, kada je jednostanvo morala da se menja. To otpustiti, a ne otkinuti i cev i pola zida je bila stvar ciste srece, i debelog zapinjanja dugaaaackim svedskim kljestima, i sa svih mojih 0.1 t :) Pa malo napred, malo nazad, tepanje, ubedjivanje, molbe...
I ipak je nakon malo ciscenja navoja celicnom cetkom, nova cesma legla na teflon traku bez problema. Jeste bilo malo deblje namotano, ali evo od tad 10 godina, nije pustila ni kapi.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Mbole, potpuno se slažem sa tobom, ali u vreme kada je moj otac bio aktivan kudelje je bilo na svakom ćošku, a teflon traka je bila papreno skupa i ne baš svuda dostupna tako da kudelje imam punu kesu i instalacija je radjena komplet sa pocinkovanim cevima krajem 70-ih.

Hteo sam samo da dam savet za lakše skidanje onima koji su se odlučili iz bilo kog razloga za kudelju.

Pozdrav.
Sinisha
penevl
Precizni šegrt

Post by penevl »

mbole wrote:Uh, nije se lepo videlo sa slike.
Hmmm.... Uvek ima resenje, samo je pitanje dal ima bolje.

Prvo sto mi pada na pamet je da zasrafis jednu horizontalnu letvu za univer i jednu za pod prislonjenu uz lesonit, kako bi dobio dve stabilne povrsine na istoj vertikali, a onda na njih da srafis vertikalne. Tih 3-5 cm nece nesto specijalno oduzeti mesta, a dobices stabilnu konstrukciju.
ovo je najbolja varijanta. za univer gore da zasrafim, a posle dole za pod da zasrafim i horizontala! Hvala ti:)
penevl
Precizni šegrt

Post by penevl »

evo kako je uradjeno, creva smeju ovako da idu?
Image
Image

jos jedno glupo pitanje povodom stavljanje teflon trake, da li da stavim na ek ventil, mada na tom crevu je unutra gumica kao i na creva koja idu na bojler?
i pitanje povodom odvoda u kanalizaciju, otvor koji se nalazi u zidu je sire od creva(belo) koje ide iz sudopere. Da li treba necim da oblozim ili uglavim da bi taj prostor popunio?
Image
Z@P
Majstor početnik

Post by Z@P »

na ek ventil ne ide teflon jer u crevu imas gumicu

na odvodnu cev u zidu ti treba guma fi 50 (gumena brtva takozvana mandžetna) za prikljucak odvoda. to imas u avakoj radnji vodovodnog materijla. Rebrasti deo creva ne treba da ulazi u otvor u zidu, vec samo pravi deo na kraju istog
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Koliko uspevam da vidim sa slike, on ima gumicu koja je od sive cevi koja je u zidu, ali uopste nema ravno parce koje dodje na kraj creva.

Daklem tu treba da dodje jos jedno ravno parce bele cevi i jos jedna matica kakva je izmedju rebrastog creva i ovog T komada. Maticom pritegnes rebrasto crevo preko te ravne bele cevi, a belu cev ubacis u zid. Bela bi trebalo da lepo dihtuje i sa ovom gumicom koja je od sive cevi, ali ako to nije slucaj (ima raznih "standarda" na ovim prostorima, onda potrazi odgovarajucu gumicu, koja dodje umesot ove postojece na kraju sivog creva.

Sto se tice pancir creva, moze tako.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

taj dihtung(gumica)iz zleba sive cevi(fi 50)izbaci a u radnji kupi "ulivnu gumu za sifon" fi 50 / 40 i onda gurnes to u ono i to je to :D:part::happy:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Z@P
Majstor početnik

Post by Z@P »

nema on tu nikakvu gumicu, jedino ako je trpao silikon. Nema takve gumice u koju mioze da udje rebrasta cev, crevo. Jedini problem moze da ima ako mu je neko odsekao kraj kanalizacione fi 50 jer to se sa slike ne vidi. Ali ta gumica je standard a nije ni skupa pa nek proba :D.

kraj sifona treba da bude otprilike ovakav

Image

guma za fi 50

Image
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

tako je,ta crna guma je ulivna 50/40 :prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
penevl
Precizni šegrt

Post by penevl »

nemam tu ulivnu gumu..ali imam maticu kakva je izmedju rebrastog creva i T komada,ali ona ne moze da zategne nista jer ne moze da udje na ovo sivu cev i da zategne belu..
Image

Image

Image

Super, znaci ova creva sto idu u bojler mogu da stoje ovako:) hvala:)
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

fali ti matica za rebrasto crevo i ulivna guma,a okruglu gumu(prsten)izvadi iz sive cevi :pun: :part:
Post Reply