Bugije- ostrenje ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

dragi profesore,kad bi burgije bile od tvrdjeg materijala nego hss bilo bi smisla svaki put terati geometriju na masinu,no medjutim posto su takve kakve jesu svi pribegavamo ostrenju iz ruke jer nemamo svi masinu za ostrenje,pa kad se burgija i zezne ima dooosta mesa i spirale za popravku(a na kraju krajeva ove burgije koje mi "stolari"(mislim na fi )trosimo i lomimo kao cackalice(nenamerno)pa kupujemo nove.;)
daleko bilo razlika izmedju masine i ruke koja nemoze da se poredi.
evo ja cu biti tvoja prva musterija za ostrenje burgija kad napravis masinu,:tummenupp:
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Професоре из Батаје
Ни ја немам жељу да се препирем. "Волијем и ја неранџе но трпим" рече они ђетић!
Ија бих волео да имам пнеуматски чекић па уместо да "лупам лупам и лупам" само стиснем дугменце и ексер закован :-)
Поздрављам жељу и вољу за оштрилицу за глодала ( дал' својеручно прављену дал' "фабричку") а за бургије ?
Моја лепша половина ме скору приупита "докле мислиш да купујеш алат? Хоћеш и на оном свету да га користиш?"
А ја к'о мало дете - све што видим хтео би да имам. А није ред да у овим годинама правим и оштрилицу. Зато кад је направиш ето и мене у Батају да шиљимо глодала а бургије ћу овако примитивно - навик'о сам
Дођох, видех, побледех
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Profesor zivi u nekom svom svetu.Treba da se spusti na zemlju.
Mozda sam ja zalutao na pogresan sajt, ili sa mnom nesto nije u redu.
Da li je ovo naucni skup metalaca.Ako ti treba alat za ostrenje burgija, onda si
daleko od majstora.Ili mozda ja neznam sta je burgija i da ih pogresno
ostrim, a napravio sam tolike masine i namestaje. Treba cesce da ide
kod majstora strugara i glodaca.Naucice mnogo stosta, kako i sta se
primenjuje u praksi.Profesor je samo dobar teoreticar zato je i Profesor
a majsor je ipak majstor.To je ipak najvise zvanje i znanje.

Ocekujem da Profesorova sujeta proradi.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

:/
Last edited by maricaiivica on 27 Feb 2011 13:55, edited 1 time in total.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

:oskyldig:

I ova tema treba da se zaključa?

Primećujem dosta nervoze zednjih par dana. Ko kaže da sunčeve oluje ne utiču na nas? :pucko:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Slazem se da stolari uglavnom koriste burgije malih precnika, koje se manje vise i ne isplati ostriti.
No s vremena na vreme pojavi se potreba recimo za busenjem duboke rupe. Ako je burgija makar malo van geometrije, dobicete rupu ukoso.
Ovo je samo jedan od primera.

Cinjenica je da se zadnje vreme dosta zanimam metalom, pa odatle i moja fiksiranost ka velikoj preciznosti. Mada nikako ne vidim zasto bi stolaru smetala velika preciznost, moze da mu smeta samo obrnuto.
Opet, ja recimo imam bas lepu garnituru 1-13 HSS-Co bugrija, koje su sve samo ne jeftine, pa se isplati ostriti i onu od 2mm (posto je ako se ne varam nekih 250-300 din).

Ja jesam ukazao na par "ozbiljnih" ostrilica, iz prostog razloga sto se bas ovih dana zanimam proucavanjem istih, ali postoje i daleko jednostavniji alati koji su namenjeni samo za ostrenje burgija, lako ih je napraviti, a daju mnogo bolje rezultate nego ostrenje iz ruke (kao sto sam napisao, ako naletim na pristojne planove za takvo nesto stavicu ih ovde). Inace doticno quorn, koji na prvi pogled izgleda ko "uzas" za pravljenje, je projektovan sa namerom da kompletno moze da bude napravljen na strugu (znaci nema potrebe za glodalicom), sto samo po sebi dovoljno govori o (relativnoj) jednostavnosti izrade. Pri tom taj quorn, moze da ostri od strugarskih nozeva preko malih testera do burgija i helikoidnih glodala.

Ah da, covek je na pocetku ove teme pitao da li se burgije uopste ostre, sto ce reci da je totalni pocetnik u tome. dal stvarno mislite da ce "ladno" da naostri nekoliko bugija iz ruke koje ce pose toga moci nesto i da izbuse? Ilii je za njega mnogo bolje da napravi "jig" i dobije zadovoljavajuce rezultate?

Bane, ja zaista ne znam da li sam te necim uvredio, povredio... ako jesam onda je bilo nenamerno, izvinjavam se (samo bi voleo da mi ukazes kada je to bilo) Ali zaista bih te molio da malo promenis ton. Pocinje da biva nepristojno.

