Sta koji alat radi konkretno?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

Hvala na lepim zeljama! ;)
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

O ja neznam ili mi se posrećilo ili me to hoće ali ja sam gotovo sav alat kupio preko Nekermana i evo da kucnem u drvo .....
Jedfino sam omanuo na pijaci sa el. gerom koji sada prdi pokvaren jer mu je pukao puž na rotoru ali Sve ostalo je super.
Čak i FREZER kome samo decu ne pravim a svaki moj ulazak u radionicu kao da mu kaže " IDEMO MALI PALI I KREĆI"
I TO JE KAKO VI KAŽETE Å  KATEGORIJE MATRIX
Nema pravila prijatelju kupi neki srednji stalež i polako ako crkne opet ti nece biti žao malo para si dao a ako radi srećno joj bilo.
To je neko moje razmišljanje a ti sve nas slušaj a svoje radi.
DOBRO DOÅ AO

Da u Kragujevcu u METROU JE BILA AKCIJA frezer +bitovi, aku bušilica i šlajferica ona vibraciona sve 2700 din. i nisam čuo da je se neko žalio a rasturili su Metro nije stajalo u rafu ni jedno pre podne
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Moje iskustvo sa "kinezima":

2003. sam rešio malo da se obradujem. Kupio sam Einhell pneumatski hamer, 5500 din i BAS 18V aku sa dve baterije (zaboravio sam cenu). Bio sam jako zadovoljan jer sam mogao da penzionišem staru B&D vibracionu bušilicu koja je bila pred izumiranjem, a mislio sam da sam rešio sve probleme u "tom sektoru potreba". Povrh svega kupio sam i Hilti set 7 burgija, original, koji je bio prilično skup.

2005. kum se preselio u "betonski" stan i trebala mu je bušilica za tiplove. Aku bušilicu sam do tada koristio u par navrata i primetio da su baterije polako počele da crkavaju, ali nema veze imao sam ih dve :) .

... i odem ja tako kod kuma sav srećan što mogu čoveku da pomognem i upotrebim alat u punom pogonu. Kad avaj. Nakon dva-tri tipla 10 počeo motor da gori. Posao smo završili sa komšijinom vibracionom (zeleni Bosch). Malo je duže trajalo, upotrebljena je ljudska pogonska sila, ali je posao završem.

Odem ja u Einhell servis, blizu Zemunskog parka, i tamo dobijem utešan odgovor da se popravka ne isplati jer za iste pare mogu da dobijem novo g****. Tada sam rešio da više ne kupujem jeftini alat. Nabavio sam Metabo čekić koji u kombinaciji sa onim Hilti burgijama pravi čudo. Tada sam doneo ješ jednu odluku: svaki mesec po 50 EUR sa strane, pa kad se nakupi novca za profi alatku tada je kupujem. Do danas sam se prilično dobro opremio :)

