Debljina letvica i stabilnost lameliranog drva
Jos bolju zastitu tog rveta bi dobio sa jako tankim staklenim platnom. Sloj platna od 25grama po m2, ne bi primetno podigao tezinu puske, zaliven u epoksidu bi bio potpuno providan, a obezbedio bi znacajnu mehanicku zastitu, i sprecio da se epoksid i lak probiju u opstrijem kontaktu sa stenom.
Cisto kao predlog, i neko iskustvom sa slicnom upotrebom.
Cisto kao predlog, i neko iskustvom sa slicnom upotrebom.
Svakako, iako poznatiji proizvodaci uglavnom koriste karbon i to tkanja od 200 do 300g/m2 ovisno o orijentaciji vlakana ali prvenstveno s donje strane i uz bokove kako bi se sprijecila ostecenja od udaraca i dodatno ukrutilo tijelo.
Postoje tu svakakve kombinacije, neki cak izmedu letvica pri ljepljenu stavljaju karbon bas kako bi osigurali cvrstocu tijela ali po mom misljenju nema neke prevelike uloge a povecava se sansa za suhim spojem ukoliko sve nije napravljeno kako treba i nozevi vise pate pri obradi.
Inace cisto kao mali doprinos informacijama ako ce netko nesto pokusavati, epoxy smola je kompatibilna iskljucivo sa staklenim platnom koje je pleteno. Ukoliko se radi o sjeckanom platnu tzv. matu, epoxy smola nije adekvatna za primjenu jer ne reagira s vezivima koje drze platno na okupu i ne formira se adekvatna veza i treba koristiti poliester. Postoje i mat platna pogodna za uporabu s epoxyem ali navodno ni ona nisu najbolje rijesenje.
Postoje tu svakakve kombinacije, neki cak izmedu letvica pri ljepljenu stavljaju karbon bas kako bi osigurali cvrstocu tijela ali po mom misljenju nema neke prevelike uloge a povecava se sansa za suhim spojem ukoliko sve nije napravljeno kako treba i nozevi vise pate pri obradi.
Inace cisto kao mali doprinos informacijama ako ce netko nesto pokusavati, epoxy smola je kompatibilna iskljucivo sa staklenim platnom koje je pleteno. Ukoliko se radi o sjeckanom platnu tzv. matu, epoxy smola nije adekvatna za primjenu jer ne reagira s vezivima koje drze platno na okupu i ne formira se adekvatna veza i treba koristiti poliester. Postoje i mat platna pogodna za uporabu s epoxyem ali navodno ni ona nisu najbolje rijesenje.
- maricaiivica
- Moderator
Bole, sada ja samo naglas razmisljam...mbole wrote:Mirnu dasku, koliko ja znam, mozes da dobijes samo biranjem.
Drvo je jednostavno takvo, svaki komad je svoja prica.
Prvi preduslov je da materijal bude odgovarajuce suv, kao i da je rezim susenja bio kako treba, to jest da je suseno ravnomerno, kako ne bi sam proces susenja izazvao unutrasnje napone u materijalu. Od onih koji su nastali prirodno kako je drvo raslo, nema odbrane.
Recimo, drvo koje je raslo "ukoso" ili ga je vetar ili nesto trece "upredalo"... mora da se pracaka, cim krenes da ga obradjujes.
Neki opsti princip bi bio:
daske od kojih ces raditi, ostavis nedelju dana u radionici posle kupovine kkao bi se prilagodila lokalnoj vlazi.
obradis je "na grubo", sa velikim nadmerama, samo da je dovedes u cetvrtku
opet ostavis nedelju dana
sad gledas kako se koja ponasa i biras onu koja se najmanje "pomerila"
iz nje isecas letvice, opet grubo, pa opet ostavis da sacekaju
sad biras ravne.
Mislim da neces dobiti nista, ili barem ne nista znacajno, time sto su letvice tanje (ne tvrdim, samo na glas razmisljam).
Posto na kraju ti skidas istu ili slicnu kolicinu materijala za neke strane bloka.
Ako se krivi kad skines 2mm sa 10mm letvice, krivice se i kad skines 2mm sa 5mm levice. Posto razlika u sili nataje zbog razlike u debljini na jednoj i drugoj strani, a ne zbog toga koliko je letvice "ostalo".
Da kazemo ovako...
Recimo da letvica od 10mm vuce silom od 10N, a letvica od 5 silom od 5N. (nisu bas sile vec momenti, al da ne komplikujemo, ovo je samo ilustracije radi, krajnje uprosceno).
Napravis dva bloka, oba sirine 20mm, to jest jedan od 2 letvice debljine 10, i jedan od 4 letvice debljine 5.
