Konstrukcija kabineta za zvučnik i knjige

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Ako mozete, promenite naziv teme, posto od prvog posta tema nema mnogo veze (samo) sa plocastim materijalima... nego se tice kabineta za zvucnik.

Urađeno :)

hvala :lol:

Nema na čemu, i drugi put :) :)
Last edited by metabo on 24 Feb 2010 09:15, edited 1 time in total.
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

Hvala!
bozama
Majstor

Post by bozama »

Nadam se da vlasniku teme a ni moderatorima neće smetati ako malo vratim temu među žive?
Pošto sam i sam ljubitelj dobrog zvuka i hifi komponenata pre par dana sam razmišljao kako bi bilo super kada bih sam napravio neke zvučnike. Vidim da kolega Boggy želi da pomogne pa se nekako nadam da priskočiti u pomoć savetima?!
Zvučnike koje bi pravio bili bi bookshelf varijanta, znam da se u samogradnju kreće od projekta kutije (na internetu stvarno ima mnogo o tome) ali mi je problem kako za određeni projekat odabrati zvučnike jer ne poznajem ovo naše tržište i gde ih uopšte kupiti. Moram da napomenem da nemam nikakvo znanje elektronike i rada sa lemilicom već više stolarskog iskustva ali bi našao nekog za taj deo posla. Pošto za prvi projekat ne bih da rizikujem puno novca da li neko zna u NS za takve prodavnice gde se mogu kupiti svi neophodni delovi, zvučnik, skretnica, terminali... sa dobrim odnosom cena zvuk. Da napomenem da sam bio Tehnotroniku u Braće Ribnikara ali nema srdnjetonaca i izbor je mršav.
Molio bih kolegu Boggy-a ako ima i neki korisni tutorial o osnovama izgradnje ili dobar početnički projekat da ga objavi.
Eto nadam se da je ok što sam nastavio temu?

pozdrav.
čvorislav
Precizni šegrt

Post by čvorislav »

bozama wrote:Nadam se da vlasniku teme a ni moderatorima neće smetati ako malo vratim temu među žive?
Pošto sam i sam ljubitelj dobrog zvuka i hifi komponenata pre par dana sam razmišljao kako bi bilo super kada bih sam napravio neke zvučnike. Vidim da kolega Boggy želi da pomogne pa se nekako nadam da priskočiti u pomoć savetima?!
Zvučnike koje bi pravio bili bi bookshelf varijanta, znam da se u samogradnju kreće od projekta kutije (na internetu stvarno ima mnogo o tome) ali mi je problem kako za određeni projekat odabrati zvučnike jer ne poznajem ovo naše tržište i gde ih uopšte kupiti. Moram da napomenem da nemam nikakvo znanje elektronike i rada sa lemilicom već više stolarskog iskustva ali bi našao nekog za taj deo posla. Pošto za prvi projekat ne bih da rizikujem puno novca da li neko zna u NS za takve prodavnice gde se mogu kupiti svi neophodni delovi, zvučnik, skretnica, terminali... sa dobrim odnosom cena zvuk. Da napomenem da sam bio Tehnotroniku u Braće Ribnikara ali nema srdnjetonaca i izbor je mršav.
Molio bih kolegu Boggy-a ako ima i neki korisni tutorial o osnovama izgradnje ili dobar početnički projekat da ga objavi.
Eto nadam se da je ok što sam nastavio temu?

pozdrav.
za novi sad ne znam gde su, u beogradu subotička elementa ima predstavništvo u Dimitrija Tucovića, mislim da su oni dobra adresa gde bi mogao da se raspitaš za delove za zvučne kutije.

http://www.elementa.rs/kontakt.php

oni rade zvučne jedinice firme SAL, nisu skupi a mislim da su odlični za taj novac.

evo par primera (ali ne moraju biti isključivo ovi) http://www.elementa.rs/images/korisno/n ... kutija.pdf

a što se kutija tiče, sve zavisi od toga šta i kako želiš (mislim na dimenzije, broj zvučnika u kutiji i slično)
Last edited by čvorislav on 15 Feb 2011 07:33, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pogledaj i ovde, verovatno nadjes jos firmi koje se bave prodajom toga: http://www.hi-files.com/linkovi/w
bozama
Majstor

Post by bozama »

Čvorislave baš sam gledao taj sajt pre par dana ali nisam našao one slike, ovi sve imaju za samogradnju, hvala za link. Mislim da za početak nije loše.
Zanima me samo da li onaj materijal za ispunu kutija se samo postavlja u kutiju ili se lepi/heftuje na unutrašnje zidove kutije?
čvorislav
Precizni šegrt

Post by čvorislav »

bozama wrote:Čvorislave baš sam gledao taj sajt pre par dana ali nisam našao one slike, ovi sve imaju za samogradnju, hvala za link. Mislim da za početak nije loše.
Zanima me samo da li onaj materijal za ispunu kutija se samo postavlja u kutiju ili se lepi/heftuje na unutrašnje zidove kutije?
pa, možda može da se lepi, ali tek kad "pogodiš" količinu te ispune koaj ti odgovara. ja imam neke neobične kutije (neobične po konstrukciji), i u njima nisam lepio ispunu, jer zbog dimenzija kutije i ne mora da se fiksira.

evo kako otprilike sve to izgleda :). toga dosta ima po netu. ja sam pratio ideju sa ovog sajta:

http://www.jrbham.btinternet.co.uk/needle/index.html

složićeš se da kutije nisu baš svakidašnje, ali ne zvuče nimalo loše. a i nije skupo za izradu.
bozama
Majstor

Post by bozama »

Svaka čast za zvučnike. Garant je odličan osećaj kad čuješ svojih ruku delo.
Post Reply