Onu Einhell 18 V imam, ali je ne koristim. Baterije crkavaju posle 20 šrafova, a meni se ne kupuju nove. Na sledećoj akciji Bosha staro/novo ću kupiti pravi aku alat (za sada mi nije u planu). U međuvremenu sam kupio plavu Bosch malu vibracionu i Metabo PowerMax šrafilicu. Ova kombinacija bušilica mi rešava sve moje potrebe za bušenjem. Doduše, ova druga mi ne daje utisak robusnosti koji sam očekivao, ali zašrafio sam sa njom tonu šrafova, a baterije su i dalje u punoj kondiciji.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ja sam pred nekih 3-4 godine kupio plavu Bosch aku bušilicu mislim daje 12,nešto i uz nju sam kupio zelenu vibracionu električnu od 550 wata a na poklon dobio putnu torbu(da kad me žena vidi šta sam donio doma lakše spakiram stvari),sa plavom imam 2 baterije ta je izbušila u iverici rupa i u drvetu (za kuke za žljebove)mali milion i naravno prišarafila šarafa tonu i svi je natežu i radi besprjekorno a ona zelena ta koda je bila u Vijetnamskom ratu šta je ta sve napravila izmješala ljepila za pločice izbušila rupa u betonu i to ono bez imalo molosti kad je pritisne mojih 125 kg ona skuca ali i buši nepredaje se.Stoga kao šta sam i rekao,neke stvari stvarno treba kupiti profi jer ako neradiš puno s njima služiti će te dovjeka.Mene vodi jedna misao kod kupnje alata,da kupim jeftini i onaj no-neim alat pa da me usred posla ostavi na cijedilu ili kupiti kako valja pa si siguran da će te poslužiti kad god.:)
Last edited by Strkic on 04 Nov 2008 10:37, edited 1 time in total.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Kolege su u pravu (uglavnom) :). Nista se ne moze porediti sa profi alatom. Ja sam imao nesrecu pre par godina da mi obiju radionicu i ukradu sve elektricne alatke (plavi BOSH i Makita). Dugo se nisam oporavio od toga , a posto sam morao da radim nesto , nabavljao sam "bofl" da zavrsim poslove i stekao iskustvo i sa takvim alatom. Elem , nabavka jeftinih el. alata je stvar srece. Einhelom nikad nisam bio zadovoljan , jer je uvek imao tendenciju da izda kad je najpotrebniji (k'o da su ga Srbi konstruisali :) ). Zato sam imao srece sa raznim "nepoznatim" firmama tipa "Ferm" aku busilica (koja je jos uvek u funkciji) , neka ZNJ busilica (otpala je nalepnica sa imenom , pa ne znam kako se zove, ali jos uvek radi u maniru BOSHa ili metaba) , neki narandzasti rucni frezer itd...Kod busilica sam gledao da imaju metalni reduktor (nikako plasticni), za aku sam gledao punjace i sve tako po nekoj svojoj filozofiji (koja se u velikom broju slucajeva isplatila). Poenta ovolikog pisanija je: neke stvari mogu da budu jeftine i da zavrse posao , pa cak i da traju (uz pravilnu upotrebu). Druge stvari ce te samo iznervirati i nece zavrsiti posao, ili ces morati da doradjujes komad, pa nije u redu da se to radi , kad je odredjena masina to vec trebala da zavrsi. Za rad sa masivom (punim drvetom) u svakom slucaju su potrebni kvalitetni alati za masinsku obradu; rucni cirkular, zbog preciznijeg secenja i mogucnosti da ga koristis i kao stoni (kod jeftinih cirkulara je to mission impossible, narocito ako seces tvrdo drvo), rucni frezer (zbog navedenih osobina i SIGURNOSTI) , el. ger (zbog rel. preciznosti), ubodna testera, narocito potrebna alatka u hoby radu. El rende , slajferica , busilica (obicna,mala), pa cak i keksarica mogu da budu (za hoby varijantu) "bofl" kvaliteta jer su jeftini i lako mozes nabaviti druge (obicno traju koliko i garancija :) ). Aku busilica Makita je (kod nas) najbolji odnos cena-kvalitet , ali ce i oni womax i sl. da zavrse posao, samo DEFINITIVNO treba da obratis paznju na punjac baterija u kutiji - ako je slican onome sa pijace - ne kupuj! Od punjaca zavisi vek baterija (NiCd) i gledaj da to bude onaj masivni(brzi) sa gomilom elektronike (prema tome biraj i aku busilicu, po mogucstvu sa dve brzine). Bez obzira sta izaberes, UVEK koristi kvalitetne i OSTRE rezne alate (list cirkulara , glodala , burgije i sl.). Nadam se da sam koliko-toliko pomogao. Pozdrav
p.s. Sve se moze , kad se hoce , ali kesh pomaze :)
Last edited by Pedjamil on 04 Nov 2008 20:30, edited 1 time in total.
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

Hvala na pomoci! Naravno da znaci.
Evo ovako, zanima me jos misljenja.
Video sam neku glodalicu u radnji od Black and Deckera. Sta mislite o ovoj firmi? Cena ove glodalice je nesto preko 9000 dinara.

