Koliko vredi bansek ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iz glave :)
Ucilo se nesto u mladjim godinama, pa ponesto i preostalo, jos i iz osnovne skole (bese fizika za 7 razred ako se ne varam, osnove mehanike, u 8 se ucila struja, dodirnuta nuklearna fizika...).
Pa se onda ponavljalo to gradivo u srednjoj i na fakultetu, naravno malo ozbiljnije.

Da bi imao brzinu lista 800 metara u minuti, to znaci da obod tocka mora da se okrece tom istom brzinom.
Ako je precnik tocka 0.3m (to jest 30cm), to znaci da mu je obim 0.3*pi=0.942m
Daklem za jedan obrtaj, tacka na obodu tocka predje 0.942m. Da bi se ta tacka kretala brzinom od 800m/min potrebno je da se tocak okrece 800/0.942=849 obr/min

To ce reci da istim tim brojem obrtaja mora da se okrece i remenica koja je vezana za tocak.
Da bi to postigao, ako se motor okrece 2800 obrtaja, odnos precnika remenice na motoru i one na tocku mora da bude 2800/850=3.29 (manja naravno ide na motor).
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

Ok kad znas brzinu koju zelis to znam kako ,nego kako znas koja je adekvatna brzina tocka na osnovu obima tj da li je brzina od recimo 800 mnogo za tocak fi 500 ?
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Za sve banseke tj sve velicine tocka brzina od 800 metara po minuti je optimalna i daje dobre rezultate rezanja s tim sto je tocak veci to ima manje obrtaja ali brzina testere uvek ostaje ista tj pomenutih 800 metara u minuti.
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ko sto kole napisa, brzina tocka (obodna brzina, ne broj obrtaja) nema veze sa time koliki je tocak, vec sa materijalom koji obradjujes.
Za drvo, pomenutih 800 m/min pokriva maltene sve varijante (poprecno, uzduzno, tvrdo, meko...)
U sustini ides unazad, od materijala, preko alata, pa na kraju dodjes do motora i prenosnog odnosa na njemu.

Za metale se racuna posto su tu razlike velike (nije isto dal seces mesing ili celik, i koji celik...), na osnovu optimalne brzine rezanja za dati materijal, broja zuba po santimetru testere, debljine lista... u sustini isto ko sto se racuna za obradu na strugu tj. strugarski noz ili glodalici, posto je glodalo u sustii vise strugarskih nozeva zajedno (ili je strugarski noz glodalo sa jednim secivom, kako vise volis).

Generalno za neki materijal postoji optimalna brzina rezanja koja je izrazena u m^2/s (ili sq ft/min sto ces cesce naci na netu), to jest koju povrsinu poprecnog preseka odsecas u nekom vremenskom intervalu. Onda se igras sa brojem obrtaja (odnosno linearnom brzinom rezne ivice noza koju preracunavas u obrtaje), posmakom i brojem zuba u zavisnosti dal ti treba brza gruba obrada ili dobar finis.
Naravno u sve to ulazi jos brdo parametara, od uglova noza, pa do podmazivanja...
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

Primljeno k' znanju 😉 . Zahvaljujem na detaljnom obrazlozenju . Napravicu dve remenice nek ima jedna i duplo sporija-ne moze da skodi..
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za duplo sporiju bi ti trebao odnos od 1:6.6 sto je vec bas mnogo.

Posto remenica na tocku ne moze da bude veca od 30cm, to znaci da remenica na motoru treba da bude 30/6.6=4.5 santimetra precnika, sto je premalo, to jest lomice kais, i nema dovoljnu povrsinu dodira sa kaisem da bi prenela snagu od 2.2KW.

Vec i 3.3 je na granici, to jest treba ti bas velika remenica na tocku da bi ona na motoru bila koliko toliko pristojnih dimenzija.
Zato sam ti i napisao da je bolje ici na motor od 1400 obrtaja.
Ili da pravis dvostepeni prenos, sto je vec prilicno zaguljeno, osim ako nemas pristup metalskim masinama.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Na dvostepeni prenos treba dodati i vece gubitke, pa motor mora da bude jaci. No kod nas se generalno preteruje sa snagom motora, posto se o svemu drugom manje vodi raciuna, tako da bi veriovatno moglo da prodje.
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

Bice jedna onda i cao . Nego ne bi me kostala nesto puno izrada pa zbog toga reko dve... Ali necu da se zezam i koplikujem onda dalje .
Nego nadjoh slucajno ovaj post gde je clana kostao drveni bansek 250 E a ovde mi pojedninci pisu da dam 100e ! Stvarno sam ocekivao veci nivo ozbiljnosti i iskustva pojedinih clanova . Mislio sam da daju komentare na osnovu konkretnog primera,iskustva...a ne samo da se pise da bii se pisalo !
http://www.stolarskaradionica.com/forum ... d=5828&p=3
Last edited by venzinatiko on 17 Nov 2017 00:52, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vidi... to koliko te kosta nesto da napravis nema bas puno veze sa time koliko ces nesto da platis pri kupovini.
Pogotovu ne na ovim prostorima.

A mi smo navijali za tebe :)
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

mbole wrote:Vidi... to koliko te kosta nesto da napravis nema bas puno veze sa time koliko ces nesto da platis pri kupovini.
Pogotovu ne na ovim prostorima.

A mi smo navijali za tebe :)
Ma znam da navijate 😊 nego sam hteo da znam nesto realno a ne ponesi kantar pa koliko kila po 50din. 😁 A necu da uporedjujem sa cenama na KP i slicnim sajtovima jer je 90% cena masina nerealno . Za mene su realne samo cene kad se dedovina rasprodaje 😄
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Imam fabricki Wadkin-ov bansek kupljen bez gornjeg tocka u nekoj fabrici, sve ukupno sa novim tockom od 50cm i promjenom lezajeva i kablova koji su bili pocupani kostao je ispod 400 evra.
Identican kao ovaj:

Image
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

Pa lepo si prosao , to se ne nalazi na oglasima za te pare . I sad kad bi prodavao koliko bi ti trazio ? Ali iskreno ispod 800-900 ne bi ako ne i vise !
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Ne bih prodavao, bilo bi vise.
Tesko je odrediti cijenu za takve stvari, sve zavisi koliko to prodavcu vrijedi, tj. gleda li na to kao staro gvozdje ili upotrebljivu alatku.
Ovaj koji sam ja kupovao bio je vec otpisan zato mu je i cijena bila takva.
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

Znam sta pricas ,ja sam abrihter platio 500€ nov ali pravljen fino,samo je motor nov pćacen 22000 din ,naravno ima manica i budzevina malih ali da ga pravis ispod 900 ne bi prosao. To je i prodavac znao ali mu se islo na putovanje i dosadio mu vise da ga zavrsava...ali retki su to slucajevi.
Taj tvoj bas dpbro izgleda,pravi stolarski .
Post Reply