Metabo, nisi ništa pobrljavio, sve radi kako treba!
Ako ja izvućem zaključak iz svega ovoga najbolje je imati gladko crijevo i pogotovo izbjegavati nagle krivine od 90 stepeni i T spojeve. To je važnije nego sama udaljenost ciklona od mašina.
A šta mislite o tome,da ciklon izvlači toplinu iz prostorije ako je postavljen vani? Kakva su vaša iskustva s tim?
Tako je. Izbegavaj sve nagle promene u strujanju vazduha. Tu su najveći gubici.
Ako koristiš PVC cevovod OBAVEZNO GA UZEMLJI (i o tome je bilo reči).
Ako ugradiš kamionski filter za vazduh (mislim da je o tome bilo reči u nekoj temi), onda ne moraš ništa da izbacuješ van grejne prostorije. Buka je drugi deo priče.
To da, ali koliko, važno je imati normalnu radnu temperaturu u radioni zbog skupljanja i širenja drva, a i nije mi ugodno zimi raditi u bundi ako ne moram. Inače bi ga ja isto stavio vani ako može.
PREOBRAZBA wrote:To da, ali koliko, važno je imati normalnu radnu temperaturu u radioni zbog skupljanja i širenja drva, a i nije mi ugodno zimi raditi u bundi ako ne moram. Inače bi ga ja isto stavio vani ako može.
Sad ulaziš u zonu "realne matematike po džepu". Vazduh koji izbaciš ciklonom iz radionice mora da uđe na drugu stranu (sem ako ne praviš namerno podpriisak nekim kompresorom). Od temperature dolaznog vazduha zavisi toplotni učinak. Samo ne zaboravi, vazduh koji prođe kroz ciklon se i greje , pa moraš leti da se dodatno hladiš.
Sudeci po ovoj zimi(posto sam skoro izbacio odprasivac van radionice),nisam primetio oscilacije u temperaturi,tako da nije da on sav topli vazduh pokupi iz radionice,ali je zdravije i cistije neuporedivo.
Ako čita iz glave-psihiatar!!!
Da bi trebao hladiti prostoriju ljeti ne verujem, ovde gde mi živimo je dosta sviježe(Logatec). Mislim, da ču ga ostaviti unutra, ali u drugoj prostoriji.
metabo wrote:vazduh koji prođe kroz ciklon se i greje
e bre ljudi, o kakvim stvarima / sitnicama / raspravljate a tu je negde i kosmicka prasina + koji W sijalice koja takode greje i kad sve uzmes u obzir pa ti cikloni nisu jaci od 500 / 600 W, precnik cevi je 110 mm, a mozda i radionica ne "dihtuje"
U bre Pajo, nomoj nas brukaš
Će pomisli čovek iz inostranstvo da ovde u Srbiju duva na sve strane
Lepo smo mi ovde zadihtovani i nikakva kosmička prašina nam ne može ništa.
U svom proračunu si zaboravio masu majstora koji odaje toplotu.
To je jedno veeeeliko grejno telo
Koji W sijalice uopste ne mora da bude naivan.
Ako imas 5 sijalica po 100W to je vec lepa mala grejalica od 0.5KW Sijalice 99% isteraju na toplotu.
Ja u kancelariji (maloj doduse) imam tri racunara (od toga dva poveca servera), i razlika u temperaturi izmedju nje i one u kojoj je kolega sa jednim je vise nego primetna. Svako racunarce po 350W, serveri po oko 500W, eto je grejalica od kilovat i jos malo