Cirkular pisti

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

nisam stavio vece podloske jer ih ni nemam. a trebale bi ici?
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Jeste u isto vreme stabiliziraju list i uticu na buku. http://www.freudtools.com/p-326-blade-stabilizers.aspx
U Freud katalogu za pile (sad ne mogu na nadjem link) ima preporuka da dijametar podloske (sajbne,stabilizatora...) treba biti 1/3 od dijametra pile.
Dakle podloske i podesavanje obodne brzine

Malo pre sam nasao ovaj site ima apsolutno sve http://www.circularsawblade.net/elements
Last edited by dikar on 04 Jul 2012 09:43, edited 1 time in total.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

ok, a na kojoj remenici bi mi trebalo biti da ima dobru brzinu vrtnje, na manjoj ili vecoj?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa izracunas prema formuli koju ti je kolega Damir napisao par stranica ranije:

viewtopic.php?pid=54239#p54239
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

opet je dosao cirkular na red, sad sam sve rastavio i moram kupiti nove lagere jer sadasnji vec imalu malo lufta pa mislim da i zbog toga imam vibracije na stolu. jos mi treba i remenica jer je stara bila napravljena od drva. gdje bi mogao kupiti remenicu unutarnjeg promjera 40mm (promjer osovine)? i da li bi bilo dobro staviti 2 remenice tako da mogu mjenjati brzinu ovisno o promjeru pile?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Remenicu moze da ti napravi svaki strugar.

Ako hoces fabricku remenicu Gates pravi remenice za svoje kaiseve (naravno klinasti kaisevi i remenice se uklapaju u standard pa mozes da ih koristis i za druge).

U Hr ih zatupa:
GATES distributor
SET d.o.o.

Vladimira Nazora 3
Virovitica 33000
Tel: 00385 33 721 755
Fax: 00385 33 721 755

SET d.o.o.
Pakračka ulica 3
Bjelovar 43000
Tel: 00385 43 214 467
Fax: 00385 43 226 013
Email: set-bjelovar@bj.t-com.hr

SET d.o.o.
Vladimira Nazora 57
Đurđenovac 31511
Tel: 00385 31601 154
Fax: 00385 31 601 154

E sad dal imaju bas unutrasnjeg precnika 40mm, to jest da li je to u standardu.... ne znam.

Dupla remenica sigurno nece da skodi. Nikad ne znas za sta ce ti zatrebati drugacija brzina lista. Mozda nekada budes sekao aluminijum, ili nesto trece.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

mbole wrote:Dupla remenica sigurno nece da skodi. Nikad ne znas za sta ce ti zatrebati drugacija brzina lista. Mozda nekada budes sekao aluminijum, ili nesto trece.
Problem je što ta druga treba da bude veća od originalne a tu nema mesta za veću remenicu. Bolje rešenje je da je na osovini dupla remenica istog prečnika a na motoru dupla remenica sa dva različita prečnika.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U pravu si.
Nemam pojma zasto sam se prebacio i sve vreme mislio da trazi remenicu za motor, pa se jos pitam: kakav li je to motor sa osovinom od 40mm :)
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

ok, hvala
mozete li mi provjeriti da li sam ovo dobro izracunao, jer mi se 6400 okretaja osovine na cini puno
dakle, na motoru mi je remenica od 110mm, znaci da bi na osovini pile trebala biti remenica 49mm?

Image

brzinu pile sam ovdje nasao, idealna bi bila 68 m/s za pilu od 30 cm
http://www.kordun.hr/alati/proizvodni/pile/kruzne.php
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

To će da valja samo ako imaš doooobar motor koji neće da gubi obrtaje čim ga malo stisneš.
Ipak bih ti preporučio brzinu ispod 52 m/s.
U amaterskim uslovima se duže živi sa ovom brzinom - do 52m/s!
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

motor je trofazni 3kW-4HP
52m/s? ali na kordunovim stranicama pise 68. a i pise da je kriticna brzina rezanja pri 57 i 45, znaci da moram biti tocno izmedju tga ako ne zelim vibracije?
saša
Majstor stolar

Post by saša »

феникс wrote:To će da valja samo ako imaš doooobar motor koji neće da gubi obrtaje čim ga malo stisneš.
Mislim da broj obrtaja gube samo elektormnotori koji imaju četkice a ovi obični ne gube broj obrtaja pri opterećenju.
Prilikom proračuna obodne vrzine testere uzima se u obzir da se broj obrtaja gubi i to svega 4% zbog proklizavanja kaiša.
Da bi imao 68 m/s na testeri koja je prečnika 300 mm, pošto na motoru imaš remenicu od 110 mm a brzina motora je 2870 obr/min potrebno je da na testeri imaš remenicu prečnika 70 mm. S takvom remenicom ćeš imati 4510 obrt/min na testeri odnosno 71m/s. Ovu brzinu treba umanjiti za 4% što daje potrebnih 68 m/s.
Ako staviš remenicu od 49 mm kao što si predvideo imaćeš oko 100 m/s na testeri...Mislim da je tako mali prečnik remenice loša za sam remen jer je jako mali radijus da bi se savio oko remenice.
Pozz
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

saša wrote:
феникс wrote:To će da valja samo ako imaš doooobar motor koji neće da gubi obrtaje čim ga malo stisneš.
Mislim da broj obrtaja gube samo elektormnotori koji imaju četkice a ovi obični ne gube broj obrtaja pri opterećenju.
Teška greška (u koracima)
Svi motori -pa čak i parni gube obrtaje pri opterećenju.
Potraži malo teorije pre nego pobijaš nečije pisanje
saša
Majstor stolar