Takodje me zanima sta mislite o firmi Iskra Perles. Glodalicu mozete pogledati ovde: http://www.perles.com/default-76,407.html Ne znam koja je njena cena.
Last edited by anticzlatko on 06 Nov 2008 13:59, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iskra Perles pravi ozbiljne profesionalne alate.
Sto se tice B & D, oni su po mom misljenju, vrlo kvalitetan hobi alat. Nesto tipa zelenog Boscha. Njihova profi varijanta je DeWalt.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Pre je imao i bleck&decker profi alat crne boje
cak i danas kod nekih majstora jos vidim da rade sa tim alatima , znaci da su bili dobri

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Marko Enter wrote:Pre je imao i bleck&decker profi alat crne boje
cak i danas kod nekih majstora jos vidim da rade sa tim alatima , znaci da su bili dobri
BD je nekad i bio samo crne boje. Ja i danas (stara20-ak g) imam jednu ubodnu. Iz tog vremena mi je crkla jedna šlajferica i bušilica. Poručio sam ih preko SAM-a, a Slovenci su ih sklapali. Ubodna, koja i sad radi, je polu-profi, sa metalnim kućištem.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iz tog vremena (80-te) imam jednu crnu trakastu brusilicu. Imao sam i onu garnituru u kofercetu (busilica kao pogon pa prikacmenti cirkular, ubodna,n e secam se vise dal bese jos nesto), kao iskrin Klip-Klap, al to je bilo plavo. Eno ga kofer jos uvek u podrumu. Busilica je davno odradila svoje, dodatak za cirkular nemam pojma gde je zavrsio, a dodatak za ubodnu je isto u podrumu.
Koliko se secam Marko je u pravu. Negde u to vreme je B&D profi alat bio crn, a hobi alat je bio plav.

Posle su poceli da menjaju boje ko da su modna kuca, svake godine neka nova (da bi na kraju zavrsili sa papagajsko narandzastom). To se nekako poklopilo sa vremenom kada su pazarili DeWalt.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Posle su poceli da menjaju boje ko da su modna kuca, svake godine neka nova (da bi na kraju zavrsili sa papagajsko narandzastom).
Narogušeno-papagajsko narandžasta. Å to narogušenije to je bolji alat. Taj američki tip dizajna mi se uopšte ne sviđa.
Kad malo bolje pročačkam po memoriji, jeste bilo i plavih BD u to vreme, ali teško da su ona šlajferica i bušilaica koje sam ja imao bili profi, a bili su crni. No, nema veze. Treba otvoriti temu "Istorija el alata", pa tamo da vadimo alatke iz prašine.
Last edited by metabo on 06 Nov 2008 23:38, edited 1 time in total.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Na profesionalnim alatkama B&D cinimise da je ispod pisalo zutim slovima professional , kao sada na plavim bosom sto pise ispod crvenim slovima profesional

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

Ajde mi prokomentarisite ovu glodalicu:
http://www.blackanddecker.com/productgu ... =4#details
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovde mozes da nadjes ovo: http://www.blackanddecker.co.uk/powerto ... no/KW900E/
Onaj tvoj link je USA verzija, a one se razlikuju, nema ih u Evropi, a i ne mozes da je prikljucis posto je na 110V.
Tesko je pricati o alatu koji nisi drzao u ruci i radio s njm. Ko kad bi poredio dva automobila samo na osnovu dosta sturih tehnickih karakteristika, a da nemas pojma o kojim se stvarno kolima radi. Kad uporedis recimo Spark i Yuga po podacima tipa zapremina motora, snaga... yugo ispadne bolji, a znamo da to nije tako.
Kao sto rekoh meni to lici (lici nisam radio sa njom) na solidan hobi alat.
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

Danas sam bio kod prijatelja koji drzi prodavnicu alata.
Pricali smo i kaze mi da Black and Decker vise nije pouzdan proizvodjac pravog alata. Ima dosta reklamacija.
Posto je moj fond za sada ogranicen on mi predlaze da razmislim o varijanti Iskra Perles a toplo mi preporucuje proizvodjaca SKIL. Kaze da je to firma vezana za Bosch, jer su oni zaduzeni za njihov servis.

Evo linka da vidite ruter proizvodjaca SKIL pa napisite Vas komentar:
http://www.skileurope.com/catalogue/ind ... F0151830AD
Locked