Digitalna vaga
Nemojte da pravite svadju od gluposti.
Jednostavno, kad mesas dva litra necega, nije tesko pogoditi da bude jako slicno. Greska od 10-20 grama je na tu kolicinu stvarno nebitna.
kad radis u industriji, i mesas po 20 kila odjednom, nije nikakav problem proterati jako mnogo boje kroz pistolj, niti je problem izmesati je u dovoljno tacnom odnosu.
Ali ako mesas malu kolicinu, tipa 50 grama, 10 grama je petina, to jest ko da si na litar promasio za 200 grama. A to je vec ozbiljno mnogo, ne samo sto se tice kvaliteta konacne boje, vec ce ti sto kaze singer na kraju od kante od 25 litara ostati litar dva viska necega.
Svaka cast ako je neko "bazdaren" da odoka proceni ispod 10 grama.
Ozbiljni profesionalni farbari, koji samo to rade po ceo dan, koriste vage.
Kad treba umuckati datu nijansu, nekada u nju ide 10 grama neke boje na litar. A ti pravis pola litra. Ajd sad... odmeri odoka 5 grama.
Ili ako boja ispadne malo tamo malo vamo... ma sta sad trazis dlaku u jajetu... nije to moguce potrefiti...
Jednostavno, kad mesas dva litra necega, nije tesko pogoditi da bude jako slicno. Greska od 10-20 grama je na tu kolicinu stvarno nebitna.
kad radis u industriji, i mesas po 20 kila odjednom, nije nikakav problem proterati jako mnogo boje kroz pistolj, niti je problem izmesati je u dovoljno tacnom odnosu.
Ali ako mesas malu kolicinu, tipa 50 grama, 10 grama je petina, to jest ko da si na litar promasio za 200 grama. A to je vec ozbiljno mnogo, ne samo sto se tice kvaliteta konacne boje, vec ce ti sto kaze singer na kraju od kante od 25 litara ostati litar dva viska necega.
Svaka cast ako je neko "bazdaren" da odoka proceni ispod 10 grama.
Kad treba umuckati datu nijansu, nekada u nju ide 10 grama neke boje na litar. A ti pravis pola litra. Ajd sad... odmeri odoka 5 grama.
Ili ako boja ispadne malo tamo malo vamo... ma sta sad trazis dlaku u jajetu... nije to moguce potrefiti...
Prijatelji su svima potrebni. I prijatelj ti je svako ko ti da dobar i iskren prijateljski savet. A isto je i sa forumima Ja sam na ovom forumu mnogo puta ljudima napisao tacne instrukcije, nisam sebicno skrivao majstorske cake i dobre informacije, pa ko god da cita na ovom forumu moje postove moze biti siguran da se te informacije ispravne, ja ne nagadjam i ne izmisljam kao neki ovde. Prema tome, ocekujem da se ponasas prijateljski prema meni, kao sto se i ja ponasam prema svima vama.
Ono sto sam ti napisao u prvom postu na ovoj temi je sasvim u redu.
Ono sto sam ti napisao u prvom postu na ovoj temi je sasvim u redu.
Pa evo sad cu i tebi odgovoriti...mbole wrote:Svaka cast ako je neko "bazdaren" da odoka proceni ispod 10 grama.
Kolicine od 30-50 ml su potrebne jedino pri nekim sitnim popravkama i obicno se pripremaju za one majstore koji rade na montazi enterijera, da mogu da zamazu malo ako nesto skracuju.
A pri lakiranju u lakirnici je mnogo retko da ces zamesati manje od litar, tj. pola litre laka plus diluent i katalizator. To se obicno radi mericom za tecnost, od litar ili 5 litara.
Dalje.. za sta je potrebna vaga? Pa potrebna je za lakove koji se mere i prodaju na kilo, a to su neki tezi osnovni lakovi u beloj boji i kilo dodje negde oko 650 grama ( znaci samo pojedini, ima ih i od 0,8 lit/kg, pise u deklaracijama i katalozima). Znaci, kad radis taj beli osnovni lak, sipas ga u mericu i on dodje do odredjenog nivoa i ti normalno vidis koliki deo si sipao, pa znas koliko da odmeris i katalizatora i diluenta koji se mere na litar.
Ali, lakovi su u ogromnom broju slucajeva litar/Kg ili jako priblizno i to ne menja stvar.
Znaci moze se i bez te vagice.
A ako bas hoce vagicu, ima na kupujemprodajem kinesku do 7 kila za 700 din i dovoljna mu je i ta sa dozvoljenom greskom do 1 gram.
p.s.
tonira se samo zavrsni lak, pa nema veze tvoj primer sa toniranjem lakova. A i kada se radi toniranje, radi se sa menzurama. Ja ih imam puno svih velicina, od 10 ml pa do pola litre, a pitaj Singera da li ima i jednu !
