Da li je ovo zdravo drvo oraha?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Sasa wrote:Isijeci ti i panjeve u daske oni su ti najtvrdji, ali nisam siguran da ce htjeti na pilani da ti ih izrezu!
Hvala prijatelji nebih im ni dao ! imam plan drugi šta ću sa njima !??
Dva put zine , a tri put slaže
sbvlada
Precizni šegrt

Post by sbvlada »

MapleMan wrote:
Sasa wrote:Isijeci ti i panjeve u daske oni su ti najtvrdji, ali nisam siguran da ce htjeti na pilani da ti ih izrezu!
Hvala prijatelji nebih im ni dao ! imam plan drugi šta ću sa njima !??
koren drveta je najtvrdji deo i najkvalitetniji pogotovu oraha, nedjutim ako je orah se osusio najverovatnije je da mu je panj stradao.
sto se tice prvog oraha, deo gde se kora skida i gde ostaje crno taj deo drveta je loseg kvaliteta, te ga ne treba kombinovati sa ostalin delom drveta pri izradi nekog namestaja.. cesto ovaj deo drveta i napada crv..
sve u svemu..s obzirom da 1m3 suvog oraha prodaje ne na trzistu oko 600 evra.. a ti si dobio manje vise besplatno sve sto iskoristis od tog drveta je uspeh..:)
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Ima li ko da hoce da kupi po 600 evra imam za prodat nekih 15 kubika!?
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Pa to za 600 € je suvo obrađeno i isečeno recimo u daske a ovako sirovo je od 200 do 150 čak i 100 € ?!
sbvlada
Precizni šegrt

Post by sbvlada »

MapleMan wrote:Pa to za 600 € je suvo obrađeno i isečeno recimo u daske a ovako sirovo je od 200 do 150 čak i 100 € ?!
suve daske (ne okrajicene) se po oglasima prodaju oko 600 evra i to ima je najmanja cena. na stovaristima stolarske gradje orahovinu je tesko naci a i cena je velika. ne bih ovde da navodim koja je cena i koja su stovarista ali i samo mozete naci na netu. nisam ove cene ja izmislio vec je tako.
sto se tice prodaje oraha u trupcu i te cene prvenstveno je mala jer ljudi dosta cesto nemaju mogucnost da sami seku i skladiste daske pa ih prodaju bud zasto. 1m3 ogrevnog drveta je oko 40 evra a sada vi vidite da neko placa 100 evra kubik orahovina..po meni je to klasicna ucena..
mislim da cena oraha od 600 evra za kubik i nije preskupa ako se uzme u obzir da je kuvana bukva 450 evra a po lepoti izradjenog namestaja ne moze se uporediti ili recimo da je stolarsa camovina 350 evra 1m3..
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

potpuno si u pravu :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

A ovako sirovo ( u balvanima ,turpcima ) je od 200 150 pa do 100 ponavljam jer slike nisi video izgleda a na to se odnosilo !! Necitiraš me dobro, al za daske si u pravu !! I to suve ? i Isečene neobrađene da! To je već ta priča !
sbvlada
Precizni šegrt

Post by sbvlada »

MapleMan wrote:A ovako sirovo ( u balvanima ,turpcima ) je od 200 150 pa do 100 ponavljam jer slike nisi video izgleda a na to se odnosilo !! Necitiraš me dobro, al za daske si u pravu !! I to suve ? i Isečene neobrađene da! To je već ta priča !
mozda gresim..ali nemam namere da se nesto raspravljam ovde sa nekim..samo iznosim svoje vidjenje..koje mozda ne mor uvek da bude istinito ili da se slaze sa nekim..
ali evo jos jedne kalkulacije..secenje debla na strugari se naplacuje oko 20 evra kubik a susenje 1m3 je oko 80-100 evra. neka se uracuna i prevoz i rad ljudi oko utovara tog debla.. opet ne moze nikako da se uklopi u cenu od oko 600 evra za 1m3 suvih dasaka orahovine.
mada i ova cena od 600 evra koja je formirana kod nas na trzistu nije realna vec sam rekao zbog cega. a i evo podatak da 1m3 neokraicenih dasaka orahovine na stovaristu stolarse gradje kosta:

REZANA GRADJA ORAH EVROPSKI NEOKRAJCENA (debljina 52 mm) x 1.755,00 evra
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Greška u koracima ? Sečenje jeste oko 20-25 € ali topole !! za hrast i orahovinu od 35-pa čak i naviše ! Imaš i neke koje uzimaju za metar i do 7 € Pa ti vidi i to je ta cena nemoramo da se raspravljamo !
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Ovo sto ja imam na lageru je neokrajcena SUVA daska!
sbvlada
Precizni šegrt

Post by sbvlada »

ja sam do sada posekao svoja 4 oraha i dobio sam od njih oko 2 m3 daske..imam jos neke da secem i kada i to potrosim voleo bih da mi se neko javi na ovom forumu i da mi ponudi 1m3 orahovine u trupcu sirovog za 100 evra..:
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Pa može neko da proda orahovinu po 100 evrića,al taj je onda sigurno rasto pored nekog potoka ?!!!
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Pre ce biti pored bare!
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Pa može biti ? Hmm
Nikolasd
Majstor početnik

Post by Nikolasd »

I niko se ne javi za suvu orahovinu. Sale ponudi za 600 e po kubiku a Vlada pomenu da je cena oko 1700 e ( ajde neka bude okrajcane ).
Post Reply