Informacije o blanji

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
drBouz
Majstor

Post by drBouz »

Sve radim sa tom preciznoscu od nula jedan. Samo sto mi ispred stoji jos (minimum) jedan kec.. :) :( :(
Mada, ovo cemo ctrl/c/v ;) (*iskreno, na ovoj drvenjaci mi je sve to delovalo prilicno neurnisano, samo je noz bio kao da su ravnali drvo sa eksercicima. Onako bas nareckan. (mozda je neko pokusao rucno da napravi testeru :) ) .Bas cu uzeti od mojih kad skoknem do njih imam negde neka stakla podebela iz prethodnih zivota, pa cu sprovesti proceduru.)
regularan tip skroz
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

BR wrote:...

JOs jedna sitnica, koja se cesto prenebegne je provera, i ako treba suzavanje usta. Rende sa sirtokim ustima radi, ali ce raditi bolje ako su usta uska.

Sto se tabana tice, sve vise sam misljenja da uopste nije bitno da li je ravan, sve dok su povrsine sirine 10 mm na pocetku, ispred usta, i na samom kraju rendeta ravne. Cak je pozeljno da ostalo bude nize od ove ravni, brze ce se srediti rende.
Da, taban ne mora da bude potpuno ravan, ali te tri povrsine moraju da budu savrseno u ravni. Znaci ne samo ravne, nego i u ravni jedna sa drugom.
Ali... generalno je lakse poravnati ceo taban, nego te tri dovesti u red, a uz to tada treba imati i odlicnu tehniku rada.
Kada se sve sabere ta varijanta jeste bolja, posto je trenje manje.

Suzavanje usta, ima smisla kada se radio rendetu za finu obradu, kod nekog scrub-a ili jack-a nema.
E sad... suzavanje usta nije bas tako jednostavna operacija, posto zahteva da se doda komad ekstra tvrdog drveta, to jest, usece dzep, ulepi komadic, sve poravna i obradi...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Mislim da je za vecinu krace da skinu materijal izmedju, i drze samo tri povrsine u ravni. I to se uci. Kao i suzavanje usta.

Da budemo iskreni, danas sa abrihterinma i dihotvima, koje vecina relativno brzo kupi ili odradi kod nekoga, finis renda i imaju najbitniju ulogu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pricamo o drvenom rendetu, gde se ravnanje celog tabana svete na par minuta trljanja po smirgli :)
Da je rec o metalnom, to bi vec bilo ozbiljno brze.

No... meni je cilj bio da dam osnovne stvari, bez kojih rende nece da radi, ili radi jako kilavo.
U sutini, za nekoga ko je kupio svoje prvo rende na buvljaku i sad bi da ga dovede u radno stanje.
Mesta za finese ima brdo... no to zahteva vec mnogo duze pisanije, bolje poznavanje tehnke rada sa ostalim alatima...
drBouz
Majstor

Post by drBouz »

Meni je ovo sa buvljaka nulto - za ukras kupljeno :) :) - ali eto, cak i samo sa poravnavanjem noza, opusteno je misao bila - "u-je, pa ovo moze i da se osposobi da radi". -i to iz zezanja - jer sam procitao ovde sta su drugari pisali, a kvaka je valjda da provedemo zivote u zezanju, a ne u mukama :)
U tom smislu, zivo se nadam da ce nekad neko imati i neko pitanje iz oblasti fotografije - posto tu tematiku cepam bas dobro, a nekako volim da kazem hvala, tako sto cu nekome, ko je meni pristedio vremena i nerava svojim savetom - isto tako ja pristedeti vreme i nerve.

U tom smislu, kapiram da sad kad prodjem nekim buvljakom/najlonom - ce mi nisan biti setovan bas na drveno rende - i to ne da bude drug ovom jednom na polici, nego da se bas dovede u radno stanje. - opet - ne toliko jer mi treba alatka za rad - nego mi je svo to zezanje super zezanje. Mada... zurim sad nesto u lindu.. :)
regularan tip skroz
Post Reply