Last edited by Pezzo on 02 Sep 2017 19:08, edited 1 time in total.
- art of wood
- Vrhunski majstor
svadja ne vodi nikud ,svako radi onako kako mu je lakse i misli da je bolje .
meni licno je lakse s vagicama nego s mericama menzurama.....
primetio sam da i prilikom mixovanja farbe koriste digitalnu vagicu jer recimo ral 9000 koji vec sam zaboravio ide gram dva crne ,ogradjujem se unapred ali znam da je jako malo .
recimo akrilni lakovi u njih ide 10% ucvrscivaca ..... poliester smole 1-2% nekada je stvarno potrebna izuzetno precizna vagica
ja trenutno imam ovakvu nije losa
trenutno zadovoljava moje potrebe
meni licno je lakse s vagicama nego s mericama menzurama.....
primetio sam da i prilikom mixovanja farbe koriste digitalnu vagicu jer recimo ral 9000 koji vec sam zaboravio ide gram dva crne ,ogradjujem se unapred ali znam da je jako malo .
recimo akrilni lakovi u njih ide 10% ucvrscivaca ..... poliester smole 1-2% nekada je stvarno potrebna izuzetno precizna vagica
ja trenutno imam ovakvu nije losa

Last edited by art of wood on 02 Sep 2017 19:25, edited 1 time in total.
Pa da, ali koriste se paste za toniranje, mada i to rade menzurama, a ti narucujes naravno zamesanu nijansu po RAL-u, jer ti se ne isplati da kupujes kilo preskupe paste zbog par grama koliko ti treba.
Ucvrscivaci i diluenti se ne mere na vagi nego mericama, obicno onim od jedan litar za manje kolicine lakova. Menzure sluze pri nijansiranju, odnosno korekcijama koje sam radis, takodje i za korekcije bajca, patine ili korekcije transparentnih lakova ili za dodavanje aditiva, ali nigde tu nije potrebna vagica nego menzura.
Ucvrscivaci i diluenti se ne mere na vagi nego mericama, obicno onim od jedan litar za manje kolicine lakova. Menzure sluze pri nijansiranju, odnosno korekcijama koje sam radis, takodje i za korekcije bajca, patine ili korekcije transparentnih lakova ili za dodavanje aditiva, ali nigde tu nije potrebna vagica nego menzura.
Last edited by Pezzo on 02 Sep 2017 19:41, edited 1 time in total.
Za smole se recimo ili sve meri na tezinu ili sve na zapreminu.
Nema kilo ovoga a tri deci onoga.
Moji farbari u firmi, mere vagom. Miksuju sve nijanse.
Ako si ti naucio na menzuru i zapreminu, ne znaci da neko drugi nije naucio na masu. I generalno je na masu mnogo preciznije, a i lakse, upravo zato sto vagica lako odmeri 10 grama, a menzure koje precizno mere 10ml nit se lako nalaze niti su jeftine. Plus, cas posla zbog povrsinskog napona odletis malo gore ili malo dole, a merenje mase sa tim nema problema (o merenju znam poprilicno, dve godine sam u skoli imao dva predmeta koji su se bavili iskljucivo merenjem).
Usput, to sto vagica pokazuje u podeocima od 1 gram, uopste ne znaci da joj je tacnost u 1 gram. Pogotovu na malim masama.
Probaj da tri puta stavis istu plasticnu casicu, sa recimo 10 grama necega u njoj na istu vagicu, i dobices najcesce tri razlicita rezultata.
Na kraju, koliko znam singer se ne bavi samo farbanjem namestaja, vec farbanjem raznih stvari (felni recimo). tako da lako moze da se desi da mikuje i 50 grama, da bi nekome zaflekao krilo od auta ili sta ja znam cime se sve covek bavi.
Ajde da se vratimo na temu.
Covek je pitao dal neko zna gde ima da se kupi takva i takva, a ne dal mu uopste treba, i dal mu treba ovakva ili onakva.
Nema kilo ovoga a tri deci onoga.
Moji farbari u firmi, mere vagom. Miksuju sve nijanse.
Ako si ti naucio na menzuru i zapreminu, ne znaci da neko drugi nije naucio na masu. I generalno je na masu mnogo preciznije, a i lakse, upravo zato sto vagica lako odmeri 10 grama, a menzure koje precizno mere 10ml nit se lako nalaze niti su jeftine. Plus, cas posla zbog povrsinskog napona odletis malo gore ili malo dole, a merenje mase sa tim nema problema (o merenju znam poprilicno, dve godine sam u skoli imao dva predmeta koji su se bavili iskljucivo merenjem).
Usput, to sto vagica pokazuje u podeocima od 1 gram, uopste ne znaci da joj je tacnost u 1 gram. Pogotovu na malim masama.
Probaj da tri puta stavis istu plasticnu casicu, sa recimo 10 grama necega u njoj na istu vagicu, i dobices najcesce tri razlicita rezultata.
