Gde kupiti dobar materijal

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

OK, kad pomenu lameliranje imao sam nesto drugo u glavi. Po liuteraturi se lepljena ploca stola to ne vodi kao lameliranje.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Nego?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Kao ploca od vise elemenata.

Pod lameliranjem podrazumevas element koji ima vise slojeva po debljini.Kada recimo kazes lamelirana tabla stola, onda obicno imas vise slojeva po debljini, od kojih je zadnji celom sirinom.

No nema veze, razumeli smo se na sta se odnosi.
strom
Šegrt

Post by strom »

Kako sam krenuo u naručivanje materijala tako sam došao do novog problema.

Nabavka takvog materijala debljine 5cm tvrdog drveta mi otvara novi problem a to je kako ju obraditi.

Imam samo ručni alat (ručni cirkular, ručna električna blanja, itd.) a kada vi pišete "nakon obrade", pretpostavljam da mislite na blanjače/debljače, ili kako se već zove stroj kroz koju se propusti daska i on ju stanji da je ravna?

BILJEŽNIK wrote:Tako je, samo je bolje nabaviti dasku 5 ili 8 cm debljine. Od ovih debljine 25 mm možeš računati tek na 20 mm nakon obrade, a i za lameliranje je tanka
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Ručni cirkular može poslužiti, ali je nakon piljenja stabilna blanjalica s debljačom obavezna za iole ozbiljnije konstrukcije. S ručnom blanjom možeš raditi tek poneku klupicu, ogradicu i sl.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Ja sam ranije recimo kupovao iskljucivo osmicu i od nje pravi po potrebi sve ostale debljine iskreno to je jedan od boljih načina ako je do kvaliteta...ali za to treba ozbiljna masina.
Petica nije za tu pricu nista se ne dobija osim mnogo bacenog materijala .
Strom@
Na ozbiljnim stovaristima colarica je preko 25mm debljine i racunaju je kao 30mm(cena) isto tako imas 35mm ,55mm.... ima raznih sirina i duzina
Za krevet si tacno mogao da izaberes i duzine i debljine koje su ti potrebne ,posebno zbog toga sto posedujes rucni alat ...
Bolje je za nogu kreveta izabrati dobar komad drveta nego je lepiti iz lamela od loseg ...
Kada su u pitanju projekti kao tvoj bolje je provesti dva sata na stovaristu birajući materijal , ustedi se mnogo vremena u radionici
Ogrdjujem se kod nas je na nekim stovaristima takva situacija (biraj kolika ti volja)ne zmam kako je kod vas...
Last edited by art of wood on 16 Sep 2020 00:26, edited 1 time in total.
strom
Šegrt

Post by strom »

Toga sam se i bojao, da tvrdo drvo neće ići s ovim ručnim alatima s kojima se sasvim dobro snalazim sa jelovinom (ručni hoblerom skinem većinu i onda šmirglam)...

Ali što mi je onda činiti? Imam veliku volju napraviti bračni krevet i krevetić za dijete, neće mi biti teško uložiti trud pa ni novac, ali ako trebam hrastovu dasku stanjiti za 5-10mm i ako to neće ići s ručnim/el. hoblerom, što da radim?

Idealno rješenje bi bilo da se negdje prodaju daske već obrađene barem po toj debljini, jedino mi je to problem. Rezanje, prekrajanje, to ću sve moći sa ručnim alatima i jigovima. Ali hoblanje, ne znam kako.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Na žalost, takve daske ne postoje u prodaji. Probaj pitati u najbližoj stolarskoj radioni da ti pohoblaju daske. Ako si baš freak poput većine, može i ovako: https://www.youtube.com/watch?v=PtRPFkUQSMY
Glodalica, ravno glodalo što većeg promjera i malo snalažljivosti...
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

To kako radis sa jelovinom, radi i sa tvrdim drvetom, samo polaganije.
Nece rezultati biti idealni ali verujem da ces ti biti zadovoljan.
Kupi 3 daske i napravi uznozje, samo da vidis kako ti ide
strom
Šegrt

Post by strom »

Hehe, izgleda da sam freak :) jer sam si već napravio takav jig i s njime obrađujem manje dijelove, koje koristim za ukrasne stvari. Motorkom skinem dio nekog velikog balvana ili recimo kad netko sruši neko lijepo obojano/strukturirano drvo (trešnju recimo), pa s tim jigom hoblam i radim tako neke sitnice.

Kupio sam u Elgradu iveral da mi sve bude ravno i od njega složio cijeli router jig. Jedino što trebam zamijeniti glodalicu, trenutno imam fenomenalnu malu Makitu RT0700C koja je super za ručne stvari ali premala je i predelikatna za ovakvo hoblanje tako da ću kupiti nekog velikog Einhella ili tako nešto što će raditi samo to.

No, iskreno... nije mi palo na pamet da uopće pokušavam cijelu dasku tako obraditi. Misliš da bi to išlo? Mislim, hrast i to? Jig mi je dovoljno širok, gotovo 70cm i dugačak 100cm, tako da mislim da bi daska od 2m bez problema stala.

EDIT: Wow, pa sada sam tek skužio na tvom videu da je ovaj to složio na alu ljestvama! Koja dobra ideja. Imam takve ljestve, baš bih mogao probati tako nešto... tnx!
BILJEŽNIK wrote:Ako si baš freak poput većine, može i ovako: https://www.youtube.com/watch?v=PtRPFkUQSMY
Last edited by strom on 17 Sep 2020 09:13, edited 1 time in total.
strom
Šegrt

Post by strom »

maricaiivica wrote:To kako radis sa jelovinom, radi i sa tvrdim drvetom, samo polaganije.
Nece rezultati biti idealni ali verujem da ces ti biti zadovoljan.
Kupi 3 daske i napravi uznozje, samo da vidis kako ti ide
Da, to je dobra ideja, probat ću na nekom manjem dijelu, nema druge očito. Nisam nikad obrađivao hrast pa nemam iskustva s time, ali jednom se treba probati... :)
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

strom wrote:Hehe, izgleda da sam freak :)

No, iskreno... nije mi palo na pamet da uopće pokušavam cijelu dasku tako obraditi. Misliš da bi to išlo? Mislim, hrast i to? Jig mi je dovoljno širok, gotovo 70cm i dugačak 100cm, tako da mislim da bi daska od 2m bez problema stala.

EDIT: Wow, pa sada sam tek skužio na tvom videu da je ovaj to složio na alu ljestvama! Koja dobra ideja. Imam takve ljestve, baš bih mogao probati tako nešto... tnx!
BILJEŽNIK wrote:Ako si baš freak poput većine, može i ovako: https://www.youtube.com/watch?v=PtRPFkUQSMY
Daska na videu je hrastova, duljine 5 m.
Post Reply