Ti sa jedne strane bloka od letvica 10mm skines 2mm, i sad ta letvica koja je bila 10N, vuce 8N (10-2). Druga strana i dalje vuce sa 10N.
Imas razliku od 2N, i to je ono sto krivi lemeliranu gredicu.
Sad sa one sto je od letvica 5mm, tj 5N svaka, isto skines 2mm.
Spoljasnja sad vuce sa 3N (5-2), i opet imas razliku od 2N, koja isto tako krivi lameliranu gredicu, kao i da su letvice 10.
Jos na samom kraju kada sve to prodje kroz CNC, gde pretpostavljam da ce se raditi neki reljef, to jest sa jedne strane bloka ce se skidati mnogo, sa druge verovatno nista ili manje... dobijes jako velike razlike, i ode sve u krvo ako nije u startu mirno.
Momenti ne bi trebali padati proporcijalno sa presekom vec linearno.
Gresim li?
Proporcionalno je isto sto i linearnomaricaiivica wrote:...
Bole, sada ja samo naglas razmisljam...
Gresim li?

Dal je 1:1 ili 5:1... nevazno... i dalje je proporcionalno odnosno linearno. To jest zavisi samo od koeficijenta "a" uz X u linearnoj jednacini: Y=a*X +b, to jest od njega zavisi nagib krive (koeficijent "b" samo pomera pravu liniju u odnosu na koordinatni pocetak).
Drugo, zavisi o kom momentu pricamo.
Ako pricamo o momentu sile koji nastaje usled razlike debljine dascica na jednoj i drugoj strani, i krivi blok.. iskreno ne znam. Trebalo bi racunati, malo prekopati po literaturi (ipak sam to ucio pre 30 i kusur godina

Ako pricamo o momentu inercije, koji opisuje koliko je neki presek otporan na spoljasnje sile/momente cisto geometrijski, tada...
Recimo da imas pravougaonik.
Moment inercije se menja na kub sa promenom dimenzije koja je duz pravca delovanja sile, a linearno sa promenom dimenzije koja je normalna na pravac sile.
Npr... imas letvu koja je siroka 3 i debela 2cm. stranica koja je 3cm stoji horizontalno, 2cm vertikalno.
Oslonis je na dva kraja, i pritiskas je odozgo na sredini.
Ako povecas sirinu letve dva puta (sa 3 na 6cm), dobices dva puta veci moment inercije, to jest trebace ti dva puta veca sila da bi je isto savio. Tu je odnos linearan.
Ako povecas debljinu letve dva puta (sa 2 na 4cm), dobices 8 puta veci moment inercije, to jet trebace ti 8 puta veca sila da bi ja isto savio. Tu je odnos na kub.
A i taj moment inercije igra u celoj prici, posto kako tanjis blok, tako mu menjas dimenzije, pada moment inercije, treba ti manji moment sile da bi ga iskrivio...
No... ko sto rekoh, ovo je bila samo jako gruba ilustracija principa sta se i zasto desava, daleko od nekog "proracuna".
Ti blokovi su em dosta deblji, em od dosta mekseg drveta.
Pa sa jedne strane imas veliku debljinu koja se suprotstavlja krivljenju, a sa druge male sile koje ostvaruje mekano drvo.
Drugo... ti blokovi su vec iz fabrike, nakon lepljenja, na maltene tacnoj meri, pa je skidanje materijala da bi se poravnao minimalno.
Pa sa jedne strane imas veliku debljinu koja se suprotstavlja krivljenju, a sa druge male sile koje ostvaruje mekano drvo.
Drugo... ti blokovi su vec iz fabrike, nakon lepljenja, na maltene tacnoj meri, pa je skidanje materijala da bi se poravnao minimalno.
- maricaiivica
- Moderator
Da, izlupetao sam se sa izrazima... Jbg kada pisem iza ponoci.mbole wrote:Proporcionalno je isto sto i linearnomaricaiivica wrote:...
Gresim li?
Dal je 1:1 ili 5:1... nevazno... i dalje je proporcionalno odnosno linearno...
Svakako, tvoja pretpostavka da sile u odnosu na debljinu padaju 1:1 verujem da nije dobra.
Odnosi bi trebali biti prilicno linearni sa nekim drugim odnosom, do neke debljine. Ispod te debljine bi kriva trebalo da dodatno menja strminu.
Ja pricam o silama koje ce se javiti skidanjem materijala sa pojedinacne dascice, a koja ce uticati i na krivljenje celog laminiranog bloka.