Post by saša »

феникс wrote:
saša wrote:
Teška greška (u koracima)
Svi motori pa čak i parni gube obrtaje pri opterećenju.
Potraži malo teorije pre nego pobijaš nečije pisanje
Ovo za parne motore nemam pojma ali koliko se sećam iz srednje škole brzina okretanja elektromotra se izračunava po obrascu 60xf/P gde je f frekvencija a P broj pari polova.
Kod sinhronih motora je ona 3000 i ovi motori mogu da rade kao generatori. Njihova brzina je konstantna bez obzira na opterećenje.
Kod asinhronih motora postoji određena korekcija prednje formule zaizračunavanje brzine okretanja zbog tzk. proklizavanja koje se izražava u procentima i koji procenat se smanjuje sa povećanjem snage motora. Zbog toga se ovi elektromotori okreću brzinama od 2820-2870 jer imaju određeno klizanje koje je obuhvaćeno u samoj dekleraciji na pločici motora. Normalno ovo klizanje je proračunato za opterećenje koje ne prelazi nominalnu snagu motora odnosno zaoptimalno opterećenje motora. U suprotnosti motor ne da će da uspori nego će i da se zaustavi totalno, da će tom prilikom sve više i više da vuče struju i u slučaju da ima bimetalnu zaštitu motor biva isključen. U situaciji kada nema zaštitu motor vuče sve više struju iz mreže i na kraju crkava, pali se usled zagrevanja i ko zna šta već (možda postane i aparat za varenje jer će se ponašati kao transformator). Prilikom projektovanja i proračuna motora uzima se da je brzina motora konstantna i da u praznom hodu ima i više od broja obrtaja koje su deklarisane na pločici odnosno teži sinhronoj brzini a pri optimalnom opterećenju ( koje nas interesuje) dolazi na deklarisan broj okretaja pa se zbog toga smatra da ima konstantnu brzinu bez obzira na opterećenje.
Kriva momenta motora u zavisnosti od brzine mora da sece krivu momenta opterecenja na linearnom delu a ta kriva ima oblik konjskih leđa.
U međuvremenu sam našao i neka, na interenetu objavljena predavanja, u pps i doc formatima u vezi sa ovom problematikom ali ne znam kako da okačim to ovde.
U svakom slučaju nemam nameru da se prepirem oko ovoga. Fenikse, izvinjavam se ako sam slučajno bio neobazriv i grub kada sam malopre naglasio ovo oko brzine motora i time te možda uvredio ali ja sam ipak ovakvog mišljenja...možda i nisam u pravu.
Ninja ti ovo nemoj da čitaš jer će ti "zgužvati mozak"...uostalom to i nije nešto bitno za tebe u konkretnom slučaju.
evo linka...prvih 6 stranica su bitne
http://www.vtsns.edu.rs/noviSajt/vtsns_ ... fo_205.doc
i još ovde npr. 32. strana, drugi pasus, prvi red
www.fzpkotor.com/joomla/index.php/component/docman/doc_download/44.
Valjda se to radi ovako...
pozz
Last edited by saša on 08 Apr 2013 22:23, edited 1 time in total.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Sve si ti ovo lepo napisao, a ja isto tako lepo pročitao.
Znam - nešto iz škole, a ponešto iz iskustva da je sinhrona brzina brzina kojom se vrti neopterećen motor i pri tome povlači "struju praznog hoda". Kad ga opteretiš brzina opada, motor povlači veću struju jer teži da održi sinhronu brzinu. Na nominalnom opterećenju je broj obrtaja i nazivna struja ono što piše na pločici motora. Kad preteruješ sa opterećenjem motor usporava i povlači sve veću struju - ako nema nadstrujnu zaštitu od silne želje da zadrži sinhroni broj obrtaja on zbog prevelike struje ispusti dušu. Uzgred duša motora, a i svih elektro-aparata je u obliku belog dima i kad iz motora izađe duša (beli dim) -on crk'o!
Ovo je što se elektrike tiče.
Å to se stolarije tiče cirkularima se ne sme dozvoliti luksuz da se vrte sa obodnom brzinom između 52 i 55 m/s.
Da ne objašnjavam zašto - potraži po forumu - tu sam i ja to našao...
Post Reply