Slazem se da stolari uglavnom koriste burgije malih precnika, koje se manje vise i ne isplati ostriti.
No s vremena na vreme pojavi se potreba recimo za busenjem duboke rupe. Ako je burgija makar malo van geometrije, dobicete rupu ukoso.
Ovo je samo jedan od primera.
Cinjenica je da se zadnje vreme dosta zanimam metalom, pa odatle i moja fiksiranost ka velikoj preciznosti. Mada nikako ne vidim zasto bi stolaru smetala velika preciznost, moze da mu smeta samo obrnuto.
Opet, ja recimo imam bas lepu garnituru 1-13 HSS-Co bugrija, koje su sve samo ne jeftine, pa se isplati ostriti i onu od 2mm (posto je ako se ne varam nekih 250-300 din).
Ja jesam ukazao na par "ozbiljnih" ostrilica, iz prostog razloga sto se bas ovih dana zanimam proucavanjem istih, ali postoje i daleko jednostavniji alati koji su namenjeni samo za ostrenje burgija, lako ih je napraviti, a daju mnogo bolje rezultate nego ostrenje iz ruke (kao sto sam napisao, ako naletim na pristojne planove za takvo nesto stavicu ih ovde). Inace doticno quorn, koji na prvi pogled izgleda ko "uzas" za pravljenje, je projektovan sa namerom da kompletno moze da bude napravljen na strugu (znaci nema potrebe za glodalicom), sto samo po sebi dovoljno govori o (relativnoj) jednostavnosti izrade. Pri tom taj quorn, moze da ostri od strugarskih nozeva preko malih testera do burgija i helikoidnih glodala.
Ah da, covek je na pocetku ove teme pitao da li se burgije uopste ostre, sto ce reci da je totalni pocetnik u tome. dal stvarno mislite da ce "ladno" da naostri nekoliko bugija iz ruke koje ce pose toga moci nesto i da izbuse? Ilii je za njega mnogo bolje da napravi "jig" i dobije zadovoljavajuce rezultate?
Bane, ja zaista ne znam da li sam te necim uvredio, povredio... ako jesam onda je bilo nenamerno, izvinjavam se (samo bi voleo da mi ukazes kada je to bilo) Ali zaista bih te molio da malo promenis ton. Pocinje da biva nepristojno.
Ne vidim zasto bi neko bio daleko od majstora ako mu treba alat za ostrenje burgija. Pa cele (ozbiljne) industrije koriste takve alate. Ili smatras da ostraci i nisu neki majstori, posto to rade masinom, a ne "iz ruke".
Evo ovo sam danas uzeo od singera na probu, da vidim dal mogu da mu "opravim" neke stege:
Da nisam imao odgovarajuce naostren strugarski noz "malo morgen" bi napravio kuglicu kako treba (taze kupljene karbidne plocice na najlonu

). Jeste, pravio sam je "iz ruke", pa nije idealna, al samo zato sto nemam odgovarajuci alat, da ga imam sigurno bi radio na njemu. Em brze, em manja mogucnost za zeznem stvar, em preciznije. A ovo je mnogo jednostavnija geometrija od burgije. I daleko od toga da se smatram "majstorom" zato sto mogu da napravim kuglu na strugu "iz ruke". Naprotiv, smatram da radim pogresno.