Fagus Silvatica wrote:jedna preporuka,kad radite panele od masiva,pokušajte da stavljate što više elemenata radijalnog reza,uteže i bubri duplo manje od tangencijalnog,i da vam elementi za lepljenje ne prelaze 8 cm širine...
Slozio bih se sa tobom ,ali meni je u vecini slucajeva dosta lakse obraditi ukladu na frezeru u tangencijal godu (zavisi i od materijala) jer obradujem ukladu debljine 16mm pa poslije obrade ona ostaje debljine 5mm Takva debljina prilikom duzinske obrade u radijalnom godu sklona je pucanju i odlamanju manjih komada....
Mene zanima da li neko zna o "pravilu" lijepljenja bilo kakvih ploca od drveta...gledajuci godove sa "fronta" daske kako ih okretati?..ako ste me skontali
Klasicna skola kaze naizmenicno, kako bi se uzajamna krivljenja potirala i na kraju dobila "talasasta" ali sve ukupno gledano ravna povrsina (znam zvuci glupo talasasta a ravna, al ne umem bolje da opisem )
mbole wrote:Klasicna skola kaze naizmenicno, kako bi se uzajamna krivljenja potirala i na kraju dobila "talasasta" ali sve ukupno gledano ravna povrsina (znam zvuci glupo talasasta a ravna, al ne umem bolje da opisem )
Još se gleda i da krajnje daske, levo i desno, budu sa što više "radijalnijim" rezom (svi neumireni naponi padnu njima na pleća).
Danas sam sklopio fronte kod kojih sam izmedu uklada i rama ostavio vise lufta ali sam u utore stavio malo silikona (transparent) Inace silikon stavljam i u utore gazista u koja ulaze vertikale (cela)tako da sam izbjegao svaku skripu stepenista To je vec isprobano i fercera a sa frontovima sam tek danas izvrsio test i za pocetak mi djeluje da je sve ok Silikon bi trebao da mijenja gumu koju smo vec spomenuli...
Last edited by tishler on 25 Feb 2010 21:41, edited 1 time in total.
Ima li neki dobar sablon za obradu polukruznog dijela kod uklade i rama koji se lako moze podesavati za razne sirine krila, da ne pravim uvijek nove kad imam nestandardno krilo!?
Da ima neki nezeljenih pojava ,odnosno da je doslo do nekih deformacija fronti,odma bi zvali da reklamisu.medutim niko ne zove tako da sam siguran da je sve u redu....ovi bukovi farbani u wenge, su kod moje stalne musterije tako da cu ici kod njega za 10-tak dana (kad zavrsim komodu) pa cu slikat Ugradeni su ispod stepenica.
Sasa, i ja sam napravio razlicite sablone za razne sirine fronti..