Ne vidim zasto bi neko bio daleko od majstora ako mu treba alat za ostrenje burgija. Pa cele (ozbiljne) industrije koriste takve alate. Ili smatras da ostraci i nisu neki majstori, posto to rade masinom, a ne "iz ruke".

Evo ovo sam danas uzeo od singera na probu, da vidim dal mogu da mu "opravim" neke stege:
Image

Da nisam imao odgovarajuce naostren strugarski noz "malo morgen" bi napravio kuglicu kako treba (taze kupljene karbidne plocice na najlonu :)). Jeste, pravio sam je "iz ruke", pa nije idealna, al samo zato sto nemam odgovarajuci alat, da ga imam sigurno bi radio na njemu. Em brze, em manja mogucnost za zeznem stvar, em preciznije. A ovo je mnogo jednostavnija geometrija od burgije. I daleko od toga da se smatram "majstorom" zato sto mogu da napravim kuglu na strugu "iz ruke". Naprotiv, smatram da radim pogresno.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Profesore (mbole) , nisam pitao Da li se ostre vec Kako se ostre .
Radio sam nekada u jednoj velikoj firmi i tamo je postojao ostrac , nazalost nikada nisam obracao paznju kako to radi a iskreno nije me ni zanimalo ( jbga ko bi rekao da ce sve u medjuvremenu otici u p.....mate......u )
Daleko od toga da sam totalni pocetnik , ostrio sam burgije ali TO NIJE TO
U pravu si za sablon , sigurno je bolje i preciznije i ako ga nije tesko napraviti ZASTO DA NE ?
U pravu su i ovi sto " ostre " iz ruke , sigurno je takva burgija bolja od one tupe ali pitanje je da li je to idealno i optimalno uradjeno.
Nema razloga da dizemo ton , svako od vas mi je rekao sta misli a dalje je na meni.
PozZz. . . . i hvala svima
Last edited by LepoJeBitiFin on 27 Feb 2011 17:14, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sory lapojebitifin, oduzila se tema, pa ne zameri ako sam pogresno citirao
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

mbole wrote:Sory lapojebitifin, oduzila se tema, pa ne zameri ako sam pogresno citirao
Nema frke . . . . . . . . . . . . . . . . . . . a i nik mi u originalu glasi LepoJebiTifin ( moderator mi ga je prekrstio )
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Pogledaj ovaj univerzalni ostrac GUDE GUS 650
http://www.guede.ws/cgi-bin/twinklecom. ... &tid=12002
posle ovog klipa ima jos jedan pogledaj, taj ostrac taj ostri i burgije i kruzne testere
ovde imas i cene
http://www.idealo.de/preisvergleich/Off ... guede.html
Last edited by dikar on 07 Mar 2011 00:26, edited 1 time in total.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Hvala . . . , zanimljiva stvarcica
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Mislim da i Woomax ima nesto slicno.
inace doctor drill je po recenzijama jako dobar (prodat u preko 2 miliona komada) ali mu je i cena ozbiljnija http://www.rutlands.co.uk/cgi-bin/psPro ... &submit=Go
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

malo kasnim (godinu dana) ali malopre sam nasao zbirku ruskih klipova (СпециалÑŒнÑ‹е заточки) o ostrenju i "tjuniranju" burgija
http://www.youtube.com/watch?v=panuYS6b ... h_response
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Na ovom klipu su burgije extremnih diametara, gledano za kucnu upotrebu...

Image
...sto bi vest covek i zatvorenih ociju mogao ostriti ali...

...imali li nesto kako ostriti burgije manjih precnika od recimo 1.5mm do 6mm...tu je po meni mudrost u ocima :)

Image
Last edited by ArtCool on 05 Apr 2012 12:33, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Valjda da bi se bolje videla tehnika ostrenja ;)
Stvarno dosad nisam video ostrenje malih burgija.

Pre 5-6 godina sam ostrio neke burgije ( od 2-10mm) one male se stvarno tesko ostre, 3-4 komada su mi od 'desne' postale 'leve' :)
Inace na ovaj "tutorijal" sam nasiao po preporuci Artcoola,da pogledam na You Tube tehnike ostrenja, posle male prepiske na PP u vezi busenje sa De Waltovom burgijom za metal Ф8 HSS-R DIN 338 koja je posle 10 busenja otisla u aut.( od toga su 5 busenja bila jedno za drugim sa malom pauzom) Mislio sam da je HSS-R znatno bolji od HSS klase

Za njegove preporuke u vezi burgija i tehnike busenja mu se javno zahvaljujem,
Last edited by dikar on 05 Apr 2012 19:51, edited 1 time in total.
Post Reply