Misljenja sam da bi izrada iz vise tanjih elemenata dala rezultate
- maricaiivica
- Moderator
Znaci li ovo mozda da moja teorija o tanjim letvicama mozda ima smisla?maricaiivica wrote:Da, izlupetao sam se sa izrazima... Jbg kada pisem iza ponoci.mbole wrote:Proporcionalno je isto sto i linearnomaricaiivica wrote:...
Gresim li?
Svakako, tvoja pretpostavka da sile u odnosu na debljinu padaju 1:1 verujem da nije dobra.
Odnosi bi trebali biti prilicno linearni sa nekim drugim odnosom, do neke debljine. Ispod te debljine bi kriva trebalo da dodatno menja strminu.
Ja pricam o silama koje ce se javiti skidanjem materijala sa pojedinacne dascice, a koja ce uticati i na krivljenje celog laminiranog bloka.
Zasto bi se kriva menjala sa debljinom skinutog materijala?
Nebitno dal je linearna, 1:1, 1:200, kvadratna, logaritamska koja god...
Za pocetak, pricamo o situaciji gde su same letvice u startu krive, pa ih lepljenjem ispravljas, tako da krivine okreces.
Bez unutrasnjih napona u samoj dascici, posto to previse komplikuje stvar, i cini je neresivom.
Najpre, ti naponi su razliciti od dascice do dascice. Drugo nemas pojma da li ce usled napona kad skines materijla dascica krenuti da se ispravlja ili da se jos savija...
Daklem, imamo "idealizovanu" situaciju, gde su sve letvice isto krive, iz prostog razloga sto sa slozenijom ne mozemo da se izborimo, osim da imamo u rukama konkretne daske.
Ajd bas cu da probam da osmislim neku simulaciju...
Sto se tice prozora... da pravljenje falceva ce remetiti smetriju, samo imas ova dva faktora, plus jednostavno ne prave se od bas krivih letvica. Tu se lameliranje radi pre svega da bi ponisitilo krivljenja usled apsorpcije i otpustanja vlage, ne krivine koje su u startu postojale.
Nebitno dal je linearna, 1:1, 1:200, kvadratna, logaritamska koja god...
Za pocetak, pricamo o situaciji gde su same letvice u startu krive, pa ih lepljenjem ispravljas, tako da krivine okreces.
Bez unutrasnjih napona u samoj dascici, posto to previse komplikuje stvar, i cini je neresivom.
Najpre, ti naponi su razliciti od dascice do dascice. Drugo nemas pojma da li ce usled napona kad skines materijla dascica krenuti da se ispravlja ili da se jos savija...
Daklem, imamo "idealizovanu" situaciju, gde su sve letvice isto krive, iz prostog razloga sto sa slozenijom ne mozemo da se izborimo, osim da imamo u rukama konkretne daske.
Ajd bas cu da probam da osmislim neku simulaciju...
Sto se tice prozora... da pravljenje falceva ce remetiti smetriju, samo imas ova dva faktora, plus jednostavno ne prave se od bas krivih letvica. Tu se lameliranje radi pre svega da bi ponisitilo krivljenja usled apsorpcije i otpustanja vlage, ne krivine koje su u startu postojale.
- maricaiivica
- Moderator
Kriva se menja zato sto, npr da bi ispravio tu dascicu od 10mm, treba nam 100 grama, za onu od 8mm nam treba 80gr, za 5mm nam treba 45gr ali za 1mm nam treba vetar da dune 
Naravno, to samo pretpostavljam.
I sada pretpostavljam da si se "zapetljao" bas oko tog "idealizovanja", da je bas fora da slepis dve da se potru sile, pa spolja dodas jos dve koje ces da obradjujes. Imaces stabilno "srce" i dve spoljne koje pokusavaju da destabilizuju.
Za prozore, sve se slazem ali su se i krivine ispravile. One su ipak postojale

Naravno, to samo pretpostavljam.
I sada pretpostavljam da si se "zapetljao" bas oko tog "idealizovanja", da je bas fora da slepis dve da se potru sile, pa spolja dodas jos dve koje ces da obradjujes. Imaces stabilno "srce" i dve spoljne koje pokusavaju da destabilizuju.
Za prozore, sve se slazem ali su se i krivine ispravile. One su ipak postojale
- maricaiivica
- Moderator
- maricaiivica
- Moderator
Samo mozda, ali ne i daDentex wrote:Znaci li ovo mozda da moja teorija o tanjim letvicama mozda ima smisla?maricaiivica wrote:Da, izlupetao sam se sa izrazima... Jbg kada pisem iza ponoci.mbole wrote:Proporcionalno je isto sto i linearno