Na kraju, koliko znam singer se ne bavi samo farbanjem namestaja, vec farbanjem raznih stvari (felni recimo). tako da lako moze da se desi da mikuje i 50 grama, da bi nekome zaflekao krilo od auta ili sta ja znam cime se sve covek bavi.
Ajde da se vratimo na temu.
Covek je pitao dal neko zna gde ima da se kupi takva i takva, a ne dal mu uopste treba, i dal mu treba ovakva ili onakva.
- maricaiivica
- Moderator
- art of wood
- Vrhunski majstor
Proizvodjaci uvek daju u receptu da li se mesa maseni ili zapreminski odnos. Negde naravno daju oba.
Posto cesto dve komponente nemaju istu gustinu, maseni i zapreminski se tada razlikuju.
A sto rece pezzo negde daju i mix, pa recimo kazu zamesaj prema masenom odnosu boju i ucvrscivac, ili miksuj nijanse po masi, a onda dodaj do max 10% zapreminski razredjivaca.
Generalno, pogotovu kad se radi o malim kolicinama, lakse je izmeriti masu, i nju mozes dovoljno precizno da izmeris prilicno jeftinom vagom (dok ta vaga ne ode tamo gde odlaze sve kineske vage, tj. do djavola
).
Posto cesto dve komponente nemaju istu gustinu, maseni i zapreminski se tada razlikuju.
A sto rece pezzo negde daju i mix, pa recimo kazu zamesaj prema masenom odnosu boju i ucvrscivac, ili miksuj nijanse po masi, a onda dodaj do max 10% zapreminski razredjivaca.
Generalno, pogotovu kad se radi o malim kolicinama, lakse je izmeriti masu, i nju mozes dovoljno precizno da izmeris prilicno jeftinom vagom (dok ta vaga ne ode tamo gde odlaze sve kineske vage, tj. do djavola

Ne znam iz kog razloga mi ne verujete. Uostalom, kod prodavca lakova svako moze dobiti publikacije sa podacima o lakovima. Ja najcesce koristim Sayerlack i prodavci su mi nekoliko puta dali njihove knjizice sa podacima i o vodenim i o PU i PE lakovima. I za svaki lak tamo pise i specificna tezina i tezinsko-zapreminski odnos (koji mogu drasticno da se razlikuju). I ti, da bi merio sve na vagici sumnjive preciznosti, treba sve da preracunavas u tezinu (treba i za to vremena), pa i kada treba da dodas pola litre katalizatora na kilo laka. Ali nije samo katalizator u litrima nego i diluenti i aditivi koji se cesto stavljaju samo po 3-5 ml/lit rastvorenog laka (i kako ces onda to da meris na vagici ?). Srecom, da ponovim opet, nije sve to nesto drasticno kriticno, pa je visoka preciznost vage mnogo relativna i diskutabilna stvar.mbole wrote:Generalno, pogotovu kad se radi o malim kolicinama, lakse je izmeriti masu, i nju mozes dovoljno precizno da izmeris prilicno jeftinom vagom (dok ta vaga ne ode tamo gde odlaze sve kineske vage, tj. do djavola).
Znaci, ljudi, trazite brosuru od prodavca i citajte sta pise tamo, meni ne morate nista da verujete. A moje je misljenje da cete sigurno vise omanuti pretvaranjem zapreminskih u tezinske mere i merenjem na vagi nego samo merenjem zapremine. Tezinske mere se primenjuju samo na najguscim lakovima i lepkovima, a sve ostalo su zapreminske i mere se merama za zapreminu.
Last edited by Pezzo on 03 Sep 2017 12:30, edited 1 time in total.
ej druze Pezzo ,ajd ti vise nemoj da pises .
sve savete si davao kao proizvodjac na veliko sa vrhunskim alatima,masinama,komorama..
shvati da na ovom forumu 90 posto ljudi se bavi amaterski a nas ostalih 10 posto od toga zivi i bavi se profesionalno a ti ne spadas ni u onih 90 ni u onih 10 ....
svaka tebi cast na tvom znanju koje ne sporim ali ti ne dajem za pravo da sve ostale vredjas intelektualno...
p.s. PU lakovi se kataliziraju tezinski a autoprogram zapreminski(osim miksanja nijansi)
sve savete si davao kao proizvodjac na veliko sa vrhunskim alatima,masinama,komorama..
shvati da na ovom forumu 90 posto ljudi se bavi amaterski a nas ostalih 10 posto od toga zivi i bavi se profesionalno a ti ne spadas ni u onih 90 ni u onih 10 ....
svaka tebi cast na tvom znanju koje ne sporim ali ti ne dajem za pravo da sve ostale vredjas intelektualno...
p.s. PU lakovi se kataliziraju tezinski a autoprogram zapreminski(osim miksanja nijansi)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!